hirdetés
hirdetés

Balatonfüred: Struktúrák c. kiállítás

A balatonfüredi Zsdrál Art Galériában szeptember 12-től egy páros kiállítás látható, két nemzetközileg ismert, pécsi kötődésű művész alkotásaiból. 

hirdetés

Ernszt András (1973) festőművész az akril-olaj-vászon lírai absztrakt festményeit és Simon Zsolt József (1973) porcelántervező művész a porcelánból készült szobrait mutatja be a galéria reprezentatív tereiben. Mindkét művész jelentős életművet hozott már létre, ebből válogat a tárlat, kiemelt tekintettel a közelmúlt alkotásaira. 

Fotó: Botos Péter / Zsdrál Art
Fotó: Botos Péter / Zsdrál Art
 

A kiállított porcelán szobrok és a festmények összhangját a művészek sajátos természetábrázolása teremti meg, ami távol állnak a természet egyszerű leképezésétől. 

Ernszt András sokszínű műveire a természeti képből kiindulás majd annak rétegről rétegre történő fejlesztése a jellemző, aminek végeredménye egy-egy vibráló, élő, a maga kiszámíthatóságában változatos festmény. A képeken egyes színek árnyalatainak változatai láthatóak, melyek a szem számára megnyugvást biztosítanak, az egymásra épülő formák azonban aktív közreműködésre biztatnak.

Simon Zsolt József az általa kifejlesztett technikával dolgozik, a gipsz alapformát darabokra vágja, faragja, majd összeépíti, így hozza létre a szobor negatív formáját. A beöntött porcelánmasszát száradás után cizellálja majd kiégeti. Fehér vagy anyagukban színezett porcelán szobrai saját szavaival „a növényi és az állati lét határán egyensúlyozó vázszerű képződmények, maradványok, táguló, vagy gomolygó formában”, de egy sorozatát például a „puha belsejű, virágszerű formavilág” jellemzi. A szobrok mint szakrális edények a transzcendenshez kapcsolódnak.

A kiállítás 2021. szeptember 12-től 2021. október 8-ig látható, nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 és 18.00 között, a belépés ingyenes.

 

 

(forrás: Turizmus Online , Zsdrál Galéria)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai