hirdetés
hirdetés

Ismét elrendelték az ukrán hajóskapitány letartóztatását

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 31-ig elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a Viking Sigyn szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását  - közölte a szerdai döntés után a gyanúsított védője, Tóth M. Gábor a bíróság épületében újságírókkal.

hirdetés

A Fővárosi Törvényszék az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a gyanúsított telefonadatainak helyreállításához újabb szakértőt rendeltek ki.

Az ügyvéd elmondta: a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását augusztus 31-éig. A kerületi bíróság azt állapította meg, hogy a segítségnyújtás elmulasztásának feltételei is fennállnak. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy védence a baleset után megkezdte a bajba jutottak mentését. Az ügyvéd kifogásolta, hogy a bíróság a letartóztatási okok között említette a gyanúsított "felelősségelhárító" magatartását, holott szerinte ez a bírósági hivatkozás meglehetősen idejétmúlt, meghaladott.

Az eljárás megnehezítésével mint letartóztatási okkal kapcsolatban az ügyvéd azt emelte ki, hogy ez megítélése szerint két hónappal az események után már nem jogszerű és nem is észszerű. A gyanúsított ugyanis heteken át szabadon közlekedhetett Budapesten, és megsemmisíthetett volna bizonyítékokat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy védence a bűnügyi felügyelet szabályait maradéktalanul betartotta. Hozzátette: fellebbeznek a döntés ellen. A fellebbezésről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni.
A Fővárosi Főügyészség szerdai közleményében azt emelte ki, hogy a nyomozási bíró osztotta azt az ügyészségi álláspontot, amely szerint csak a legsúlyosabb kényszerintézkedéssel biztosítható a terhelt jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.
A kapitányt június 1-jén már egyszer letartóztatták, de akkor a bíróság lehetővé tette azt is, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön, nyomkövető eszköz alkalmazása mellett. Az óvadékról szóló döntés június 12-én lett jogerős, a kapitány másnap - miután letette az óvadékot - bűnügyi felügyelet alá került. A legfőbb ügyész ezután a Kúriához fordult, amely július 29-én kihirdetett elvi jellegű határozatában kimondta: törvénysértő volt az alsóbb fokú bíróságok döntése, hogy óvadékot engedélyeztek a hajóskapitány ügyében, mert nem álltak fenn a feltételei a bűnügyi felügyelet elrendelésének, és így az óvadéknak. A konkrét ügyben ugyanakkor a kényszerintézkedés akkor még változatlan maradt.

A Fővárosi Törvényszék közleményében felidézte, hogy az eljárás adatai - különösen az igazságügyi informatikai szakértői vélemény - szerint a gyanúsított a baleset után a telefonjából adatokat törölt, amelyeknek helyreállítása eddig csak részben vezetett eredményre, most is folyamatban van. Az új szakvélemény alapján újabb releváns adatok, újabb tanúk kerülhetnek a hatóság látókörébe - emelték ki. Megjegyezték azt is, hogy a végzés szerint a bűnügyi felügyelet elrendelése óta az ügyben új körülmény merült fel, amely egy újabb, a "kényszerintézkedés alkalmazását megalapozó különös ok megállapíthatóságát támasztja alá". Mindezek és a gyanúsított "felelősséghárító magatartása" megalapozzák a bizonyítás veszélyeztetésének megállapíthatóságát, amelynek kiküszöbölése kizárólag a letartóztatás elrendelésével biztosítható - közölték. 
A végzés nem végleges.

(forrás: MTI) 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai