hirdetés
hirdetés

Egyre több magyar megy külföldre nyaralni

A vírus delta variánsának globális - és különösen európai - terjedése egyelőre nem fogta vissza a magyar turisták utazási kedvét, egyre többen utaznak újra a közkedvelt tengerparti célpontokra - írja a portfolio.

hirdetés

"Az emberek belefásultak a járvánnyal kapcsolatos hírekbe, aki utazni akar, és be van oltva, az megy – mondta el az idei nyár tapasztalatait Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday értékesítési igazgatója. Új trend, hogy sokan kerülik a csoportos utakat, inkább az egyéni utazást részesítik előnyben. „Most sokan mennek Spanyolország déli részére, ahol sokszor apartmanokat vesznek ki, hogy minél kevesebb emberrel találkozzanak. Autót bérelnek ezek a turisták, és így fedezik fel a környéket”. Tarnóczi Barna arról is beszélt a gazdasági portálnak, hogy kedveltek még a karibi utak, de a hajós nyaralásokra csak kevesen vállalkoznak. Ezek a programok még alig indultak be, itt csak lassú visszaépülés várható. Arról is beszélt, hogy Törökországban a kisebb szállodák a népszerűek, vagy azok, amelyek tágas kertekkel rendelkeznek és kevés emberrel kell találkozni. Szerinte a hotelek döntő többségében maradt az a higiéniai elővigyázatosság, hogy nincs svédasztalos étkeztetés, még az all-inclusive ellátást biztosító helyeken sem."Tavaly júliusban és augusztusban heti 8, idén viszont már heti 30 charterjárat megy a kedvelt nyaralócélpontokra – mondta el a Portfolio érdeklődésére Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke. Csoportos, utazási irodák által szervezett utakra idén leginkább Törökországba, Görögországba, Egyiptomba, Tunéziába és Olaszországba mennek szívesen az emberek. Nem feltétlenül irodán keresztül, de továbbra is kedvelt célpont a magyarok körében Horvátország és Szlovénia. Újdonság, hogy a nyári időszakban is fennmaradt a jelentős érdeklődés a Maldív-szigetek és Seychelles-szigetek iránt. Ez szakemberek szerint azért alakult így, mert világszerte ezek a nyaralóhelyek nyitottak először, és az első negyedévben is kiszámíthatóak, biztonságosak voltak, sokan pedig visszamennek oda.

Nincs visszaesés a koronavírus delta variánsa miatt a foglalásokat illetően, de az irodák többsége a 2019. évinek a harmadkapacitásán üzemel. A 2020-as évhez jobb az üzlet, de az irodák többsége még így is veszteségesen működik – mondta Molnár Judit, aki azt is hangsúlyozta, hogy az utaztató cégek számára szükség lenne további állami támogatásra.

Több szereplő megjegyezte azt is, hogy az utazási irodáknál komoly létszámhiánnyal küzdenek, mert bár a megnövekedett kereslet miatt újra vennének fel embereket, de alig-alig akad új munkavállaló, aki itt próbálna szerencsét. Sokan tartanak ugyanis attól, hogyha felerősödik a koronavírus-járvány és újra zárni kell a határokat, akkor újra nehéz helyzetbe kerülhetnek egy utazási iroda alkalmazottjaként.


(forrás: Portfolio)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai