MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) Dél-dunántúli régiója április 15-én, kedden rendezte meg szakmai programját Pécsen, a Corso Hotel elegáns konferenciatermében.

A rendezvényt megelőzően a résztvevők fakultatív program keretében látogatást tettek a Janus Pannonius Múzeumban, ahol „Pécs és Baranya eszenciája, Éld át a hely szellemét!” címmel interaktív tárlatvezetésen vettek részt. 


Fotó: MSZÉSZ

A szakmai napot Schmidt Ferenc, az MSZÉSZ Dél-Dunántúli Régiójának vezetője és Bárácz Ervin, a Corso Hotel szállodaigazgatója nyitották meg. A szállodák képviselői beszámoltak a 2024-es év eredményeiről, amelyek megközelítőleg az elvártaknak megfelelően alakultak.

A 2025-ös év első negyedévének mutatói is bizakodásra adnak okot, mivel a legtöbb szállodában a tavalyi év átlagát vagy növekedést mutatnak. A korábban tapasztalt rövid foglalási ablakok hosszabbodása és a nyári foglalások növekvő száma is kedvező jele a piaci trendeknek.

Emellett a munkaerőpiacon is stabilitás tapasztalható, mivel jelentősen csökkent a fluktuáció a szállodákban.

A beszámolókat követően a társult tagok bemutatkozása következett, majd Somlyai Zoltán, az MSZÉSZ elnöke tájékoztatta a résztvevőket az aktuális iparági fejleményekről. A napirenden szereplő témák között szerepelt az NTAK adatok jelentősége a mindennapi működésben, a HACCP jogszabályi változásai és a Z generáció foglalkoztatásának kihívásai.

A rendezvény lehetőséget biztosított a szakmai tapasztalatok megosztására, a legújabb iparági trendek megismerésére és a szakmai kapcsolatok elmélyítésére, hozzájárulva ezzel a dél-dunántúli turizmus fejlődéséhez.

A napot közösségi vacsora zárta, amely lehetőséget teremtett a szakmai kapcsolatok elmélyítésére.

 


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.