hirdetés
hirdetés

A meleg ősz kárpótolt az esős májusért a Balatonnál

Fekete ­Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke szerint a bor és a tök jól kompenzálja a szélsőséges időjárást, a szokatlanul meleg szeptember és október jót tett a balatoni turizmusnak.

hirdetés

– A jó időnek köszönhetően sikerülhet kompenzálni azokat a bevételkieséseket, amelyeket a balatoni turizmus szenvedett el a májusi kellemetlen időjárás miatt. Az őszi iskolai szünet, az egyre színesebb programkínálat sokat segít abban, hogy több szálláshelyen telt ház legyen még november végén is – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. Mint ismert, a Balatonnál a turisták által eltöltött vendégéjszakák száma elmaradt az egy évvel korábbitól a májusi időszakban. A KSH adatai azt mutatták, hogy az előző év első öt hónapjához képest majdnem kétszázalékos volt a csökkenés a vendégéjszakák számában. Ebben komoly szerepe volt az átlagnál hidegebb májusnak és a hűvös, júniusra eső pünkösdnek.

– Az ilyen szélsőséges időjárási viszonyok elkerülése nem tervezhető, de a jó, minőségi programok igen. Ezek segítenek abban, hogy a Balaton ne csak a nyári időszakban legyen vonzó úti cél a turisták számára – mondta az alelnök. Október utolsó hétvégéjére, november elejére számos olyan programot szerveztek a Balaton partján, amelyek a közeledő hűvösebb idő ellenére is tömegeket vonzhattak a magyar tengerhez. Ezek többnyire a boros és tökös fesztiválok tematikáját követik. Ilyen családi program a Tök jó és a Szőlőhegyi Piknik Zalakaroson, a Bahart – Halloween Gyerek- és Partyhajók a Balatonon, az V. Tökös Futás, a Libadalom Siófokon és a Balatuning IV. Születésnap, a Márton-nap Gyenesdiáson, a Márton-napi vigasság és tökfaragó verseny Badacsonytomajon november kilencedikén. Badacsonytomaji szüreti felvonulás.

A Balaton ne csak a nyári időszakban legyen vonzó úti cél

A következő hetekben egyébként a Nyitott Balaton akció keretén belül számos más eseményt is szerveznek a Balaton környékén, amelyek miatt érdemes lehet útra kelni. Idén 284 szálláshely és 140 étterem, büfé, cukrászda csatlakozott a 11. alkalommal megszervezett akcióhoz, amelynek célja, hogy megmutassa, van miért a Balatonra utazni az őszi időszakban is. Az egész balatoni ­régiót átfogó kampányt a szüreti időszakhoz, az őszi iskolai szünethez és a Márton-napi eseményekhez igazították. November 10-ig több mint száztíz programot szerveznek annak érdekében, hogy a Balatonra több turista érkezzen az őszi időszakban – mondta Fekete Tamás.

(forrás: Veszprémi Napló)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai