Hortobágy, hová vonz a vágy!

Szabadság és végtelen rónaság. E két fogalom ezúttal újfent egybe csendül, hiszen vendégnek lenni Magyarország legelső alapítású és legnagyobb területű nemzeti parkjában mindig felemelő érzés. Ugorjunk hát fel a hajdúsági megyeszékhely felől érkező szellő, kerékpár vagy éppen hátasló nyergébe, és a szálkahalmi őrház kunhalmától indulva vágjunk neki az élettel teli lapály kalandokat ígérő felfedezésének!

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kurgán tőszomszédságában nyárelőn is hangoskodó vetési varjúk erdejétől szépen sorban, számos madármegfigyelő torony tetejéről látható a változatos színekben pompázó Hortobágy. A gyepszint térsíkjai a hajdani keréknyomoktól és a talaj szikárabb sávjaitól függően a rozsdabarna sziksófű, az üde zöld macskahere és a lila ökörfarkkóró váltakozó birodalmának adnak otthont. A távolban delelő gulya már május végén is derengve vibrál. Szemműtétre szükség nincs, a távcső igen hasznos kellék. Semmi gáz, ez csak délibáb. A vakítóan szikes foltok pedig olyanok a műholdképen, mint dús fehérré verejtékezett batikruhák.

Hazánk legnagyobb területű községéhez érve (minek neve csakugyan Hortobágy), a 33-as főút bal oldalán a Tankcsata Emlékmű eredeti harci járműve hívja fel magára a figyelmet. A betontalapzatra állított T34-es páncélos az 1944 októberében itt zajlott ütközetre emlékeztet, melynek jelentőségét az akkori politikai propaganda szándékosan túlbecsülte. A tank lövegcsöve a település központja felé mutatja az utat, ahol már a kitömött állatokkal teljes Látogatóközpont és Kézművesudvar készteti megállásra a kirándulót. A környék bebarangolásához ideális kiindulási pont ez a turisztikai centrum, ahol jegypénztár, információs pult, oktatótermek, ajándékbolt és gyermekjátszótér kínál szórakozási és tájékozódási lehetőséget. Az épülettől karnyújtásnyira rögvest belecsöppenhetünk a pusztai emberek életébe. A népi mesterségeket bemutató Körszín és a mellette lévő hajdani szekérállás (Pásztormúzeum) gyűjteménye korrekt és látványos áttekintést ad a nevezetes Hídi Vásárokról, a ridegtartás körülményeiről, sőt itt még az is kiderül, mi az a szárnyék, mi az a látófa és mi az a vasaló. A bejárat előtt felállított vasalódeszkán citerázó, pörge kalapos bácsikának nincsen köze a gőzöléshez, pedig a kiadós eső után párolgó aszfalt rövidesen újra perzselővé válik. Enyhelyet keresve érdemes behúzódni a szemközt nyújtózkodó csárda világhíres tornácai alá, ahogyan azt Petőfi Sándor is megtette.



A máramarosi bányákból szállított só útja a történelem során egybeolvadt a marhahajtási nyomvonalakkal, így a megfáradt jószágok (és eltikkadt gazdáik) etetéséhez-itatásához szükség volt efféle megállóhelyekre. Az 1699 óta (!) működő Nagyhortobágyi Csárda étlapja olyannyira figyelemre méltó, hogy még a tejérzékeny, illetve a paleolit diétát tartó fogyasztókat is külön piktogrammal figyelmeztetik. A pusztai hagyomány szerint harminckét íziglen bográcsban átforgatott slambuc és a tájra jellemző birkapörkölt itt jó időben szabad tűzön készül. A tekintélyes cserépkályhák mellett nívós prímás húzza a nótát, járatja a Monti-csárdást és csicseregteti a pacsirtát. Ráadásként az egyik belső teremben látható „Csapos”, az óriás szürkeökör 206 centimétert (!) terpesztő, gigászi szarvának preparátuma. Az étterem nyugati szárnyában a Csárdatörténeti Kiállítás minőségi makettekkel szemlélteti a hagyományosan hazánkra jellemző kultúrtörténeti hálózat történelmi láncolatának változásait. A legendák sorában mindjárt bele is botlunk a Csontváry Kosztka Tivadar által is megfestett Kilenclyukú Híd tömegébe. Magyarország leghosszabb közúti kőhídja több mint 180 éve dacol árvizekkel, jégzajlással, patadobogással és portornádókkal. Zömök tartósságát a népnyelv szerint nem csak a Bükkaljáról hozott dácittufapilléreknek, hanem a habarcsba oltott tokaji aszúnak is köszönheti. Lábaitól indul az a különleges motorcsónakos túra, amelynek során hazánk egyetlen, gátak közé nem szorított folyója, a Hortobágy kanyarulatait és galériaerdőit lehet bejárni.

A messzire fehérlő hídtól a tragikus sorsokat idéző kitelepítettek emlékkeresztjénél letérve következik a hagyományos faunát bemutató Pusztai Állatpark, ahol a rackajuhok, szürkemarhák, mangalicák, nóniusz lovak, terelőkutyák és lábasjószágok jelentik az attrakciót. A kanyargós medren átkelve napelemmel nyíló hídfő fogad, és ez itt már a Malomházi Vadaspark 120 hektáros territóriuma. A legelső kilátótorony közelében fektetett fémrudakból összeállított, speciális gördülő küszöbön zökken a pusztabusz. Ez a védelemként szolgáló úgynevezett texasi kapu, ahol a patás jószágok saját lábukon nem bírnak átkelni. Annak idején Debrecen város lisztművei őröltek e helyen, ahol ma erdős-tótükrös-ligetes környezetben pelikánok, fekete gólyák, farkasok, vadmacskák, vörös rókák és aranysakálok szemléltetik a háziasításra nem alkalmas élővilág hírmondóit. A szabadon kószáló, „rekonstruált” őstulkok közé magasított és fotózásra átalakított utasterű Land Rover Defender terepjáróval lehet csak bemerészkedni. A „mindent a szemnek” elv alapján kiszállni szigorúan tilos, így egy igazi kenyai szafarit idéző élményben lehet része a látogatónak. Az egy tonnás súlyt meghaladó bikák, a karnyújtásnyira civakodó Przewalski-lovak és trappoló vadszamarak körében az autóból kell megbecsülni azt a kitüntetést, hogy közöttük vendégségben lehetünk. A Nemzeti Park szlogenje szerint ez itt már nem más, mint „A Hortobágy vad arca”.

Napnyugta közeledtével pedig következik az est fénypontja, a Csillagséta! A Hortobágy hazánk legkevésbé fényszennyezett területeinek egyike, így a puszta közepéről zavartalan kilátás nyílik az éjszakai égbolton tündöklő Tejútrendszerre. Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából három vasúti kocsit megtöltő érdeklődő gyűlt össze Hortobágy-Halastó állomásnál, hogy a gáton végigzötyögve jusson el a Kondás-tavi végponthoz. A felújított zöld dízelmozdony stílusosan „Sziktipró” névre hallgat, szóval tessék vigyázni a kézi hajtányozás közben! A hadifoglyok által 1916-ban épített tórendszer nem csak halgazdasági szempontból kiemelt vonzerő. Az Európában honos madárfajok 70%-át megfigyelték már a Hortobágyon, és a legnépesebb esemény kétség kívül az őszi daruvonulás, amikor százezres létszámban lepik el a tómedreket a krúgató szárnyasok seregei. No meg az ösztövér kútágas hórihorgas, bólogató gémei…

A csikósok nótájából okulva („Van ég alatt lakni bátorságom, Városinál nagyobb szabadságom.”) feltétlenül érdemes minőségi szálláshelyet választani az alföldi rónaság megismeréséhez és a tanösvények-pusztaprogramok felfedezéséhez. A négycsillagos Thermal Hotel Balmaz 1180 méter mélyről feltörő gyógyvizének heve a szálloda saját szabadtéri medencéiben még hóesésben is vendégmarasztaló. A szomszédos városi strand és a szaunavilággal komplex Kamilla Fürdő fedett élménykomplexuma minden korosztály számára pancsolós kikapcsolódást kínál. Bíztató jövőképként a hotelhez tartozó Kőnig Rendezvényközpont nyugati színvonalú kézilabdacsarnoka és modern fitness-terme a sportturizmus fellegváraként pozícionálhatja Balmazújvárost.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.