Ilyen mentőcsomagot vár a Turizmusból Élők Társasága (TÉT)

Az ügyvivőkkel, köztük Magyar Bélával készítettünk interjút.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Turizmus Online: Pontosan kikből áll a szervezetük, hány főt képviselnek, milyen alágazatokból és mikor alakultak?

Turizmusból Élők Társasága: Kézművesek, ipar- (és képző)művészek, népi iparművészek, turistáknak értékesítő boltok tulajdonosai, bérlői, az ő beszállítóik, vásározók és az ő beszállítóik (ha nem a saját termékeiket árusítják), hungarikumokat termelők  (pl. kifejezetten turistáknak árusított piros paprika stb.). Ezen kívül jelentkeznek a csoportban olyanok, akiket még nehezebb besorolni TEÁOR számok alapján, de abban közös az érdekünk, hogy a bevételeink jelentős (50-90%-a) a budapesti turizmusból származik. A képviseltek számát nagyon nehéz megbecsülni, annyira szerteágazó terület, ráadásul nemcsak budapestiekről van szó, hanem mindenkiről, aki a budapesti turizmus részére szállítanak be, vidékről, vagy vidéken élnek, és Budapesten vásároznak. A 4 hete alakult zárt Facebook csoportunkban kb. 700-an vagyunk most, hetente 100-150 fővel nő a létszámunk. Végeztünk felmérést a vállalkozások jellemzőiről, többek között az online jelenlétről is, és legalább a fele az érintetteknek nincs jelen az interneten, sem közösségi médiumokban (ezért is szorgalmazzuk a javaslataink között az online árusítás intenzív támogatását). Arra következtetünk, hogy minimum 5000, de akár tízezernél is többen vagyunk akik érintettek. Választottunk ügyvivőket is.

 
Milyen konkrét célokat tűztek ki?
 
a. Szeretnénk megkapni azokat a kedvezményeket, amelyeket mások, akik a turizmusból élnek megkaptak, vagy várhatóan meg fognak kapni (szállásadók, vendéglátósok, taxisok), csak mi a TEÁOR számaink miatt kimaradtunk belőle. Első intézkedésként, a szállásadókhoz hasonlóan vissza nem térítendő támogatást szeretnénk ha megítélnének azoknak a turizmusból élő kézműveseknek, iparművészeknek, népi iparművészeknek, és egyéb beszállítóknak, ajándék- és egyéb üzlettulajdonosoknak, akiknek legalább 25%-al csökkent a bevételük az idegenforgalom megszűnése miatt.
 
b. A járulékok elengedése 2021. június 30-ig.
c. A fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségek, kapcsolódó raktárhelyiségek ingatlanbérleti díja 70 százalékának elengedése.
 
i.Javasoljuk ennek kiterjesztését a kerületi önkormányzatok tulajdonban lévő üzlethelyiségek, kapcsolódó raktárhelyiségekre is.

ii.Vissza nem térítendő támogatás a bérlőknek (vagy a tulajdonosoknak) a magántulajdonú helyiségek bérleti díjaihoz (mivel a legtöbb üzlet nem az önkormányzatok kezében van)
  

d. 0% kamatú Széchenyi Turisztikai Kártya elérhetősége számunkra is.
i. A bankok a kedvezményes vagy Széchenyi hitelnél jövőre ne a 2020-as eredményt hanem a 2019+2020 éveket vegyék figyelembe, mivel a 2020-as év nekünk katasztrofális lesz, hiszen készenléti hitelt a rossz gazdasági helyzet miatt vennének fel.

e. A COVID bértámogatás meghosszabbítása legalább 2021 közepéig, vagy ameddig a kormány a járványhelyzet elhúzódni látja.


2.Speciálisan a TÉT tagjaira vonatkozó kérések, javaslatok:

a. Önkormányzati érdekeltségű (pl. BFTK -Vörösmarty) vásári helypénzek 70%-ának elengedése, illetve a magántulajdonú vásároknál támogatás a díjakhoz.
 

         b. Vissza nem térítendő támogatás az online eladások fejlesztéséhez (webshop készítése, online piactereken való részvétel támogatása. A külföldi piactereken való értékesítés (és a webshopos árusítás jelentős része) nettó export tevékenység, ezért erre export támogatás legyen adható.
          c. Vissza nem térítendő támogatás üzletek, műhelyek felújítására, korszerűsítésére.

3. A COVID járvány véget fog érni valamikor. A túléléshez való segítségen túl, pénzügyi támogatás a várhatóan jövő évi újrainduláshoz:

        a. Újraindulást ösztönző vissza nem térítendő pénzügyi támogatás

        b. Munkahelyteremtő támogatás

        c. Kézművesek, iparművészek, népi iparművészek részére bemutatók, programsorozatok szervezése külföldön, illetve ezekhez vissza nem térítendő pénzügyi támogatás. Külföldi vásárokon való részvétel pénzügyi támogatása.

        d. Jövő évre (2021) vásári lehetőségek kibővítése, legyenek folyamatosan vásárok


Milyen intézkedésekkel lennének elégedettek? Mi az ami viszont, ahogyan fogalmaznak, könyöradománynak számít?

Legelső lépésben fogadjanak el minket tárgyaló partnernek, tegyék lehetővé, hogy a Turizmusból Élők Társaság (TÉT) érdekvédelmi társaság képviselője részt vehessen minden olyan tárgyaláson, egyeztetésen, kerekasztal beszélgetésen, ahol a téma minket, a turizmusból élőket is érint. Sokunknak tavasz óta gyakorlatilag nincs bevétele, ezért a legfontosabb az azonnali vlssza nem térítendő pénzügyi segítség lenne. Nem arról van szó, hogy nem akarunk vagy tudunk dolgozni, a mi munkánk eredménye nagyban erősíti a Budapestről, Magyarországról külföldön kialakult képet, de a határok teljes lezárása egyik pillanatról a másikra elvágott minket a vevőinktől, és mi mindnyájan adófizetők vagyunk, nem megkönyörülni kell rajtunk, hanem elvárjuk, hogy a társadalmi szolidaritás ne legyen egyirányú, hanem a nehéz, DE ÁTMENETI IDŐSZAKBAN, a mi irányunkban is érvényesüljön.



Milyen szerveket (kormányzat, Magyar Turisztikai Ügynökség, Budapest Fesztivál és Turisztikai Hivatal, egyéb) kívánnak megkeresni az elképzeléseikkel?)

Minden olyan érdekvédelmi, szakmai szervezetet megkeresünk, akikkel összefogva erősebbek lehetünk (pl. Kézművesek Szövetsége, kamarák stb.), minden olyan hivatalt, önkormányzati és állami döntéshozó testületet megkeresünk, amelyik érdemi lépéseket tud tenni az ügyünkben (Magyar Turisztikai Ügynökség, BFTK, a fővárosi és kerületi önkormányzatok illetés osztályai, bizottságai, minisztériumok stb.), önkormányzati és parlamenti képviselőket, médiumokat. Nagyon fontos alapelve a tevékenységünknek a teljes pártpolitikai semlegesség. Az általunk képviselt vállakozóknak, művészeknek, kézműveseknek, munkavállalóknak eltérő érdekei, sokféle érték- és pártpreferenciája van, ezért kizárólag a közös érdekekre, közös célokra koncentrálunk. Nem hibák, felelősök keresése a dolgunk, hanem az együttműködés mindenkivel, aki hajlandó támogatni, segíteni az ügyünket.

Úgy tudom, az idegenvezetőknek két érdekképviseleti szervezete is keményen küzd mentőövért, eddig sajnos nem jártak sikerrel, ez azonban nem rajtuk múlt. A honlapjukon azt írják, idegenvezetők is tagjaik. Őket is képviselik?

Az Alapító Szerződésünk a budapesti turizmusból élők képviseletéről szól, nincsenek kizárva szakmák, tevékenységek. Úgy tudom vannak idegenvezetők a tagjaink között.

Önök szerint a belföldi vásárlók képesek pótolni a kieső külföldi keresletet? A BFTK kampánya, amely ipaművészeti termékek vásárlására buzdít, hatékony segítség lesz Önök szerint?

Részleteket a sajtóból ismerünk, Guller Zoltán úr nyilatkozatából. Azzal egyetértünk, hogy minél több belföldi turistát kell Budapestre csábítani, a “belföld az új külföld” szlogent kicsit optimistának érezzük (ami nem baj, mi is optimisták vagyunk a céljaink elérését illetően). Aki járt már külföldön, az tudja, hogy egy másik világ, másik kultúra felfedezése nem hasonlítható a saját szomszédságunk megismeréséhez, gyakran nem megismételhető, egyszeri élmény. Nyilván sántít a hasonlat, de Budapestre elugrani egy szombathelyinek kellemes hétvégi program lehet, egy svéd, brazil vagy kínai turistának viszont egy életreszóló ünnep ideutazni. Ne felejtsük el, hogy Európa, de a világ legjobb karácsonyi vásárai közül nem is egyet Budapesten rendeznek, és ez az évről-évre javuló megítélés nem kis részben nekünk, kézműveseknek, árusoknak köszönhető. Továbbá a nálunk időző külföldiek jóval nagyobb vásárlóerővel bírnak, és éppen az élmény különlegessége miatt szívesebben is vásárolnak, kevésbé árérzékenyek, mint a budapestinél általában szerényebb anyagi helyzetben lévő kisvárosi, falusi honfitársaink.

 
 
 

 

Forrás: Turizmus Online


Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait

Átadták a “Live Communication Awards” 2023 díjait 

A díjra a 2023-ban megrendezésre került rendezvényekkel lehetett pályázni.
Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.