hirdetés
hirdetés

Utazás - Egerszalók megújuló központtal készül a szezonra

Közel 10 százalékkal nőtt a vendégforgalom tavaly a Gyógyvizek völgyében.

hirdetés

A Gyógyvizek Völgye egy kistérségi összefogás 2008 óta a Mátra és a Bükk találkozásánál ahol három egészségturizmusra berendezkedett település, Egerszalók, Demjén és Egerszólát fogott össze azért, hogy egymást erősítve jelenjenek meg a turisztikai palettán. Egerszalók meghatározó szereplő a térség turizmusában, Európában egyedülálló látványosságával, a sódombbal és a kiemelkedően magas vendégéjszaka számával.

Országos szinten is jelentős arányban növekedett Egerszalókon a kereskedelmi vendégéjszakák száma. A 2008-as év adataihoz képest, 690 %-os az emelkedés 2019-ig. Egerszalók viszonylag kis község, alig 2000 fős lélekszámmal, és közel ennyi vendégággyal. Egerszalók vendégéjszakáinak száma 2019-ben összesen 263.064 volt, ebből a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma 201.936. Ez az előző évhez képest összességében 2,5 %-os emelkedést jelent. Jelentős a belföldi vendégforgalom, hiszen a forgalom 88 %-át hazai utazók adják, a kereskedelmi szálláshelyek adatai szerint. A tavalyi évben számos új szálláshely létesült a településen.

A Gyógyvizek Völgye egészére nézve a teljes vendégforgalom 358.184 vendégéjszaka volt, ez 9,1 %-os emelkedést jelent az előző évhez képest. Demjén forgalma, ahol új szálláshelyek is nyitottak, 2019-ben 34,2 %-kal emelkedett. Egerszalók látnivalóinak sorában elsősorban a sódombot kell megemlítenünk, de emellett a barlanglakások és a Sáfránykert is egyre népszerűbb célpontok.

2019-ben a barlanglakásoknál a látogatók száma meghaladta a 20 ezret. Ez az a hely, ahol időutazásban lehet része bárkine a régi paraszti kultúra tárgyainak segítségével. A fiatalabb generációnak pedig szeretnék bemutatni, hogyan is lehetett ezekben a 17-18. század idején, riolittufából épült lakásokban élni. A 3D barlangmozi a technika segítségével repíti vissza a látogatót egészen a dinoszauruszok idejéig. A barlanglakások mellett a Sáfránykert rendezvényhelyszín számos alkalommal megtelik élettel. 2020-ban 12 nagyobb rendezvénnyel várják a vendégeket. Szinte minden hónapra jut program. Van ezek között hagyományőrző, népi mulatság, bor és gasztronómiai program és családos, fiatalos zenei program is. Következő rendezvényük a Szalóki Húsvét.

2020-ban több új attrakcióval készülnek elsősorban a családos vendégek számára. "Tücsökkereső" kalandjátékra hívják a gyerekeket és a szülőket. Az aktív turizmus lehetőségei is bővülnek a településen. Elkészül az Egerszalókot Egerrel összekötő kerékpárút, melynek segítségével már könnyedén elkerekezhetnek a vendégek akár a Bükk-hegységig. A túrára indulók részére helyi kerékpáros térképpel készülünk.

Megújul Egerszalók központja is. TOP-os pályázat keretében 2020 tavaszára elkészül egy olyan turisztikai fogadótér, mely alkalmas lesz rendezvények megtartására, valamint biztosítja a kulturált környezetet, ahol a vendégek tudnak pihenni, szórakozni, kávézni. A téren kialakításra kerülnek lépcsős, teraszos kiülő helyek a Laskó-patak partján, valamint játszótér és információs pont.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai