110 új Airbus A321neo-t vásárol a Wizz Air

Listaáron közel 14 milliárd dollár értékben 110 darab új Airbus A321neo típusú repülőgép megvásárlásáról írt alá megállapodást a Wizz Air. Az üzlet megvalósulásához a részvényesek jóváhagyása is szükséges.

Miután bejelentette, hogy 2015. június 18-án szándéknyilatkozatot írt alá, a Wizz Air Holdings Plc, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelenti, hogy megkötötte és aláírta a vételi megállapodást az Airbus-szal 110 A321neo repülőgép megvásárlásáról.

A megállapodás lehetővé teszi a Wizz Air számára, hogy megvalósítsa a flotta cseréjére és bővítésére vonatkozó terveit, és hogy a következő évtized során továbbra is erős növekedést érhessen el.

Aktuális listaáron a 110 A321neo repülőgépre vonatkozó rendelés értéke meghaladja a 13,7 milliárd dollárt, ugyanakkor az Airbus jelentős kedvezményt biztosított a Wizz Air számára a listaárakból.

A Vállalat fenntartja a rugalmasságot az Új Airbus Megállapodásban foglalt repülőgépekre vonatkozó legkedvezőbb finanszírozási mód meghatározásában.

Figyelembe véve az Új Airbus Megállapodás a vállalatra vonatkozó kötelezettségvállalásainak mértékét, a beszerzés „1 osztályú tranzakciónak” („class 1 transaction”) minősül a Bevezetési Szabályok alapján, ezért az Új Airbus Megállapodás érvénybelépése a Wizz Air részvényeseinek jóváhagyásának függvénye. A jóváhagyás a következő közgyűlés tárgya, amelyre a megfelelő időben kerül majd sor.

Az új repülőgép rendelés rugalmasságot biztosít a Wizz Airnek A Wizz Air kötelezettségvállalása értelmében további 48 repülőgépet vásárol az Airbus-tól, amely 21 A320ceo és 27 A321ceo repülőgépet foglal magában (a „Meglévő Rendelés”). Az első Wizz Air A321ceo repülőgép 2015 novemberében áll majd szolgálatba fedélzetén 230 üléssel.

A Meglévő Rendelésben foglalt összes repülőgép szállítása 2018-ig van ütemezve, azonban a most megkötött módosítási megállapodás értelmében (amely az Új Airbus Megállapodás érvénybe lépésének függvénye), 10 A320ceo repülőgép megrendelése, amelynek szállítása 2018-ra van ütemezve a Meglévő Rendelés alapján, törlésre kerül.

Az Új Airbus Megállapodás 110 Airbus A321neo repülőgépet foglal magában, amelyeket 2019 és 2024 között szállítanak majd (2024-gyel bezárólag). A repülőgépek lehetővé teszik a Wizz Air számára, hogy megújítsa meglévő flottáját, és hogy biztosítsa a további növekedéshez szükséges kiegészítő kapacitást. Az Airbus neo repülőgépek kiegészítő hatékonyságot is biztosítanak majd, amely lehetővé teszi, hogy a Wizz Air még alacsonyabb viteldíjakat kínáljon, valamint azt is, hogy a Wizz Air fenntartsa fiatal, hatékony, piacvezető flottáját.

Az Új Airbus Megállapodás értelmében a Wizz Air számára a jövőben leszállított 110 repülőgép közül 51-et a már meglévő repülőgépek tervezett cseréjére használnak majd, amelyeket visszaszolgáltatnak a lízingbeadóknak vagy értékesítenek 2019 és 2024 között. Az Új Airbus Megállapodás vételi jogot biztosít további 90 A321neo repülőgép megvásárlásához. Ez a vételi jog négy etapban érvényesíthető, 2017 júniusában, 2018 júniusában, 2019 júniusában, 2020 júniusában.

A Wizz Air számára jelentős mértékű rugalmasságot biztosít az Airbus, hogy biztosítsák, a repülőgépek leszállítása megfelel majd a működési szükségleteknek, beleértve annak lehetőségét, hogy bizonyos számú A321neo repülőgépet ugyanakkora számú A320neo repülőgéppel helyettesíthessenek. Az Új Airbus Megállapodás lehetővé teszi, hogy a Wizz Air fenntartsa jelenlegi, egységes, az A320 repülőgépcsaládból álló flottára épülő stratégiáját. Az egységes flotta előnyei többek között, hogy egyféle pilóta- és legénységképzés szükséges, míg nincs szükség több tartalék személyzeti csoportra, és egyszerűbb a flottát támogató infrastruktúra is. A pilóták és a légiutas-kísérők könnyen cserélhetők az A320ceo és A320neo gépcsaládok között.

Az Új Airbus Megállapodás rendelkezései értelmében a Vállalatnak 2016. december 31-ig kell kiválasztania, hogy milyen hajtóművekkel szereljék fel az új repülőgépeket.

„Nagyon örömmel erősítettük meg megrendelésünket az Airbus felé 110 darab A321neo repülőgép megvásárlásáról” – mondta Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója. – „Ez a rendelés segít majd tovább építeni erős piaci pozíciónkat Közép- és Kelet-Európában. Ezentúl pedig nagyfokú rugalmasságot biztosít, hogy flottánkat a növekedési igényeinkhez igazíthassuk. Az új repülőgépek lehetővé teszik számunkra, hogy fenntartsuk költségelőnyünket a kabininnováció, a legújabb hajtómű-technológia és más hatékonysági fejlesztések segítségével, miközben tovább erősítjük utasainknak kínált szolgáltatásainkat és az utazási élményt. Az Airbus kulcsfontosságú partner számunkra, meggyőződésünk, hogy a piacainknak legjobban megfelelő repülőgépeket kínálják, és nagyon örülünk, hogy folytathatjuk velük hosszú távú együttműködésünket” – tette hozzá Váradi József.

A Wizz Airről

A Wizz Air Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága, 63 darab Airbus A320 típusú repülőgépből álló flottát üzemeltet, több mint 380 útvonalat kínál 22 bázisról, 112 desztinációra, 38 országban. A Wizz Airnél megközelítőleg 2300 szakember biztosítja a magas színvonalú szolgáltatást és a nagyon alacsony árakat, aminek köszönhetően a 2015. március 31-én záruló pénzügyi évben 16,5 millió utas választotta a légitársaságot. A Wizz Airt a Londoni Értéktőzsdén jegyzik “WIZZ.L” kóddal, szerepel az FTSE 250 és az FTSE All-Share tőzsdei indexekben.


Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?