hirdetés
hirdetés

Kilencezer érdeklődő az Idegenvezetői Világnapon

2020. február 20-23. között rendezték meg Budapesten az Idegenvezetői Világnapot. A minden év február utolsó vasárnapján meghirdetett turisztikai eseményt a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kereskedelmi Tagozata, valamint idegenvezetői szervezték. Társszervezőként a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK), valamint a Bevásárló- és Tematikus Utcák Menedzsmentje (BUM) vett részt a rendezvény szervezésében. A négy napos rendezvényfolyamra mintegy 120 sétát, épületbejárást hirdettek meg, amely több mint 9000 regisztrált érdeklődőt vonzott.

hirdetés

Az Idegenvezetői Világnap alkalmából tematikus séták, tárlatvezetések, épületbejárások, múzeumlátogatások indultak Budapest különböző pontjain. A Világnap központi eseménye, egyben fénypontja február 23-a, vasárnap volt, amikor a nagyközönség szárazföldi és vízi járműveken is megismerhette Budapestet: dunai hajókázás élő idegenvezetéssel, 90 perces városnéző buszos túra, továbbá különjáratú villamos is szerepelt a számos, díjtalanul elérhető program között.

A programokra előzetesen lehetett regisztrálni a bkik.hu erre a célra megnyitott felületén. A vasárnapi központi események helyszíne a Magyar Turisztikai Ügynökség tulajdonában lévő Bálna Budapest volt. Az épületet erre a napra a BKIK bérelte, mint központi helyszínt: innen indultak 10 és 15 óra között az ingyenes városnéző autóbuszok és a Mahart Passnave Budapest hajója is, míg a Silverline Táltos hajója az Erzsébet híd lábánál lévő 11-es kikötőben várta az utasokat. Különjáratként indult villamos a 2-es, valamint a 6-os vonalán. A kerekesszékkel közlekedők számára – szintén a Bálnától – rámpás mikrobuszos városnézést indítottak a szervezők, e célra kialakított BKV Telebuszokkal.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara speciális járatokkal is készült a Világnapra: egy-egy busz indult február 23-án angol nyelvű idegenvezetéssel, diák idegenvezetővel, illetve oktatóval. További két busz pedig az útvonala során érintette a külvárosokat: Újpestet és Kispestet, megállóval a Megyeri Csárdánál, illetőleg Koller Bácsi Cukrászdájánál a Wekerle telepi Kós Károly téren. A nap mérlege: 42 buszjárat, 7 hajójárat, 3 különjáratú villamos és 2 menetrendszerinti villamosjárat idegenvezetővel, valamint 4 mozgáskorlátozott járat és összesen kilencezer regisztrált résztvevő. A Bálnában turisztikai kiállítók és kézművesek is ingyenesen bemutatkoztak, vasárnap. Ugyanitt helyet kapott a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia információs pultja, valamint a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft is.

A kitelepülésen a BFTK Budapestinfo Point® irodahálózata is részt vett. Az Idegenvezetők Világnapján a főváros idegenvezetői évről évre ingyenes városnézésekre hívják a hazai érdeklődőket. A tavaszi turisztikai szezon nyitányaként is tekinthető eseménnyel a szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet az idegenvezetők értékteremtő munkájára. Az idei évben is több mint száz idegenvezető vett részt a rendezvényen társadalmi munkában, és mintegy 100 közreműködő partner segített a több mint 120 program megvalósításában.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai