hirdetés
hirdetés

110 új Airbus A321neo-t vásárol a Wizz Air

Listaáron közel 14 milliárd dollár értékben 110 darab új Airbus A321neo típusú repülőgép megvásárlásáról írt alá megállapodást a Wizz Air. Az üzlet megvalósulásához a részvényesek jóváhagyása is szükséges.

hirdetés

Miután bejelentette, hogy 2015. június 18-án szándéknyilatkozatot írt alá, a Wizz Air Holdings Plc, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelenti, hogy megkötötte és aláírta a vételi megállapodást az Airbus-szal 110 A321neo repülőgép megvásárlásáról.

A megállapodás lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy megvalósítsa a flotta cseréjére és bővítésére vonatkozó terveit, és hogy a következő évtized során továbbra is erős növekedést érhessen el.

Aktuális listaáron a 110 A321neo repülőgépre vonatkozó rendelés értéke meghaladja a 13,7 milliárd dollárt, ugyanakkor az Airbus jelentős kedvezményt biztosított a Wizz Air számára a listaárakból.

A Vállalat fenntartja a rugalmasságot az Új Airbus Megállapodásban foglalt repülőgépekre vonatkozó legkedvezőbb finanszírozási mód meghatározásában.

Figyelembe véve az Új Airbus Megállapodás a vállalatra vonatkozó kötelezettségvállalásainak mértékét, a beszerzés „1 osztályú tranzakciónak” („class 1 transaction”) minősül a Bevezetési Szabályok alapján, ezért az Új Airbus Megállapodás érvénybelépése a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyásának függvénye. A jóváhagyás a következő közgyűlés tárgya, amelyre a megfelelő időben kerül majd sor.

Az új repülőgép rendelés rugalmasságot biztosít a Wizz Airnek A Wizz Air kötelezettségvállalása értelmében további 48 repülőgépet vásárol az Airbus-tól, amely 21 A320ceo és 27 A321ceo repülőgépet foglal magában (a „Meglévő Rendelés”). Az első Wizz Air A321ceo repülőgép 2015 novemberében áll majd szolgálatba fedélzetén 230 üléssel.

A321
A321

A Meglévő Rendelésben foglalt összes repülőgép szállítása 2018-ig van ütemezve, azonban a most megkötött módosítási megállapodás értelmében (amely az Új Airbus Megállapodás érvénybe lépésének függvénye), 10 A320ceo repülőgép megrendelése, amelynek szállítása 2018-ra van ütemezve a Meglévő Rendelés alapján, törlésre kerül.

Az Új Airbus Megállapodás 110 Airbus A321neo repülőgépet foglal magában, amelyeket 2019 és 2024 között szállítanak majd (2024-gyel bezárólag). A repülőgépek lehetővé teszik a Wizz Air számára, hogy megújítsa meglévő flottáját, és hogy biztosítsa a további növekedéshez szükséges kiegészítő kapacitást. Az Airbus neo repülőgépek kiegészítő hatékonyságot is biztosítanak majd, amely lehetővé teszi, hogy a Wizz Air még alacsonyabb viteldíjakat kínáljon, valamint azt is, hogy a Wizz Air fenntartsa fiatal, hatékony, piacvezető flottáját.

Az Új Airbus Megállapodás értelmében a Wizz Air számára a jövőben leszállított 110 repülőgép közül 51-et a már meglévő repülőgépek tervezett cseréjére használnak majd, amelyeket visszaszolgáltatnak a lízingbeadóknak vagy értékesítenek 2019 és 2024 között. Az Új Airbus Megállapodás vételi jogot biztosít további 90 A321neo repülőgép megvásárlásához. Ez a vételi jog négy etapban érvényesíthető, 2017 júniusában, 2018 júniusában, 2019 júniusában, 2020 júniusában.

A Wizz Air számára jelentős mértékű rugalmasságot biztosít az Airbus, hogy biztosítsák, a repülőgépek leszállítása megfelel majd a működési szükségleteknek, beleértve annak lehetőségét, hogy bizonyos számú A321neo repülőgépet ugyanakkora számú A320neo repülőgéppel helyettesíthessenek. Az Új Airbus Megállapodás lehetővé teszi, hogy a Wizz Air fenntartsa jelenlegi, egységes, az A320 repülőgépcsaládból álló flottára épülő stratégiáját. Az egységes flotta előnyei többek között, hogy egyféle pilóta- és legénységképzés szükséges, míg nincs szükség több tartalék személyzeti csoportra, és egyszerűbb a flottát támogató infrastruktúra is. A pilóták és a légiutas-kísérők könnyen cserélhetők az A320ceo és A320neo gépcsaládok között.

Az Új Airbus Megállapodás rendelkezései értelmében a Vállalatnak 2016. december 31-ig kell kiválasztania, hogy milyen hajtóművekkel szereljék fel az új repülőgépeket.

„Nagyon örömmel erősítettük meg megrendelésünket az Airbus felé 110 darab A321neo repülőgép megvásárlásáról” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. – „Ez a rendelés segít majd tovább építeni erős piaci pozíciónkat Közép- és Kelet-Európában. Ezentúl pedig nagyfokú rugalmasságot biztosít, hogy flottánkat a növekedési igényeinkhez igazíthassuk. Az új repülőgépek lehetővé teszik számunkra, hogy fenntartsuk költségelőnyünket a kabininnováció, a legújabb hajtómű-technológia és más hatékonysági fejlesztések segítségével, miközben tovább erősítjük utasainknak kínált szolgáltatásainkat és az utazási élményt. Az Airbus kulcsfontosságú partner számunkra, meggyőződésünk, hogy a piacainknak legjobban megfelelő repülőgépeket kínálják, és nagyon örülünk, hogy folytathatjuk velük hosszú távú együttműködésünket” – tette hozzá Váradi József.

A Wizz Airről

A Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, 63 darab Airbus A320 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 380 útvonalat kínál 22 bázisról, 112 desztinációra, 38 országban. A Wizz Airnél megközelítőleg 2300 szakember biztosítja a magas színvonalú szolgáltatást és a nagyon alacsony árakat, aminek köszönhetően a 2015. március 31-én záruló pénzügyi évben 16,5 millió utas választotta a légitársaságot. A Wizz Airt a Londoni Értéktőzsdén jegyzik “WIZZ.L” kóddal, szerepel az FTSE 250 és az FTSE All-Share tőzsdei indexekben.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai