Természetvédelmi világszenzáció a Hortobágyon

Természetvédelmi világszenzáció a Hortobágyon 

Hortobágyi vadlovakkal kezdődik a fajmentési program Spanyolországban - a pusztai rezervátumból tizenhat állatot szállítottak az Ibériai-fennsíkra.
Kolodko Mihály legújabb alkotása a Hortobágyra került

Kolodko Mihály legújabb alkotása a Hortobágyra került 

Az aprócska bronzfigura Csontváryt, a festőzsenit graffitiművészként ábrázolja.
Megújul a Hortobágy

Megújul a Hortobágy 

A múlt hét végén a Világörökségünk – a Puszta napja címmel két napos rendezvénysorozattal várták a Hortobágyra és térségébe érkezőket.
Idén 50 éves az első nemzeti parkunk

Idén 50 éves az első nemzeti parkunk 

Létrehozását segítette a kormányzathoz benyújtott Pro Natura memorandum, amelyet 21 nemzetközi hírű tudós aláírásával hitelesített.
Jön az ősz látványos eseménye: a daruvonulás

Jön az ősz látványos eseménye: a daruvonulás 

Szeptember végétől október elejéig szervez darulest a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága.
Pusztán Ünnep! a Hortobágyon

Pusztán Ünnep! a Hortobágyon 

A hortobágyi hagyományok, a pásztorok földjéhez kapcsolódó nemzeti értékek megélésére várják az érdeklődőket augusztus 20-22. között a Kilenclyukú hídhoz, ahol első alkalommal rendezik meg a Pusztán Ünnep! elnevezésű találkozót.
Elektromos turistabuszok közlekednek a Hortobágyon

Elektromos turistabuszok közlekednek a Hortobágyon 

A pusztajárat célja, hogy minél kevesebben használják autójukat a világörökségi tájban - írja a dehir.hu.
Európa legszebb helyei közé került a Hortobágyi Nemzeti Park a CNN-nél

Európa legszebb helyei közé került a Hortobágyi Nemzeti Park a CNN-nél 

A listán, amelyre felkerült, többek között ott a Loire-völgye és az Erdélyi-középhegység is.
Könyvvel ünnepel a 320 éves a Hortobágyi Nagycsárda

Könyvvel ünnepel a 320 éves a Hortobágyi Nagycsárda 

Háromszázhúsz éves a Hortobágyi Nagycsárda, ebből az alkalomból jelent meg Gencsi Zoltán Csárdakönyv című kötete, amelyet szombaton mutattak be a kilenclyukú híd lábánál lévő csárdában.

A Tisza-szabályozás óta milyen károk érték a szikes gyepeket, sztyeppéket 

Csaknem ötezer hektáron javul a Hortobágy vízháztartása a legnagyobb hazai környezetvédelmi Life-projekt, a legelőtavak élőhelykezelése, illetve a vízilétesítmények tájrehabilitációja eredményeként - közölte az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón a helyszínen.

36 milliárd forintból fejleszti az állam legújabb kiemelt turisztikai régiónkat 

Közel 36 milliárd forint jut a közeljövőben Debrecen, Hajdúszoboszló, a Hortobágy és a Tisza-tó körüli turisztikai fejlesztésekre, miután a Magyar Közlönyben megjelent az a kormányhatározat, amely kiemelt turisztikai fejlesztési térségként nevesíti a régiót.

Új helyszínekkel bővül a Kisfaludy turisztikai program 

A nemrégiben meghirdetett háromszázmilliárd forintos program eddig a Balatonra, a Fertő-tóra és a tokaji borvidékre terjedt ki. Ehhez csatlakozik most három másik régió.

Debrecen Londonban - ötödször is 

A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület idén immár ötödik alkalommal vett részt november 7. és 9. között Londonban a világ legnagyobb turisztikai vásárán, a World Travel Marketen. A megjelenés apropóját az elmúlt öt évben következetesen folytatott piacépítés mellett az esemény előtt pár héttel megjelent hír is adta, miszerint a Lonely Planet Debrecent a legjobb tíz ár-érték arányú desztinációk között ajánlja az utazók figyelmébe 2017-re.

Világszínvonalú lovasközponttal tennék híressé a Hortobágyot 

Világszínvonalú lovasközpontot építenek Hortobágy-Mátán, a tervezés előkészítése már megkezdődött - jelentette be a földművelésügyi miniszter az 50. Hortobágyi Lovasnapok ünnepélyes megnyitóján, szombaton.

Hortobággyal van tele a skandináv bloggerek Instagramja 

Debreceni és hortobágyi tanulmányúton járt négy skandináv blogger.

Debrecenbe megy a Hortobágy 

Hazánk mind a tíz nemzeti parkja bemutatkozik A Hortobágy házhoz jön – pusztai kínáló nevet viselő rendezvényen május utolsó hétvégéjén a debreceni Nagyerdőn, a Békás-tónál. Ez lesz egyben az idei Magyar Nemzeti Parkok hete nyitó rendezvénye is. A programsorozathoz csatlakozik a IX. Nemzetközi Fazekas Fesztivál kiállítással, vásárral, játszóházzal.

Geotúra, sasles és transzbükki átkelés is vár ránk ezen a télen 

A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az erdei túrákhoz, megismerhetik a természet igazi csendjét, a téli erdő varázsát. A Magyar Nemzeti Parkok listát készített a téli túrákról.

538 millió forintból újul meg a Mátai Ménes telepe 

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. megbízásából jelentős turisztikai fejlesztési munkálatok kezdődtek a Mátai Ménes telepén. Az 538 millió forintba kerülő beruházást - a közbeszerzést követően - a Jánosik és Társai Kft. végzi.

Vasalóban készül a pörkölt a szürkemarha hazájában 

A MT Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóság és a Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság meghívására turisztikai újságírók töltöttek két eseménydús napot a Hortobágyon és a Tisza-tónál. A meghívás célja az volt, hogy megismerjük hazánk két kiemelkedő turisztikai nevezetességét. A Hortobágy 2008-ban nyerte el a legjobb élő hagyományokkal rendelkező úti cél címet, a Tisza-tó pedig 2010-ben a legjobb természetes vizű desztináció címet.

Éjjel is operál a madármentő a hortobágyi madárkórházban 

„Madarakat gyógyítunk. Visszaadjuk a természetnek, ami a természeté” – így szól a hortobágyi pusztadoktor szlogenje.

Imádják Debrecent és Hortobágyot a britek 

A Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület idén harmadszor vett részt a világ legnagyobb turisztikai szakmai vásárán, a World Travel Market-en Londonban november 3. és 6. között, mely 2014-ben 159 ország képviseletével, 5000 kiállítóval és 82.213 szakmai látogatóval került megrendezésre.

Hortobágy, hová vonz a vágy! 

Szabadság és végtelen rónaság. E két fogalom ezúttal újfent egybe csendül, hiszen vendégnek lenni Magyarország legelső alapítású és legnagyobb területű nemzeti parkjában mindig felemelő érzés. Ugorjunk hát fel a hajdúsági megyeszékhely felől érkező szellő, kerékpár vagy éppen hátasló nyergébe, és a szálkahalmi őrház kunhalmától indulva vágjunk neki az élettel teli lapály kalandokat ígérő felfedezésének!

Kihajtási ünnep a Hortobágyon 

Téli szállásukról kihajtották a legelő állatokat szombaton a Hortobágyon: a ménes, a magyar szürke gulya, a rackanyáj és a bivalycsorda egészen a tél beálltáig lesz kint a pusztában, amely nemcsak szálláshelye, hanem éléskamrája is lesz a következő hónapokban.

Debrecen lehet a britek új célpontja 

A Magyar Turizmus Zrt. a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesülettel közösen egy hónapos desztinációs kampányt folytatott az Egyesült Királyságban 2014. február 15-től. A kampány sikerességét jelenti, hogy összesen 2,8 millió látogatót sikerült elérni a hirdetésekkel, akik közül több mint 8000-en kattintottak át az iranydebrecen.hu weboldalra.

A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz került a Génmegőrző 

A kormányhatározatnak megfelelően átadta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Hortobágyi Nemzeti Park részére a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft-t. Az MNV Zrt.  döntéshozatali eljárásában eddig példa nélküli a 30 napon belül lebonyolított tranzakció.

Van hal szálka nélkül, avagy egy napunk a Tisza-tónál 

Kampányindító rendezvényen vettünk részt, ahol kiderült: hamarosan bicikli út épül a tó és Hortobágy között, illetve már készül a Tisza-tó törvény. Jégtúra helyett sárban meneteltünk, viszont azt is megtapasztalhattuk, hogy szálka nélkül is létezik jó magyar halétel.

Megvan az első hivatalos lista a hungarikumokról 

Hungarikum lett a mohácsi busójárás, a matyó népművészet és az összes UNESCO-világörökségünk.

Veszélyeztetett értékből turisztikai vonzerő 

Eredetileg a veszélyeztetett természeti és kulturális értékek védelmére jött létre 1972-ben a Világörökségi Egyezmény, manapság a világörökségi listára való felkerülés együtt jár a turisztikai vonzerő jelentős növekedésével.

Nyolcszázmilliós fejlesztés a Hortobágyi Nemzeti Parkban 

Több mint 800 millió forint értékű, három projektet tartalmazó fejlesztés zárult le a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) területén az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával - mondta Szilágyi Gábor, a HNP igazgatója a csütörtöki projektzáró rendezvényen.

Ingyenes programok Debrecenben és Hortobágyon 

A szeptember 27-i Turizmus Világnapja alkalmából a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület az alábbi programokkal és kedvezményekkel várja az érdeklődőket.

Imázsváltás Észak-Alföldön 

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program támogatási rendszere keretében 63.277.064 Ft támogatást nyert a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület „Helyi TDMSZ kialakítása Debrecen-Hortobágy turisztikai versenyképességének erősítése céljából” elnevezésű projekt megvalósítására, melynek elszámolható költsége 74.443.605 Ft. A pályázatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata készítette el és nyújtotta be. A megvalósításhoz Debrecen önkormányzata 11.066.541 Ft, míg Hortobágy község önkormányzata 100.000 Ft önrészt biztosított.

Hortobágyon landoltak a reptéri madarak 

Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba telepítették át őket.

Hortobágy – Tisza-tó ökoturisztikai mintarégió alakul 

A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóságának jelentése szerint, Magyarországnak mintegy 10-15 olyan turisztikai desztinációja van, ahol az ökoturizmushoz kapcsolódó turisztikai termékek tekinthetők a meghatározó utazási motivációnak. Vitathatatlanul ilyen a Hortobágy és Tisza-tó térsége.

Élőben követhetjük, mi történik a Hortobágyon és a Parlamentnél 

Hét új hazai helyszínre kerültek ki turisztikai webkamerák az utóbbi hónapok során, így immár élőben követhetjük, mi történik a Hortobágyon a 9-lyukú hídnál, vagy Budapesten a Parlamentnél.

Daruvonulás gőzerővel 

Az őszi madárvonulás legizgalmasabb jelenete, a darvak átvonulása ezekben a hetekben zajlik Magyarországon.

Hortobágyi hídi vásár 

Az idén először a hortobágyi hídi vásárt kísérő kulturális programok is a régi hagyományos vásári hangulatot idézik augusztus 19-e és 21-e között: az érdeklődők láthatják majd a János vitéz és a Helység kalapácsa című vásári komédiákat, közben muzsikások és népi együttesek szórakoztatják a vendégsereget, a vásárt pedig tűznyelők, zsonglőrök és alkalmi beretválók járják.

Debrecen „elvarázsolt” expresszen 

Különleges marketingakcióval rukkolt elő a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, Debrecen Megyei Jogú Város és Hortobágy község önkormányzata.

Debrecen és Hortobágy összefogott 

Az utazást, a szállást, az étkeztetést és számos programot magába foglaló turisztikai csomagokat kínál júliustól Debrecen és Hortobágy; a marketingakció célja a cívisváros és a régió vendégéjszaka-számának a növelése.

Hortobágyi sötétség 

A hortobágyi rónák éji sötétsége nagy segítség a csillagok megfigyeléséhez. Nem csoda így, hogy ezüst minősítésű "Sötét Égbolt Park" lett a hortobágyi Csillagoségbolt-park.

„Régi értékek – új funkciók” 

Ötödik alkalommal hirdette meg az Európai Bizottság a Kiváló Európai Desztinációk pályázatot, amelynek lebonyolítását nálunk idén is a Magyar Turizmus Zrt. végzi.

Rehabilitáción a bombázótér 

A Hortobágyi Nemzeti Park tájsebeit hozzák helyre uniós forrásból.

Továbbra is eladó a kunmadarasi repülőtér 

Ismét árverésre kínálják a kunmadarasi repülőteret a szeptemberi sikertelen árverést követően.

Elmarad a 46. Hortobágyi Lovasnapok 

Negyvenöt év után  idén először elmarad világörökségi helyszínünk, a Hortobágy legnagyobb lovasrendezvénye.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!