hirdetés
hirdetés

Új turisztikai stratégiával rukkolt elő Ras Al Khaimah

Az új koncepció célja, hogy a térség az Egyesült Arab Emirátusok legfenntarthatóbb emírségévé váljon 2025-re.

hirdetés

Az új stratégia az ország hosszú távú céljait szolgálva, a fenntarthatóság mind a négy alappillérét (környezet, kultúra, megőrzés és élhetőség) érvényesíteni kívánja a jövőbeli fejlesztések során. Ezzel Ras Al Khamiah nemcsak elkerüli a turizmussal kapcsolatos olyan problémákat, mint például a beépítettség túlzottan magas aránya, zsúfoltság egy-egy világörökségi helyszínen, vagy egy egyedülálló természeti környezet tönkretétele, hanem úti célként a 21. század felelős utazóinak igényeire is megnyugtató választást kínál - tájékoztatta lapunkat az emírség turisztikai képviseletét hazánkban ellátó Aviareps.

A bejelentéssel kapcsolatban Raki Phillips, Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatal vezetője így fogalmazott:

„Kulturális örökségünk és természeti környezetünk védelme, valamint az emberek kezelése és a megfelelő infrastruktúra iránti vágy sosem volt olyan erős, mint most, a pandémia utáni időszakban. A kiegyensúlyozott turizmus stratégia lényege pont az, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a turizmusra gyakorolt ​​gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra. Leegyszerűsítve: itt az ideje annak, hogy a kevesebb műanyag felhasználáson túl komplexebb megközelítéseket is alkalmazzunk, amelyek fókuszában, legyen az egy szálloda építése vagy új látnivalók létrehozása, a fenntarthatóság áll."Fenntartható fejlesztések

Az „Emírségek természeti bölcsője" néven ismert Ras Al Khaimah 64 kilométernyi érintetlen stranddal, vadon élő állatokban bővelkedő mangrove erdőkkel, hullámzó terrakotta sivatagokkal, lenyűgöző kanyonokkal és hegyekkel büszkélkedhet. Ezeknek a természeti értékeknek a védelme kiemelt prioritással bír. Ezért az új szállodafejlesztéseknél már olyan átgondolt fenntarthatósági megoldásokat alkalmaznak, mint a természetes anyagok és megújuló energiaforrások használata, tágas vendéglátóterek a zsúfoltság elkerülése érdekében, vagy a megfontolt tereprendezés.

Kultúra megőrzése

Az integrált stratégiát kulturális téren is érvényesíteni kívánják az Emírségek legtöbb erődjét magáénak tudható régióban. Ras Al Khaimah mintegy 65 várral rendelkezik, amelyek az egykori kereskedelmi útvonal mentén épültek, és négy olyan régészeti területtel, amelyek az UNESCO világörökségi helyszínek listájára való felkerülésre várnak. A kutatók 2025-re végeznek az ősi települések helyreállítási munkálataival, amelyek során csak helyi és hagyományos alapanyagokat használnak. A védett helyszínek között szerepel továbbá a Suwaidi Pearls Farm, az Egyesült Arab Emírségek egyetlen igazgyöngy telepe, ahol a mai napig kézzel végzik a munkát a régi hagyományok megőrzése érdekében, valamint a Jazirah Al Hamra is, az Arab-öböl utolsó gyöngyhalász városa.Célirányos látnivalók

A Balanced Tourism jegyében a látnivalók szintén fenntarthatósági szabványok és folyamatok szerint épülnek fel, így a Jebel Jaisban zajló 20 turisztikai célú fejlesztés is fókuszában is ezek állnak. De jó példa rá az Al Hamra Marine tengerpartra tervezett Scallop Ranch is, amely az Egyesült Arab Emírségek első tengeri ökoszisztémájának jobb megértését szolgáló farm lesz. Itt elsősorban tengeri uborkafajokkal és füvekkel foglalkoznak majd a kutatók.

Közösség és élhetőség

Ras Al Khaimah Turisztikai Fejlesztési Hivatala a fentieken túl munkavállalói jó közérzetét is kiemelt fontossággal kezeli. 2022-ben az Egyesült Arab Emírségek hat legjobb munkahelye közé is bekerült kis- és középvállalati kategóriában, valamint az első olyan kitüntetést is megszerezte, amely a legjobb női munkahelyeket hivatott szemlézni.

Fenntarthatóság, mint a növekedés motorja

2021 végén a Ras Al Khaimah-ban megrendezett Global Citizen Forum rendezvényen az állami szervezetek, hotelek és a privát szektor szereplői közösen írták alá azt a fenntartható turizmus iránti kötelezettségvállalást, amelynek célja az, hogy 2025-re Ras Al Khaimah az Egyesült Arab Emírségek zöld zászlóhajójává váljon.A vállalás értelmében folyamatosan monitorozzák a fejlesztéseket, hogy azok összhangban legyenek az Emírségek kulturális és természeti örökségeinek megóvásával, törekednek az új és fenntartható turisztikai megoldások alkalmazására, minimalizálják az energia valamint vízhasználatot, csökkentik a hulladéktermelést, valamint tekintettel vannak a beruházások során a helyi kultúra és közösségek érdekeire.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk