Frissítve: Összes irodáját bezárta a Kun-Mediátor, a rendőrség nyomoz

A pénzügyi tevékenységgel is foglalkozó karcagi Kun-Mediátor utazási vállalkozás mára az összes irodáját bezárta, a cég felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye nem ismert.

Sikkasztás bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya, miután a pénzügyi tevékenységet folytató KUN-MEDIÁTOR Szolgáltató Kft. karcagi fiókjában többen nem jutottak hozzá befektetésükhöz – közölte a rendőrség kedden este.

A police.hu-n megjelent közlemény szerint többen személyesen tettek bejelentést 2015. április 14-én a Karcagi Rendőrkapitányságon, mert a – többek között – pénzügyi tevékenységet folytató vállalkozás karcagi fiókjában befektetési szándékkal elhelyezett pénzükhöz a lekötési idő lejárta után nem fértek hozzá.

A tájékoztatás szerint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nyomozást ismeretlen tettes ellen folytatja, és vizsgálja az ügy körülményeit. A vállalkozás felelős vezetőjének jelenlegi tartózkodási helye a nyomozóhatóság előtt nem ismert.

A kft. fő tevékenységként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-től.

Utazási irodai üzletága is van a cégnek

A vállalat utazási irodai üzletággal is rendelkezik és mind utazásközvetítői, mind utazásszervezői tevékenységet végez. A Kun-Mediátor Utazási Iroda székhelye Budapesten található, főirodája Karcagon van, azonban vannak még irodái Törökszentmiklóson, Debrecenben és Budapesten is.

A Facebookon már létrejött egy zárt csoport Kun-Mediátor Károsultak néven, melynek nyilvános leírásában a következő szöveg olvasható: „Mint ismeretes, Dobrai Sándorné "Marcsi" 2015. Április 13-án vagy 14-én a hozzátartozóival együtt elhagyta az országot, tartózkodási helye, valamint a rá- és a vállalatára bízott pénzünk holléte ismeretlen. Azért hoztam létre ezt a csoportot, mert mivel mindannyian a ködben tapogatózunk, jelenleg fel sem tudjuk mérni az általa okozott kár mértékét, sem a károsultak számát. Tisztelettel kérek mindenkit, hogy hívjon meg minden általa ismert betétest, károsultat a csoportba, használjuk a közösségi média erejét, ahogy tették már sokan előttünk ilyen esetekben. Emellett használjuk ezt a csoportot platformként az információ megosztására.”

Békési Tamás, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy az utazásszervezési engedéllyel rendelkező Kun-Mediátor Utazási Iroda ügyében közigazgatási hatósági eljárást indítanak. A hivatal jelenleg azt tudja vizsgálni, hogy ezzel összefüggésben fennállnak-e a kiadott engedély megadásának feltételei vagy nem. A Kun-Mediátor az Union Biztosítónál külföldi utazásszervezésre lekötött vagyoni biztosítéka ötmillió, míg a belföldi szervezésre lekötött összeg ötszázezer forint. Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy tartózkodik-e valaki külföldön az iroda szervezésében.

Felügyeleti vizsgálatot indítottak a Kun-Mediátor Kft.-nél

Jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás gyanújával piacfelügyeleti vizsgálatot indít a Magyar Nemzeti Bank a fő tevékenysége szerint utazásszervezéssel foglalkozó Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nél - közölte a felügyeleti hatóság. A kft. fő tevékenységként utazási irodaként működik, utazásközvetítéssel foglalkozik, amely mellett pénzváltási tevékenységet is folytat, de pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedélye nincs az MNB-től. A jegybank a beérkezett piaci jelzések alapján kezdte meg az ügy áttekintését, s ennek során egyeztetett az illetékes rendőr-főkapitányság szakembereivel is. Az ügyben számos feljelentés érkezett a rendőrséghez is. Az MNB a pénzügyi piacok stabilitása és a fogyasztók biztonsága érdekében minden ilyen esetet haladéktalanul feltár, a jogosulatlan szolgáltatókat eltiltja a piaci tevékenységtől, szükség esetén egyéb szankciókat is alkalmaz, illetve feljelentést is tesz az illetékes nyomozó hatóságnál - emlékeztetett közleményében az MNB. A jegybank ismételten felhívta a figyelmet felügyeleti honlapjára, amelynek figyelmeztetések menüpontja tartalmazza a jegybank látókörébe került, pénzügyi tevékenységre vonatkozó engedély nélkül tevékenykedő társaságok listáját. Ugyanezen a honlapon a piaci szereplők menüpontban olvasható a felügyeleti engedéllyel vagy regisztrációval tevékenykedő pénzügyi intézmények listája - közölték. (MTI)


Sorra érkeznek a károsultak bejelentései

Szerda délelőtt többen álltak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja előtt, amely be volt zárva. A polgármester a helyszínen nyilatkozva szomorúnak és meglepőnek nevezte a helyzetet, ugyanis - mint mondta - az utazási iroda vezetőjéről, "a köztiszteletben álló karcagi emberről", akinek azóta nyoma veszett, senki sem feltételezte a történteket. Az emberek, akik rábízták megtakarításaikat és most nem jutnak pénzükhöz, "érthető módon" fel vannak háborodva - tette hozzá.

