MSZÉSZ-vezér: a túléléshez és az újrainduláshoz nélkülözhetetlen az állam segítsége

Flesch Tamásnak, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnökének véleménycikke a Világgazdaságban jelent meg. Ebből emelünk most ki fontos részleteket.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mint írja, a 2019. évi kiemelkedő eredmények hatására elindult beruházások, fejlesztések, munkaerőképzések 2020-ra megtorpantak, a szakma térdre rogyott.

Téli előjelek

A hazai szállodákban 2020 januárjában elindult a nemzetközi turistaérkezések lemondása a Kínában megjelent Covid–19-járvány miatt. Februárban a nemzetközi szállodaláncok már a magyarországi szállodákban is Covid-protokollt dolgoztak ki, és a szövetség is tájékoztatott a vírus miatt javasolt teendőkről. Már a hónap közepén elindult a belföldi kereslet folyamatos visszaesése és a foglalások lemondása azokban a régiókban, ahol koronavírusos esetet azonosítottak.

És jött a sorsfordító március

Márciusban szinte minden európai országban egészségügyi szükségállapotot hirdettek, és a kormányok különféle intézkedéseket hoztak a járvány által különösen érintett gazdasági ágazatokban – turizmus, szállodaipar, vendéglátás – működő vállalkozások megsegítésére, a munkahelyek megőrzésére.

Március 11-én hirdették ki a vészhelyzetet, március 16-án lezárták a határokat, és életbe lépett az általános rendezvénytartási tilalom és az éttermek 15 óra utáni zárva tartása. Március 18-án bejelentették a turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztését és a hiteltörlesztési moratóriumot év végéig, valamint a járulékmentességet négy hónapra. Március 27-én egész napos kijárási korlátozást hirdettek ki. A szállodák már csak alapos indokkal (például gyógykezelés, munkavégzés) voltak látogathatók, ami szinte teljesen ellehetetlenítette a működésüket. Több egység átmeneti bezárásra kényszerült. Az éttermek is csak elvitelre és kiszállítással tarthattak nyitva.

Csepp a tengerben

Számos egyeztetés, nemzetközi példák bemutatása után, április 10-én bejelentették a csökkentett munkaidős bértámogatást. A támogatás három hónapra szólt, az igénybe vehető maximális támogatási összeg négyórás foglalkoztatás esetén 75 ezer forint volt, ám ez sajnos a tömeges elbocsátásokat nem akadályozta volna meg. Egyeztetéseket követően, április 21-én módosították a rendeletet, a maximális támogatás összege 112 ezer forintra emelkedett. 

Részleges nyitás

Május 4-től külön szabályozás vonatkozott Pest megyére és Budapestre, valamint az ország többi részére. Vidéken eltörölték a kijárási korlátozást, megnyithattak az éttermek kerthelyiségei és a strandok, szabadtéri fürdők is. A fővárosban élőkre viszont továbbra is vonatkozott a kijárási korlátozás, ezért nem tudtak vidéki szállodákba, éttermekbe látogatni.

Május 18-tól a fővárosban nyithattak a teraszok, strandok, eltörölték a kijárási korlátozást. Magyarország más területein pedig már az éttermek belső tereiben is lehetőség volt a vendégek fogadására.

Vidéken a nyár dübörgött

Jött a nyár, a belföldi turizmus jó szezont zárt, ezzel a vidéki szállodák csökkenteni tudták tavaszi veszteségeiket, ám a külföldi kereslet erős visszaesése miatt jócskán elmaradt az előző évtől a nyári teljesítmény. Budapesten júniusban 96 százalékkal, júliusban 84 százalékkal, augusztusban 78 százalékkal, vidéken júniusban 66 százalékkal, júliusban 22 százalékkal, augusztusban 15 százalékkal kevesebb vendégéjszaka realizálódott a hotelekben, mint 2019-ben.

A határnyitások ellenére a fővárosi meghatározó, nagy, nemzetközi lánchoz tartozó szállodák igazgatói jelezték, hogy a nyári, maximum 20-25 százalékos foglaltság miatt sajnos több száz alkalmazott munkahelye van veszélyben az állami támogatások meghosszabbítása nélkül. 

Szeptembertől ismét beütött a krach

Szeptember elsején azonban ismét kihirdették a határzárat. A szinte teljes egészében a külföldi vendégekre és a rendezvényekre épülőfővárosi szállodapiac a veszteségek enyhítésére szolgáló minimális forgalmát is elvesztette. A vidéki szállodákban a tavaszról átszervezett foglalások miatt jól alakult a szeptember eleje, de sajnos a járványhelyzet romlása miatt az előzőévihez képest 40 százalékkal, októberben pedig már 50 százalékkal esett vissza a szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma.

Jelenleg is érvényes a november 10-én kihirdetett esti kijárási tilalom, általános rendezvénytilalom és étteremzár. A szállodák pedig kizárólag üzleti vendégeket fogadhatnak.

Rideg tél

Télen – jelenleg – a szállodák csak üzleti, oktatási, gazdasági célból érkezővendéget fogadhatnak. Általános rendezvénytilalom van hatályban. Az éttermek csak kiszállítással és elvitelre működhetnek. A határok zárva vannak.

A bértámogatást és a járulékkedvezményt Varga Mihály pénzügyminiszter ígérete szerint meghosszabbítják.

Mit hozhat a jövő?

Mint az elnök kifejti, a környező országok támogatásaitól való elmaradás biztosan erősen rontani fogja az ország versenyképességét nemcsak rövid, de hosszú távon is. Az 50 százalékos bértámogatás és járulékkedvezmény egy-két hónapra nyújt segítséget, négy-öt hónapos leállásnál ez sajnos már nem elég a munkavállalók megtartásához és az újrainduláshoz.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója 2021. január 11-én videoüzenetben tájékoztatta a szakmát, hogy reményeik szerint nyáron indulhat újra a magyarországi turizmus.

Meddig lehet ezt bírni? – erre nincs válasz, írja Flesch a cikkben, majd hozzáteszi: "Reménykedünk, tervezünk, mert tudjuk, hogy egyszer vége lesz, és akkor szükség lesz a turisztikai szakemberekre, a szakképzett, kiváló, mindig mosolygós munkaerőre. A túléléshez és az újrainduláshoz viszont nélkülözhetetlen az állam segítsége, a közös kárviselés; támogatások a korlátozások alatti és a nyitás utáni időszakban is."

A teljes cikk megtalálható ITT

 

 

 

 

 

 

 


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.