hirdetés
hirdetés

Megújul az Országos Kékkör

A Magyar Természetjáró Szövetség nemzetközi színvonalú komplex szolgáltatás- és programfejlesztési turisztikai rendszer elindításáról számolt be a napokban, és ismertette a közel 2000 km turistaút 2 éves felújítási programját.

hirdetés

A Magyar Természetjáró Szövetség, a hazai természetjáró szervezetek hagyományainak folytatója és ápolója, konzorciumi formában EU forrásból milliárdos nagyságrendű pályázati támogatást nyert el 7 regionális és egy kiemelt pályázati program keretében.

A támogatás közel 2000 km turistaút felmérésére, felújítására, jelzésfestésére, kitáblázására ad lehetőséget, 2015. márciusára szerte az országban színvonalas pihenőhelyek, források és kilátóhelyek épülnek. A 21 konzorciumi partner bevonásával induló projekt minőségbiztosított szolgáltatási hálózat kiépítését, az adott területeket érintő minőségi infrastruktúra fejlesztést és online térinformatikai alapú információs rendszer felállítását valósítja meg, továbbá egy hosszútávon fenntartható és gazdaságilag önállóan működő rendszer létrehozását vállalja magára.

A projekt elsődleges haszonélvezői az ökoturisztikai infrastruktúrát, az ökoturisztikai lehetőségeket pihenési, rekreációs, üdülési és sport/teljesítmény céllal igénybe vevő személyek, elsősorban a gyermekes és gyermektelen fiatal családok, akik számára a megfizethető kikapcsolódás jelenti a fő motivációt.

Számukra a jól szervezett, jól bemutatott, garantált minőségű szolgáltatásokat és megbízható információkat nyújtó rendszer jelenti a vonzerőt. A rendszer piaci célcsoportját alkotják továbbá a városi, és települési fiatalok és az életmódjukban fiatalos, sportos csoportok társaságai, akik közös szórakozásukat pl. kerékpáros kiránduláshoz kapcsolják, valamint a természetbúvárok, kultúrvándorok és az újabb területeket felfedezni akaró, elsősorban európai és amerikai turisztikai csoportok.

Az Országos Kéktúrát egy kérdőíves felmérés szerint a válaszadók 67%-a ismeri valamilyen formában, 24% nem hallott eddig róla. Azok közül, akik ismerik, a válaszadók 44%-a már végigment egyes szakaszain, 7,3%-uk pedig végigment az Országos Kéktúra útvonalán. 6,6% nem túrázott rajta és nem is tervezi, 9% pedig nem túrázott, de tervezi, hogy végigjárja.

A projekt részletei

A projektgazda: Magyar Természetjáró Szövetség
A projekt helyszíne: az Országos Kékkör nyomvonala (kivéve a Vas, Zala és Pest megyei, valamint budapesti szakaszokat) 
A megvalósítás időszaka: 2013.03.01. - 2015.02.28.
Tervezett eredmények: nemzetközi mércével is „látható”, kiváló szolgáltatási színvonallal és programkínálattal rendelkező országos szinten 1964 km gyalogos, túrasí és kerékpáros túraútvonal kijelölése, karbantartása és teljes szolgáltatásrendszerekkel támogatott fejújítása.
Támogatói lehetőségek: a gerincút vagy az útvonal hálózat kisebb-nagyobb útszakasza „örökbefogadásával”, promóciójának és fenntartásának segítésével támogatói szerep nyerhető el. A fenntartás költségeinek előteremtése így a térségi szereplők összefogása mellett szponzorációval valósulhat meg. Egy ilyen komplex turisztikai rendszer fenntartása, működtetése a célközönség mellett a helyi vállalkozók, erdőtulajdonosok, önkormányzatok, erdőgazdaságok, nemzeti parkok és az állam érdeke is.

 

Garancsi István, a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a projekt túlmutat a Kéktúrán. A Kéktúra projekt egy eszköz ahhoz, hogy a természetjárás ázsiója növekedjen hazánkban. Ezek a fejlesztések, beruházások nem a szövetség számára készülnek, a szövetség egy közvetítő abban, hogy a projekt lebonyolításával magasabb szintre kerüljön egy nemzeti brand és ezen keresztül maga a természetjárás. A Kéktúra projekt fizikailag is túlmutat a túra útvonalán, hisz a kapcsolódó turistautakra is fókuszál, a szállás- és egyéb szolgáltatásfejlesztés pedig nagyobb térségek túraúthálózatain járó turisták számára is kínálatbővülést jelentenek. Célunk, hogy a természetjárás a lehető legtöbb ember számára élményt adó, szükségletté váljon hazánk legszebb tájain.

