hirdetés

Éttermi kisegítőként kezdte a luxushotellánc tulajdonosa

Alig négy hónapja nyitott a magyar főváros legújabb luxusszállodája, az Aria Hotel Budapest, máris a TripAdvisor listáján az élbolyban szerepel. A hotel magyar nemzetiségű tulajdonosa, Henry Kallan 1968-ban Szlovákiából Amerikába disszidálva éttermi kisegítőként kezdte pályafutását.

hirdetés

Az ötéves koráig csak magyarul beszélő, önmagát örök lázadóként definiáló alapító élettörténete nem mindennapi. 21 évesen, profi focistaként 1968-ban hagyta el az akkori Csehszlovákiát. Ausztriában folytathatta volna labdarúgó karrierjét, ehelyett meg sem állt Amerikáig, ahol busboyként, vagyis éttermi kisegítőként kezdett dolgozni. Hét év alatt ugyanebben a házban a szállodaigazgatói pozícióig küzdte fel magát. Kallan felismerte, hogy a vendégek a sztenderdek helyett egyre inkább az egyedi élményeket keresik, ezért kezdett tematikus hotelek kialakításába.

Adele Gutman, a Library Hotel Collection elnök-helyettese ismertette a lánc hitvallását: a cél, hogy a vendégek valóban otthon érezzék náluk magukat. Ezért ingyenes a wifi az egész házban, ingyenes a szobákban az ásványvíz, délután kávé és sütemény, este bor és sajt várja a vendégeket. Az alkalmazottak kiválasztásánál a szakértelem mellett a hozzáállás a legfontosabb. „Boldog embereket veszünk fel, akik miatt a vendégek igazán jól érezhetik magukat” – tudtuk meg Henry Kallantól.

Ezek a sztenderdek egységesek a lánc mind a hét szállodájában, melyek közül négy New Yorkban, egy pedig Prágában található. A láncnak nevet adó Library Hotel különlegessége, hogy falai között egy 7000 kötetes könyvtár bújik meg, mégpedig úgy, hogy minden szobában egy 100 darabos tematikus könyvgyűjtemény várja a vendégeket. Magyarország zenei kiválósága miatt a budapesti hotel tematikáját a zene adja. Itt sincsenek fehérkesztyűs pincérek, és egyébként is mindent megtesznek, hogy a náluk megszállók utazók ne érezzék feszélyezve magukat. Természetesen a szolgáltatásnak ára is van, 350 euróért adják az egyébként valóban tágas, egyedi berendezésű szobákat, amelyeket négy féle zenei tematika - opera, klasszikus zene, jazz és kortárs zene - jegyében alakítottak ki.

A szálloda helyén eredetileg egy 1870-es évekbeli neoklasszicista bérpalota állt, amelyet műszaki állapota miatt végül le kellett bontani, ugyanakkor a helyére épített struktúra teljes mértékben a múlt század végét idézi. A szobák a körfolyosóról nyílnak, a belső udvarban kapott helyet a lobbi, amelyet gyönyörű, hatalmas – Európában a legnagyobb – üvegtető fed. A kovácsoltvas és a terméskő jól megfér a legfelső szinten kialakított terasz csupaüveg és acél modernitásával. A tetőteraszon működőHigh Note Sky Barból fantasztikus kilátást nyílik a városra, a Szent István bazilika tornya közvetlenül ott van szemünk előtt.

Pillantás a tetőteraszról
Pillantás a tetőteraszról

Különleges gasztronómiai csemegéket ígér a hotel étterme, ahol a Farm to table koncepció jegyében újragondolt magyar fogásokat tálalnak fel, amint azt Váradi-Szabó Balázstól, a hotel gasztronómiai szakemberétől megtudtuk. A hotel egyedisége abban is megmutatkozik, hogy zenei igazgatót is foglalkoztatnak Magyar Kornél személyében, aki a hotel gazdag zenei programkínálatát koordinálja. Ne csodálkozzunk, ha a szállodába belépve Bogányi Gergelyt látjuk a róla elnevezett különleges zongoránál játszani, de a Virtuózokból megismert Boros Misi is fellép hamarosan a szállodában.

Bogányi Gergely zongorája
Bogányi Gergely zongorája

Henry Kallan azt még nem tudja, hogy 50 millió dolláros befektetése mikor térül meg, de úgy gondolja, ezzel a beruházással visszaadott valamit a szülőföldjének.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai