MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Dél-dunántúli régiója április 15-én, kedden rendezte meg szakmai programját Pécsen, a Corso Hotel elegáns konferenciatermében.

A rendezvényt megelőzően a résztvevők fakultatív program keretében látogatást tettek a Janus Pannonius Múzeumban, ahol „Pécs és Baranya eszenciája, Éld át a hely szellemét!” címmel interaktív tárlatvezetésen vettek részt. 


Fotó: MSZÉSZ

A szakmai napot Schmidt Ferenc, az MSZÉSZ Dél-Dunántúli Régiójának vezetője és Bárácz Ervin, a Corso Hotel szállodaigazgatója nyitották meg. A szállodák képviselői beszámoltak a 2024-es év eredményeiről, amelyek megközelítőleg az elvártaknak megfelelően alakultak.

A 2025-ös év első negyedévének mutatói is bizakodásra adnak okot, mivel a legtöbb szállodában a tavalyi év átlagát vagy növekedést mutatnak. A korábban tapasztalt rövid foglalási ablakok hosszabbodása és a nyári foglalások növekvő száma is kedvező jele a piaci trendeknek.

Emellett a munkaerőpiacon is stabilitás tapasztalható, mivel jelentősen csökkent a fluktuáció a szállodákban.

A beszámolókat követően a társult tagok bemutatkozása következett, majd Somlyai Zoltán, az MSZÉSZ elnöke tájékoztatta a résztvevőket az aktuális iparági fejleményekről. A napirenden szereplő témák között szerepelt az NTAK adatok jelentősége a mindennapi működésben, a HACCP jogszabályi változásai és a Z generáció foglalkoztatásának kihívásai.

A rendezvény lehetőséget biztosított a szakmai tapasztalatok megosztására, a legújabb iparági trendek megismerésére és a szakmai kapcsolatok elmélyítésére, hozzájárulva ezzel a dél-dunántúli turizmus fejlődéséhez.

A napot közösségi vacsora zárta, amely lehetőséget teremtett a szakmai kapcsolatok elmélyítésére.

 


Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.
Bokrétaünnep Budapesten –  Moxy Downtown Budapest

Bokrétaünnep Budapesten – Moxy Downtown Budapest 

A Forestay Group épülő házuk szerkezetkész állapotát ünnepelte, amely egy 283 szobás szállodaprojekt Budapest történelmi negyedében.
Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra

Látványosan belépett a Mövenpick a budapesti szállodapiacra 

A budapesti Mövenpick Hotel Budapest Centre története mesébe illő, megjelenése lenyűgöző.
Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban

Északi stílus új köntösben – ibis Styles nyitás Tallinnban 

Az ibis új helyszínekkel erősíti európai pozícióit a régióban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.