Magyarok véleménye a nyitással kapcsolatban

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon. Bár a teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa, a belföldi turizmus és a rendezvénypiac is látványos lendületet vehet júniusban. A felnőttek 70%-a oltáspárti, túlnyomó többségük regisztrált is a hivatalos weboldalon, ugyanakkor a regisztráltak körülbelül hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát.

tavalyi nyarat idéző eredményeket mért az Ipsos a májusi Covid-19 omnibusz kutatásában. A javuló járványadatoknak és emelkedő oltottsági szintnek köszönhetően a lakosság szabadabban megy, és engedi gyermekeit is közösségbe, érintkezik másokkal. Az arcmaszk viselésének aránya 87%, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható. A fertőzés ellen bevezetett gyakori kézmosás 73%-os említése a kutatássorozat történetének legalacsonyabb értéke. A tömegközlekedés és a rendezvénypiac enyhe, a belföldi turizmus kilátásai jelentősebb mértékben javultak az elmúlt hónapban.

ÁBRA: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

 

A rendezvények irányába a 30 év alattiak és a vidéki lakosok nyitottak leginkább az elmúlt 30 napban. Az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. Optimizmusra ad okot a szállásadók és vendéglátósok számára, hogy a magyarok kortól és nemtől függetlenül bátrabban foglalnak szállást az ország határain belül, egyedül a budapesti lakosok mutatnak még bizonyos mértékű kivárást. 

A fenti eredményekkel az a különleges helyzet állt elő hazánkban, hogy a leginkább oltáspárti, és egyben legnagyobb arányban beoltott lakossági rétegek ahelyett, hogy bátran újrakezdenék a korábban megszokott életüket, továbbra is jóval óvatosabbak, mint a bizonytalan vagy oltást elutasító társadalmi szegmensek.

Az általános oltási hajlandóság négy hónapja tartó növekedés után elérte 70%-os értéket. A 8% bizonytalan réteg mellett 22% az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51%) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11% regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot.

ÁBRA: Ön beoltatná magát a hazánkban jelenleg elérhető koronavírus elleni vakcinával? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

hagyományosan elutasító 30 év alatti csoportban egy hónap alatt kiemelkedően nagyot emelkedve, 68%-ra nőtt az oltási kedv (+26%-pont), míg a vakcinát ellenzők tábora a felére csökkent (26%).

A legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon továbbra is magas a vakcina elutasítása (35% feletti), és ezzel összhangban a mért regisztrációs arány is elmarad az ország többi területétől (51% vs. 63%). 

Egy hónapja még bíztunk a szabad nyárban, de a többség jelenleg már csak szeptemberi teljes nyitást vár.

A magyarok 40%-a véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60%-os többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban.

ÁBRA: Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz mérve jelentősen nőtt a szkepticizmus az újranyitás dátumát illetően. Míg a június, július és augusztus hónapok hasonló említést kaptak, mint legutóbb, a korlátozások korábbi feloldását nem tartja valószínűnek a lakosság, sőt egyre erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20%).

ÁBRA: Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég április óta immár több, mint 14.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Forrás: Hrpwr


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?