hirdetés
hirdetés

A külföldi védettségi igazolványt is el kell fogadni!

Fontos, és hamarosan egyre többeket érintő problémára hívta fel a figyelmet egy olvasónk. Idegenvezetőként azzal szembesült, hogy beutazó csoportjának védettségi igazolványait nem fogadják el a hazai szolgáltatók.

hirdetés
Egy olvasónk arra mutatott rá, hogy idegenvezetőként Törökországból érkező csoport kapcsán az alábbi anomáliával találkozott. Kétoldalú szerződés alapján hazánk és Törökország kölcsönösen elismerik egymás védettségi igazolványait, tehát az igazolvánnyal rendelkező török állampolgárok beutazhatnak az országba teszt- és karanténkötelezettség nélkül. A Covid-kormányinfo munkatársai szerint viszont a rendelet nem terjed ki arra, hogy az éttermek, hotelek, múzeumok is elfogadják ezt a török védettségi kártyát, vagyis kétséges, hogy bejussanak ilyen helyekre... Akad olyan múzeum, étterem, amelyik jelezte, hogy elfogadja a kártyájukat, van olyan hotel, amelyik nem. Úgy tűnik, a szolgáltatók is nehezen igazodnak el, miként értelmezzék a rendeletet.
 
A Magyar Turisztikai Ügynökségtől az alábbi hivatalos állásfoglalást kaptuk az ügyben:
 
"Magyarország Kormánya folyamatos tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy egyre több megállapodás szülessen az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről. A hatályos magyar szabályozás  (60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet) alapján koronavírus ellen védett személynek minősül az a személy is, aki olyan állam által kiállított védettségi igazolással rendelkezik, amellyel az igazolások kölcsönös elfogadásáról Magyarország külön megállapodást kötött. Így az ezekben az országokban kiállított védettségi igazolások tulajdonosai ugyanazon szolgáltatások ugyanolyan módú igénybevételére jogosultak, mint amire a magyar védettségi igazolvány feljogosít, így a szálláshelyek és egyéb turisztikai szolgáltatások igénybe vételére is."
 
Fotó: 123rf
Fotó: 123rf
 
Hazánk eddig Szlovéniával, Horvátországgal, Csehországgal, Szerbiával, Montenegróval, Törökországgal, Bahreinnel, Mongóliával és Grúziával kötött bilaterális megállapodásokat, vagyis az ezekben az országokban kiállított védettségi igazolványokat a jogszabály értelmében kötelesek elfogadni a magyar szálláshelyek, éttermek, turisztikai szabadidős létesítmények, szolgáltatók.
 
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk