A főváros és a fürdők voltak a nyerők Pünkösdkor

A főváros és a fürdők voltak a nyerők Pünkösdkor 

Pünkösdkor a főváros és a fürdővárosok csábították utazásra a legtöbbeket. A Magyar Turisztikai Ügynökség által létrehozott Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint a májusi utolsó hosszú hétvégén a külföldi vendégek a fővárosban legnagyobb részt britek, németek és amerikaiak voltak, míg a vidéki vízpartokat és fürdőket zömmel a németek, az osztrákok és a csehek töltötték meg. A családok legnagyobb számban a Balatont választották. A legidősebb vendég pedig két százéves hölgy volt.
Meglódult a beutazás az első négy hónapban

Meglódult a beutazás az első négy hónapban 

Közel 9 millió vendégéjszaka adatait küldték be a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba a hazai szálláshely-szolgáltatók az év első négy hónapjában. Ez 3%-os forgalomnövekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Az országos átlag emelkedése mellett a nemzetközi vendégforgalom is erős lendületet vett. A januártól áprilisig tartó időszakban 15%-kal több vendégéjszakát töltöttek el hazánkban a külföldi turisták, míg a fővárosi forgalom 22%-kal szárnyalta túl a 2022-es eredményeket. Hazánk nemcsak az európai országok utazóinak körében volt népszerű, a távoli piacokról is egyre többen fedezték fel az országot - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Ügynökség.
Hajszálnyira a csúcsévtől a spanyol turizmus

Hajszálnyira a csúcsévtől a spanyol turizmus  

Spanyolország 13,7 millió turistát fogadott az idei első negyedévben, 41 százalékkal többet, mint egy éve - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön.
Gyula: sose legyen rosszabb év, mint a tavalyi volt

Gyula: sose legyen rosszabb év, mint a tavalyi volt 

Csaknem 564 ezer vendégéjszakát regisztráltak a gyulai szálláshelyeken 2022-ben, ami mindössze 3 százalékkal marad el a koronavírus-járványt megelőző 2019-es év adataitól, így a nehézségek ellenére jó évet zárt a turisztikai szektor, mondta a Gyulai Turisztikai NKft. ügyvezetője.
Párizs még nem teljesen a régi

Párizs még nem teljesen a régi 

Több mint 44 millió turista látogatott el tavaly Párizsba és környékére, az Ile-de-France régióba, ami 95 százalékos emelkedés 2021-hez képest, de még 13 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti szinttől - derül ki a régió turisztikai bizottságának hétfőn közzétett közleményéből.
18 százalékkal több vendégéjszaka januárban

18 százalékkal több vendégéjszaka januárban 

2023 januárjában a kereskedelmi szálláshelyeken 570 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt 18%-kal emelkedett 2022 januárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6,2, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 34%-kal növekedett - olvasható a KSH legfrissebb Gyorstájékoztatójában. 
Jól indult a téli szezon Ausztriában

Jól indult a téli szezon Ausztriában 

Örömteli eredményekkel kezdődik a téli és a síszezon Ausztriában, hazánkból 300 000 vendéget várnak az osztrák sípályákra ezen a télen.
Megabüdzsé 2023-ra: Bécs a minőségi szegmensekben erősít

Megabüdzsé 2023-ra: Bécs a minőségi szegmensekben erősít 

"Kitűnően működik Bécs város látogatógazdaság stratégiája, amely a mennyiségi növekedés helyett a minőségre és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Az elmúlt év végi hajrának is köszönhetően Bécs az első rajtkockáról indulhat neki az idei nemzetközi versenynek” – olvasható Norbert Kettner, a Wien Tourismus ügyvezetőjének elemzésében a társaság legfrissebb szakmai hírlevélében.
22 százalékkal több vendégéjszaka decemberben

22 százalékkal több vendégéjszaka decemberben 

2022 decemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 725 ezer vendég 1,7 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 28, a vendégéjszakáké 22%-kal emelkedett 2021 decemberéhez viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,3, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 44%-kal növekedett. 2022-ben a belföldi vendégek 18, a külföldiek 106%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző évben - írja a KSH Gyorstájékoztatójában.
Nőtt a téli vendégforgalom a debreceni Aquaticumban

Nőtt a téli vendégforgalom a debreceni Aquaticumban 

Az előző téli szezon vendégforgalmára még rányomta bélyegét a pandémia. Az idei telet ez már nem érinti, ami a debreceni Aquaticum Termálfürdő látogatószámán is megmutatkozik.

Bécs turizmusa erősebb, mint a járvány előtt 

A legfrissebb statisztikák szerint idén az első 10 hónapban Bécsben 10,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyeken, így a világjárvány után először sikerült ismét túllépi a 10 milliós küszöböt - írja a GD Consulting.

Alig nőtt a vendégéjszakák száma szeptemberben 

2022 szeptemberében a kereskedelmi szálláshelyeken 917 ezer vendég 2,2 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8, a vendégéjszakáké 1,3%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - áll a KSH Gyorstájékoztatójában.

Megjelent a legfrissebb Trendriport 

Az MSZÉSZ részletes elemzéséből kiderül, milyen volt a július a magyar szállodák számára.

Szenved a járványtól a kínai turizmus 

Újabb ünnep ért véget Kínában úgy, hogy a belföldi turizmus bevételei jóval elmaradtak a járvány előtt szintektől. Az idegenforgalmi ágazat a koronavírusjárvány 2020-as kitörése óta szenved, és jelenleg újabb járványhullámok nehezítik a helyzetét - írja a CNBC cikke alapján a Portfolio.

Nem érték el a 2019-es szintet a külföldi utazásaink  

Idén április és június között 4,7 millió alkalommal utaztak külföldre a magyarok, 53 százalékkal többször, mint a járvány által érintett, egy évvel korábbi időszakban, ám 2019 második negyedévéhez viszonyítva a kiutazások száma 24 százalékos visszaesést mutatott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) negyedéves kiadványából.

Július: 15 százalékkal több vendégéjszaka, mint tavaly 

2022 júliusában a kereskedelmi szálláshelyeken 1,3 millió vendég 3,8 millió vendégéjszakát töltött el, a vendégek száma 17, a vendégéjszakáké 15%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a tavalyi magas bázis következtében – 10%-kal csökkent 2021 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint kétszeresére emelkedett. 2022. január–júliusban a belföldi vendégek 55%-kal, a külföldiek közel 290%-kal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában.

Jóval több a foglalás őszre, mint tavaly 

A Szallas.hu adatai szerint 42 százalékkal több belföldi őszi üdülésre szóló foglalás áll bent, mint tavaly ilyenkor. A bruttó szobaár bevétel 76 százalékkal nőtt eddig. A november elsejei hosszú hétvége legkeresettebb úti céljai Eger, Gyula és Hévíz.

Az erős nyár ellenére sem rózsás a helyzet az osztrák turizmusban 

A nyári hónapok jó számokat hoztak, de az év első felét értékelve már kevésbé kedvező az összkép – húzta alá a Statistik Austria közleménye.

Csúcsszámok az olasz turisztikai ágazatban 

Alig maradt üres szoba az olasz szállodákban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, és ezek a számok a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség szerint.

Rég látott csúcson az olasz turizmus 

Alig maradt üres szoba a szállodákban és bérelhető napernyő a strandokon Olaszországban az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepe előtti hétvégén, amely a pandémia előtti idegenforgalmi adatokat idézi a CNA kereskedelmi szövetség adatai szerint.

58 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma 

Így értékeli a turizmus júniusi teljesítményét Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője.

Az auschwitzi emlékmúzeum is megszenvedi a háborút 

Jelentősen, mintegy harmadára csökkent az Auschwitz náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum látogatottsága a koronavírus-járvány után - közöte vasárnap a lengyel média.

Pünkösd viszi eddig a pálmát a vendégforgalomban 

A pünkösdi hosszú hétvége forgalma felülmúlta a húsvéti napokét is, a vendégéjszakák száma 76 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor, 240 ezer vendég mintegy 450 ezer vendégéjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pénteken az MTI-vel.

30 százalékkal kevesebb vendég áprilisban a csúcsévhez képest 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. áprilisban csaknem öt és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 20%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. áprilisi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma közel kilenc és félszeresére emelkedett, de még így is 35%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

Márciusban is közel 30 százalékkal volt kevesebb vendég 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. márciusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

Megteltek a szálláshelyek a húsvéti hétvégén 

A húsvéti hosszú hétvégén 553 ezer vendégéjszakát töltöttek el a vendégek a hazai szálláshelyeken, ami az előzetes várakozásokat is meghaladja, és 40%-kal a kiemelkedőnek számító március 15-i hétvége forgalmát is felülmúlta. A fővárosba leginkább a külföldiek, míg vidékre a belföldi vendégek foglaltak. Budapest, Balaton, Mátra-Bükk és a főváros környéke voltak a legnépszerűbb úti célok - írta a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Rekordot dönthet húsvétkor a belföldi vendégforgalom 

Az előfoglalási adatok alapján már most több szállásfoglalást adtak le a húsvéti hosszú hétvégére, mint 2019-ben - közölte a Szallas.hu kedden az MTI-vel.

Még mindig jóval kisebb a vendégforgalom, mint 2019-ben 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. februárban több mint négyszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 26%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. februári értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 39%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

A 2019-esnél is jobb húsvéti foglaltságra számít a Szállás.hu 

Rekordot regisztrált a belföldi turizmusban a Szallas.hu: a 2019-es vendégszám közel dupláját közvetítette a portál az idei első hosszú hétvégére - közölték az MTI-vel csütörtökön. Budapest, Eger, Hévíz, Gyula, Szeged vonzotta a legtöbb vendéget.

Kiemelkedő eredményeket hozott az ünnepi hosszú hétvége 

Hosszú idő óta az első szabad, korlátozásoktól mentes négynapos hétvégét tölthették el a vendégek Magyarországon – megteltek a szálláshelyek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján összesen 386 ezer éjszakát foglaltak le a vendégek ezekre a napokra, ami a hétszerese a tavaly ilyenkorinak. Rengeteg szálláshely teltházzal üzemelt - tájékoztatta lapunkat a Magyar Turisztikai Hivatal.

Januári vendégforgalom: 38 százalékkal a 2019-es szint alatt 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – 2022. januárban 2021 azonos hónapjához viszonyítva közel négy és félszeresére nőtt, azonban 32%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. januári értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hét és félszeresére emelkedett, de még így is 43%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.

Tavaly a fele volt a 2019-esnek a cseh vendégforgalom 

Tavaly 11,4 millió turista szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, 5,2 százalékkal több, mint 2020-ban, de csak fele annyi, mint 2019-ben - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

Még tavaly is mélyen a szint alatt volt a spanyol turizmus 

Spanyolország 31,1 millió külföldi turistát fogadott tavaly, 12,2 millióval többet, mint egy évvel korábban - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerdán.

Még a rekordév alatti eredményre számít 2022-ben az MTÜ 

A férfi kézilabda Európa-bajnokságnak pozitív hatása volt a turisztikai forgalomra: januárban az előzetes adatok szerint az árbevétel megközelítette a rekordnak számító 2019-es és 2020-as eredményeket a magyarországi szálláshelyeken; idén egész évben is jelentős fordulat várható az ágazatban - ismertette Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója legfrissebb podcastjában kedden a szervezet előrejelzését.

A hetvenes évek szintjén az ausztriai turizmus 

A Statistik Austria frissen publikált adatai alapján 2021-ben az ausztriai kereskedelmi szálláshelyek 79,5 millió vendégéjszakát könyvelhettek el az év során mindösszesen, amely utoljára 1970-ben (!) volt hasonló mértékű.

Idén a rekordév vendégforgalmának 90 százalékát várja Horvátország  

A második járványévben Horvátország minden kihívás ellenére a Földközi-tengeri térség legjobb turisztikai eredményét érte el, most pedig ráfekszenek a fenntartható turizmusra.

Szeptember: még mindig hiányzik a külföldi vendégéjszakák fele 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19%-kal nőtt, és 3,7%-kal meghaladta a Covid19-járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a bázisidőszakban hatályos járványvédelmi intézkedések következtében – közel öt és félszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 51%-kal csökkent.

Megháromszorozta a vendégéjszakákat a fővárosban a vadászati világkiállítás 

A központi helyszínen, a Hungexpón 616 ezren látták az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tárlatát, ezzel együtt másfél millió fölött van a programsorozat összlátogatottsága - mondta Kovács Zoltán, a világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos a keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.

Messze még 2019? 

Az MSZÉSZ őszi budapesti régiósülésén egyetértettek a szakemberek abban, hogy fellendülés érezhető a fővárosi szállodák forgalmában, de a járvány előtti szinttől még jócskán elmaradnak a vendégforgalmi adatok.

Hajdúszoboszlón kilőtt a vendégforgalom 

Szárnyalt a turizmus 2021-ben Hajdúszoboszlón - jelentette ki a fürdőváros polgármestere az idei turisztikai szezont értékelő sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Pörgős volt a nyár a hazai szállásfoglaló platformnál 

Az oldalukon leadott foglalások mennyisége 6 százalékkal gyarapodott 2020 nyarához és 7 százalékkal 2019. júniustól augusztusig tartó időszakához képest. A bruttó közvetített forgalom az előző év nyarához viszonyítva ötödével, 2019-hez képest pedig 25 százalékkal nőtt. Siófok, Budapest és Hajdúszoboszló zsebelte be a legtöbb foglalást. A Google szerint a magyarok több mint kétharmada mobilról keres szállás - derül ki a társaság legfrissebb adataiból.

Augusztus: 11 százalékkal több vendég, mint tavaly 

A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma augusztusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva 1,9%-kal nőtt, és 1,4%-kal meghaladta a járvány kitörése előtti évi, 2019. augusztusi értéket. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. augusztushoz mérten 50%-kal emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 56%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 329 ezerrel, a külföldieké 364 ezerrel volt magasabb.

Augusztusban rekordot döntött Ausztriában a turizmus 

A Statistik Austria friss közleménye szerint az idei augusztusban minden korábbi rekordot megdöntött az osztrák szálláshelyeken realizált vendégforgalom, amely elérte a 20,66 millió vendégéjszakát - írja a GD Consulting.

Várakozáson felüli nyár az Accent Hotels szállodáiban 

A május végén felélénkülő szezonnak, az üzleti szegmens előző évinél magasabb keresletének és a tavalyinál átláthatóbb utazási feltételeknek köszönhetően tervein felüli nyarat zárt az Accent Hotels 2021-ben. A vidéki wellness szállodák 90%-os foglaltsággal üzemeltek, amelynek jelentős részét visszatérő törzsvendégek tették ki. Az ősz egyelőre nehezen tervezhető, de a jelenlegi foglalásállomány bizakodásra ad okot - tájékoztatta lapunkat a társaság.

Óriási a veszteség a vidéki fürdőkben 

Júniusban jelentősen visszavetette a fürdővendégek számát az igazolványhoz kötött beléptetés, de júliusban már a 2019-es látogatószámnál is többen voltak a strandokon - írja az Index.

Vendégforgalom: jobb volt a június, mint tavaly 

A kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések könnyítésének hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma júniusban 2020 azonos hónapjához viszonyítva másfélszeresére nőtt, de 33%-kal elmaradt a járvány kitörése előtti év, 2019 júniusához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 2020. júniushoz mérten kétszeresére emelkedett, 2019 azonos időszakához viszonyítva 85%-kal csökkent. Az előző hónaphoz képest a belföldi vendégéjszakák száma 585 ezerrel magasabb volt.

KSH: Háromszor jobb volt az idei április, mint a tavalyi 

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma áprilisban 87%-kal esett vissza a járvány kitörése előtti időszakhoz, 2019 azonos hónapjához viszonyítva. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94%-kal csökkent. 2020 áprilisához képest a megfigyelt mutatók növekedése látható, a vendégéjszakák száma 2021 áprilisában közel háromszorosa volt az egy évvel korábbinak. Az előző hónaphoz mérten a belföldi vendégéjszakák száma 2 ezerrel nőtt - derül ki a KSH Gyorstájékoztatójából.

80 százalék körüli foglaltság várható pünkösdkor a szállodákban 

A vidéki szállodákban 70-80 százalék közötti foglaltság várható pünkösdkor az előfoglalások adatai alapján - mondta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének alelnöke az MTI-nek szerdán.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!