hirdetés
hirdetés

Évente 25 millió látogatás

Március 21-én van az Erdők Világnapja. Ez alkalomból foglalkozunk az erdőjárás népszerűségével és társadalmi, turisztikai hasznaival és azzal, hogy Magyarországon a főváros környéki erdők a az ország leglátogatottabb területei közé tartoznak.

hirdetés

Az Országos Erdészeti Egyesület által 2017-ben készített országos reprezentatív erdőismereti közvélemény kutatása szerint évente mintegy 25 millió látogatást regisztrálnak a főváros környéki erdőket kezelő Pilisi Parkerdőben. Az erdők látogatottsága az elmúlt évtizedekben egyértelműen növekvő tendenciát mutat: míg a 90-es években végzett látogatottság számlálás évi 10 millió látogatási alkalmat regisztrált a Pilisi Parkerdőben, ez a szám napjainkra már több, mint a duplájára nőtt. Mindez a magyar erdők növekvő belföldi turisztikai szerepére is felhívja a figyelmet.

fotó: 123rf

A legtöbben sétálni vagy rövid távú gyalogos túrákra járnak az erdőterületre, ők évente mintegy 15 millió látogatási alkalmat jelentenek a parkerdőkben. Rajtuk kívül évente csaknem 1,5 millió a kerékpáros látogatások száma, és közel félmillió alkalommal lóháton indulnak az emberek az erdőbe. A Pilisi Parkerdőben először megnyitották az erdészeti utakat a kerékpárosok számára, majd 2016-ban kiépült a 330 kilométernyi útvonalat magába foglaló Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat is. Egyéb sportok is szerepet kapnak: évente több mint másfél millió alkalommal kocognak vagy futnak a főváros környéki erdőkben. Kiemelkedő még a kutyasétáltatás jelentősége, ezzel a céllal évente 3 millió alkalommal keresik fel a Pilisi Parkerdő területét.

A látogatottság utóbbi időben történt jelentős emelkedését mutatják az egyes részterületekre vonatkozó kutatások és a különböző turisztikai látnivalókon (például kilátókon) elhelyezett látogatásszámlálók is. A Prédikálószéki-kilátónál tavaly tavasz óta már több, mint 23 ezer ember fordult meg, a Pilisi Bioszféra Rezervátum területét pedig 2017 októberének csupán egyetlen hétvégéjén 17 ezer kiránduló kereste fel. A visegrádi Apátkúti-völgyben évente átlagosan 108 ezer áthaladást regisztráltak a burkolt erdészeti úton kialakított számlálási ponton, aminek közel kétharmada gyalog, mintegy 15%-a kerékpárral történt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai