hirdetés
hirdetés

Telefonhasználatot figyelő kamerákat élesítettek Ausztráliában

Olyan ellneőrző kamerákat telepítettek Ausztráliában, amelyek észreveszik, ha az autós kézben tartott eszközzel telefonál.

hirdetés

Az ausztrál rendőrség legújabb fejlesztése mesterséges intelligenciát használ arra, hogy megállapítsa, mobilozik-e a kamera alatt áthaladó autós, vagy sem. Elsőként Ausztrália legnépesebb tagállamában, a Sydney-t és a főváros, Camberrát is magába foglaló Új-Dél-Wales-ben élesítették a megfigyelő rendszert.

A hatóságok úgy tudják, hogy ez a világ első ilyen rendszere, amelyet 2023-ig összesen 45 kamerásra bővítenek. Az eszközök nagyfelbontású képrögzítővel rendelkeznek és bármilyen időjárási körülmények között képesek az első üléseken ülőkről fényképeket készíteni. Ha a rendszer úgy ítéli meg, hogy a képen illegális telefonálás látható, akkor azt tovább küldi és emberi jóváhagyás után postázzák a bírságot, amelynek összege 70 és 90 ezer forintnak megfelelő ausztrál dollár között alakul.

Az első tesztidőszakon már túlvannak a hatásgok, ennek során fél év alatt százezer olyan vezetőt azonosítottak, aki illegálisan használta a telefonját vezetés közben. Andrew Constance közúti közlekedési miniszter a BBC szerint azt mondta, sokan még nem tudják, hogyan kell a telefonokat szabályosan és biztonságosan használni vezetés közben, de meg kell érteniük, hogy változtatniuk kell a viselkedésükön, mert a saját, az utasaik és a környezetük életét is veszélyeztetik.

(forrás: BBC)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk