hirdetés

Ez történt a Turizmus és Profit 2017 konferencián

Az éttermi mellett, a szállodai áfa csökkentést és a szervízdíj bevezetését is szorgalmazták Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferenciáján.

hirdetés

A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazatává vált, ami az ott dolgozók munkáját dicséri – fejtette ki Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferencián Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott. Hozzátéve: a turizmus jelentőségét mutatja, hogy az ágazatban ma már mintegy 45 ezer kis- és középvállalkozás működik, amely több mint 350 ezer embernek ad munkát és miközben jelentős mértékben hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtésben is jelentős szerepet játszik. Kifejtette: Magyarország és Budapest vonzerejét az is nagyban erősíti, hogy a külföldről érkező turisták, biztonságos helynek tartják. A nemzetközi versenyképesség további erősítését a kormány adócsökkentéssel is segíti a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése a jól képzett munkaerő megtartásához is segítséget nyújthat.

Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) általános alelnöke szerint a versenyképesség megőrzéséhez, a munkaerő megtartó képességhez a szállodaiparban is elengedhetetlen az áfa csökkentés. A kedvezményes áfa bevezetése ugyan nem szerepel a közelmúltban közzétett adótörvény módosításban, de az MSZÉSZ a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együtt lobbizik az 5+1 százalékos javaslat elfogadásáért, amelyben az 1 százalék az ágazat marketingjét szolgálná. Mivel a jól képzett munkaerő elvándorlása már ma is érezteti kedvezőtlen hatását, az MSZÉSZ szerint a munkaerő megtartáshoz a kötelező 8-15 százalékos szervízdíj bevezetése is nagyban hozzájárulna.

Kifejtette: miközben vidéken elsősorban kisebb szállodák épülnek, az előkészületek szerint, Budapesten, idén és jövőre 20 új, jellemzően közép és felsőkategóriás hotel nyílik, ami további 3000 új szobát jelent. Jó hír, hogy újabb neves szállodamárkák is fantáziát látnak a magyar fővárosban, de félő, hogy olyan túlkapacitás jön létre, ami negatív árspirált generálhat.

Már csak azért is, mert az Airbnb terjedése is rendkívül megnövelte a kapacitást: van ahol már önálló épületeket emelnek a kevesebb adó és egyéb teherrel járó lakáshotel üzletágra alapozva. Az MSZÉSZ nem az üzletág betiltását, hanem az egyértelmű szabályozás megjelenését szorgalmazza. Személyes véleményeként hozzátette: az építőiparban is érződő munkaerőhiány miatt, a Budapesten akár 40 százalékkal is megdráguló építési költségek több későbbi szállodai projekt újratervezését is megkövetelhetik.

Nemzetközi felmérések szerint Európában már 7 millió gasztroturista van, aki elsősorban a kulináris élményeket keresve választ magának úticélt – fejtette ki Hamvas Zoltán, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alelnöke.

Szerinte ezért fontos a Magyarországon lezajlott gasztroforradalom és a nemzetközi színtéren elért eredményeknek. A szakma lobbimunkájának célja – tette hozzá -, hogy a Michelin, a vidéki éttermeknek is esélyt adva, a jövőben egész Magyarországot vizsgálja, ne ragadjon le Budapestnél. Legalább ilyen fontos, hogy Magyarország a régió országaival együtt, egy önálló Michelin Guide-ban, markánsan jelenhessen meg.

Miközben Szlovénia a közelmúltban úgy vált a 16 európai uniós országban már működő Hotelstars szállodaminősítő rendszer tagjává, hogy a szálláshelyek számára az egész országban kötelezővé tette a csatlakozást, Magyarországon a szállodai csillagok tekintetében még nagy a szórás. Ezért is lenne fontos a rendszer kötelező bevezetése nálunk is – emelte ki Géher Zoltán a Continental Hotel igazgatója.

Aki szerint a vendégek eligazodását szolgáló egységes, transzparens és utóellenőrzésekkel is járó minősítés – amely a nemzetközi online foglalási rendszerekben is megjelenik - a szállodák nemzetközi versenyképességét is növelné.

Az Utazó magazin szakmai konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és szakmai szavazatok alapján, az elmúlt év legjobb szolgáltatóit is díjazták: az év üzleti szállodája 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest lett, wellness szállodája a miskolctapolcai Avalon Resort & Spa, konferencia szállodája a Continental Hotel Budapest, városi szállodája a Hotel Moments Budapest, új családbarát szállodája a noszvaji Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont, családbarát szállodája a Kolping Hotel, szállodaüzemeltetője a Service4You Hotel Management, légitársasága a Turkish Airlines, utazási irodája az OTP Travel, wellnessfürdője a Hungarospa, gyógyfürdője a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, az év fővárosi étterme a Costes, vidéki étterme az Anyukám Mondta, all inclusive étterme a Trófea Grill Király utca, autókölcsönzője az AVIS, városa Nyíregyháza lett.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Készül-e korlátozásokra a 4. hullám kapcsán?

Kiadónk társoldalai