Vizsgálatot kezdeményez a nemzetgazdasági miniszter 
Szerdán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter utasította a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatóját, hogy a Kun-Mediátor Kft. utazásszervezési tevékenységével kapcsolatban haladéktalanul indítson vizsgálatot. Az ellenőrzésnek ki kell terjednie arra, hogy a cég utazásszervezési tevékenysége miatt kerülhetett-e bárki veszélybe, vagy kára származhatott-e abból. A vizsgálatnak tisztáznia kell azt is, hogy a cég működése során nyújtott-e szabálytalan módon, engedély nélkül pénzügyi szolgáltatást. 




A megyei közgyűlés elnöke jogi segítséget ígért a károsultaknak

Helybeliként megdöbbentőnek nevezte a történteket, és az eddigi információk alapján "okosan kitalált" bűncselekményről beszélt, a károsultaknak pedig eredményes felderítő munkát és jogi segítséget ígért a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés Karcagon élő elnöke a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. karcagi fiókja ügyében a városházán szerdán tartott sajtótájékoztatón.

Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a legfrissebb adatok alapján 200-nál több károsultról tudnak, ám ez a szám "percről-percre nő". Jelenleg kétmilliárd forint körülire saccolható az az összeg, amelynek sorsáról és hollétéről nincs tudomásuk – tette hozzá.

Karcag kis város, ahol néhány tízmillió forint elköltése vagy befektetése is feltűnik az embereknek. Mivel ilyesmit nem tapasztaltak, feltételezhető, hogy "a pénz nem itt van" – fogalmazott. Bárhová vitték is a cég közismert, helybeli tulajdonosai az emberek befektetésre szánt megtakarításait, azt "így vagy úgy, de meg lehet és meg kell találni és visszaadni a károsultaknak" - mondta.

Céghálózatról van szó

Emlékeztetett: a településen élők közül sokan tudják: a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft. egy kiterjedt "cégháló" része, melynek tulajdonosi köre "ellenzéki politikusokat és pártokat támogatott, és feszült viszonyban volt Fazekas Sándor jelenlegi földművelésügyi miniszterrel, a város korábbi polgármesterével és a települést jelenleg irányító Dobos Lászlóval.”

Kijelentette: minden károsult és a tulajdonosokat ismerő állampolgár információja segítheti a nyomozást. Amennyiben a rendőrség fel tudja göngyölíteni a céghálózatot, a pénz is meg fog kerülni – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke.

Kovács Sándor kitért arra is, hogy a károsultaktól úgy tudja: a városban televíziót is létrehozott cég már 10 éve foglalkozik befektetéskezeléssel, miközben ezt sehol nem hirdette meg, ami „gyanús és arra utal, hogy illegális tevékenységről volt szó”. Két eset lehetséges: a vállalkozás vagy illegális pénzügyi tevékenységet folytatott, ami bűncselekmény, vagy rosszul fektette be a rábízott pénzt – mondta jelezve, hogy ezt mielőbb tisztázni kell a továbblépés érdekében.

Utazási iroda: „technikai okok miatt zárva”

Érdekesnek nevezte ugyanakkor, hogy voltak olyan ügyvédek és politikusok, akik hamarabb értek a helyszínre, mint a károsultak, ami felveti annak lehetőségét, hogy az érintettek bennfentes információkkal rendelkeztek.
Dobos László polgármester (Fidesz-KDNP) a tájékoztatón arról beszélt, hogy az utazási irodaként ismert és jól működő cég köztiszteletben álló karcagi vezetőjének hétfőről keddre virradóra veszett nyoma. Az irodába – melynek bejáratán a „technikai okok miatt zárva” felírat olvasható - kedden az ott dolgozók sem tudtak bejutni, főnöküket hiába keresték telefonon.

Az ügy „komoly érzelmi hullámokat váltott ki és feszültséget okozott a városban” – fogalmazott, nyugalomra, türelemre és összefogásra kérve a befektetőket és minden lehetséges segítséget megígérve nekik. Közölte: hallomásból úgy tudják, 500 ezer forinttól több százmillió forintig terjedő összegeket adtak át a károsultak a Kun-Mediátor Szolgáltatói Kft.-nek.

„Végtelenül sajnáljuk, hogy ez a - Karcagon eddig példátlan – előre jól megtervezett csalás előfordult, mely a számok alapján sok gyanútlan, a befektetésre szánt pénzét évtizedeken át megtakarított embert és családot érint” – mondta.

Az eseményt követően Dobos László és Kovács Sándor az addig a városháza folyosóján várakozó mintegy kéttucatnyi károsultat is tájékoztatta az ügy legfrissebb fejleményeiről. Az érintettek kérdéseire válaszolva a két vezető hangsúlyozta: mindenkit váratlanul ért az eset, melyre az első feljelentésig és a cég pénzügyi tevékenységét nem ismerve a hatóságok és az illetékesek sem figyelhettek fel. A megbeszélésen az érezhetően feszült hangulatban lévő, ám tájékoztatást fegyelmezetten végighallgató károsultak elfogadták és tudomásul vették az elhangzottakat, ám többen is hangsúlyozták: értetlenül, felháborodva és kétségbeesetten állnak az eset előtt, hiszen a céggel való együttműködésük korábban zökkenőmentes volt és a társaságtól kapott papírok, illetve dokumentumok is a tevékenység hivatalosságának, illetve a cég megbízhatóságának látszatát keltették.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?