Az MTSZ 1987-ben önállósodott, közhasznú szövetség célja, hogy elősegítse a természetjáró, aktív-, ökoturizmust, s a természetjárás szervezésének támogatásán keresztül az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését, a természet védelmét. A magyarországi, közel húszezer kilométernyi jelzett turistaút kialakítása a természetjáró szervezetek (egyesületek, szakosztályok) önkéntes munkájának eredménye, és egyben a szervezett turisták által a közösség számára létrehozott közkincs. 

A szövetségnek immár 50 éve emblematikus programja – első számú terméke – az Országos Kéktúra (OKT) és az Országos Kékkör túramozgalom szervezése, koordinálása, népszerűsítése, útvonalának karbantartása, fejlesztése, tehát maga a Kéktúra.

Az Országos Kéktúra

Az Országos Kéktúra a legnépszerűbb „jelvényszerző” túramozgalom hazánkban. Így nevezzük azokat a túrákat, melyek tetszőleges időbeosztással, meghatározott útvonal bejárásával teljesíthető oly módon, hogy az útvonal mentén lévő igazoló pontokat érinteni kell. Ennek tényét ún. igazoló füzetben kell rögzíteni. 

Erre a célra hagyományosan bélyegzők kerültek kihelyezésre terepen, vendéglátó helyeken. Az igazoló füzeteket a túramozgalmat kiíró természetjáró szervezethez – a kéktúra mozgalmai a Magyar Természetjáró Szövetséghez (MTSZ) – kerülnek, ahol az útvonalat ismerő munkatársak átnézik a füzeteket.

A teljesítők ezt követően megkapják a teljesítményüket elismerő jelvényt.

Az Országos Kékkör

Az Országos Kékkör (OKK) nagy múltú, évtizedek alatt kiépült, élő, létező útvonal, az egyik legismertebb hazai turisztikai brand. Azáltal, hogy egy hosszan elnyúló útvonal, bejárása (ez a mozgalom lényege) lehetővé teszi a turistaforgalom területi széthúzását, azaz ne csak egy-két frekventált helyet látogassanak a túrázók, hanem az útvonal mentén jussanak el az ismert turisztikai célpontoktól távolabb eső, felfedezendő helyekre is. Az OKK ún. alacsonyküszöbű szolgáltatás, ami lehetővé teszi, hogy az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegek is bekapcsolódhassanak a belföldi turizmusba. 

Az útvonal teljesítésének sportértéke is felértékelődött, ami további célcsoport felé való nyitást tesz lehetővé. Az OKK nagy múltja és viszonylagos népszerűsége ellenére jelenleg nem rendelkezik modern marketinggel, a fejlődéshez szükséges korszerű marketingstartégia kidolgoztása szintén a projektcsapat feladata.

A TÁMOGATOTT PROJEKTEK KÖLTSÉGVETÉSEI
PÁLYÁZAT TÁM. % MTSZ ERDÉSZETEK CIVIL SZ. ÖSSZESEN
Észak-magyarországi kiemelt 100% 260 210 0 470
Dél-Alföldi ROP 95/100% 155 119 35 309
Dél-Dunántúli ROP 95/100% 109 136 30 275
Észak-Alföldi ROP 95/100% 49 163 101 313
Észak-Mo-i ROP 95/100% 102 176 28 306
Közép-Dunántúli ROP 95/100% 80 200 25 305
Közép-Dunántúli BÜK ROP 95/100% 61 83 81 225
Nyugat-Dunántúli ROP 95/100% 51 18 28 97
Összesen   867 1105 328 2300

Az Országos Kékkört három túramozgalom alkotja: az Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra.

A legrégebbi az Országos Kéktúra, mely középhegységeinken áthaladó, Írott-kőtől Hollóházáig tartó, folyamatos turistaút 1128 km hosszan. Ez hazánk és Európa első hosszú távú turistaútja. A Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra a Kaposvár és Szekszárd között a hetvenes években kialakított Dél-Dunántúli Kéktúra útvonalaknak az Országos Kéktúra útvonallal történő összekötése révén jött létre Rockenbauer Pál „...és még egymillió lépés…” című TV filmsorozata nyomán. Az Alföldi Kéktúra hazánk második leghosszabb gyalogos turistaútja. Bemutatja legnagyobb és „legmagyarabb” tájegységünk szinte minden jellegzetességét a Kiskunság homokbuckáitól a Körös-vidék végeláthatatlan szántóin át a Nyírség erdős területéig. Az Alföldi Kéktúra Szekszárdról, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra végpontjától indul, és Sátoraljaújhelyig tart, ahonnan az Országos Kéktúra érhető el. A három nagy kék jelzésű túraútvonal alkotja az „Országos Kék kört”.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk