Nyári kilátások: biztos befutók, reménységek

Jól indult az előfoglalási időszak a magyarországi utazásszervezők többségénél, és ha a lendület megmarad – és nem történik valamilyen rendkívüli esemény –, akkor az idei nyári kiutazási szezon erősebb lehet a tavalyinál.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az úti célok körében további átrendeződés várható: Görögország és Spanyolország még jobban erősödhet, míg Egyiptom az idén visszatérhet a legnépszerűbb repülős úti célok közé. Mallorca esetében bizonyosan korán elfogynak a helyek és az árak emelkedése is garantált. Tunézia és Törökország esetében a tour-operátorok a kereslet fellendülésére számítanak, bízzunk benne, hogy reményeik találkoznak az utazóközönség igényeivel. Bulgária, Horvátország és Olaszország autóval elérhető részei minden bizonnyal idén is a legkedveltebb nyaralóhelyek közé tartoznak majd. Albánia lehet az év egyik nagy felfedezettje – bár több iroda programozza már évek óta –, mivel közvetlen járatot indít a Wizz Air Tiranába, és a közúti kapcsolat is megfelelő. Az idén folytatódik az a trend is, hogy egyre több utazásszervező használja charterként a menetrend szerinti járatokat, és foglal block-seateket az üdülőhelyekre közlekedő gépeken. Lapzártánk idején érkezett a hír: a Green Travel visszatér a piacra török és görög programokkal.

A körutaspiacon továbbra is töretlen a forgalomnövekedés: már alig akad olyan szeglete a világnak – a Feröer-szigetektől Borneóig –, ahová ne szervezne valaki utakat. Eközben az európai nagyvárosokba szervezett programok egy része – Párizs, London – lekerül a palettáról, mivel az utazók ezeket az úti célokat saját szervezésben is meg tudják közelíteni. Ezek után lássuk, mit kínálnak az idei szezonban a tour-operátorok.

IBUSZ: plusz 20%

A tavalyi szezon második felében érezhető keresletnövekedés volt az általunk programozott desztinációkra (Görögország, Spanyolország, Olaszország, Horvátország). Ezek az úti célok nemzetközi szinten is keresetté váltak. Ezt figyelembe véve az idei nyári szezon elé optimistán állunk – nyilatkozta Komora Zoltán, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. vezérigazgató-helyettese.

A legtöbb területünkön növeltük kapa­citásunkat átlagosan 20%-kal. Úgy tapasztaljuk, hogy ez indokolt volt. Előfoglalási időszakunk foglalási állománya az elmúlt évek hasonló időszakaihoz képest jelentős emelkedést mutat. Ennek oka többtényezős. Köszönhető ez az attraktív előfoglalási promóciónknak, de szerepet játszanak ebben a folyamatosan változó utazási szokások is.

Garanciális lekötéseinknek köszönhetően az utazni vágyókat gond nélkül ki tudjuk szolgálni a készlet erejéig annak ellenére, hogy számos népszerű desztináción – különösön a főszezoni időszakra – a plusz lekéréseket szolgáltatóink nem vagy csak korlátozott mértékben tudják visszaigazolni a jelentős általános keresletnövekedés miatt – hangsúlyozta Komora Zoltán.

Tunéziában mutatta be árualapját a Kartago Tours

Első ízben rendezte meg külföldön kata­lógusbemutatóját a Kartago Tours: a tunéziai Hammametben látták vendégül közel 100 viszonteladó partnerüket. Az eseményen emlékeztek meg a társaság 20. születésnapjáról is.

Füri Mihályné ügyvezető emlékeztetett rá, hogy három évvel ezelőtt többségi tulajdonosukká vált a REWE-csoport. A kelet-közép-európai piacon (Csehország, Szlovákia, Lengyel- és Magyarország) az Exim Holding fogja össze a Der Touristik utazási irodáit, a holding 455 munkatársa 500 ezer főt utaztatott és 240 millió eurós forgalmat ért el. A nemzetközi háttér pénzügyi stabilitást is jelent: a Kartago Tours a tavalyi gyengébb üdülőszezon ellenére sem csökkentette egymilliárd forintos vagyoni biztosítékát, és a magyar piacon egyedülálló módon ötmillió eurós felelősségbiztossal rendelkezik.

A 2017. évi árualapban számos újdonság is szerepel, ilyen Marmaris, Észak-Ciprus és Korfu. Hamarosan elérhető lesz a Kartago Tours honlapján a Der Touristik teljes árualapja, és az idén bevezetik a dinamikus csomagok foglalásának lehetőségét is. Egyéni utazással kínálnak üdüléseket Bulgáriában, Olaszországban, Horvátországban, Szlovákiában és a portugáliai Faróban.

A charteres és menetrend szerinti repülőjáratokkal elérhető úti célok köre ennél is szélesebb. Bulgáriába a Travel Service járatát vehetik igénybe utasaik, a Fekete-tenger partján magyar idegenvezető és kibővült szállodakínálat várja őket. Mallorcára szintén a Travel Service fedélzetén utaztatnak, csütörtökönként. A Kanári-szigetek négy szigetének szállodáit a Ryanair és a Wizzair járataival kínálják. A kínálatukban klasszikusnak számít a Zöld-foki-szigetek, amely Pozsonyból érhető el a Travel Service járatával. Júliustól a TAP járataival lisszaboni átszállással is foglalható az úti cél. A Wizz Air járataival programozza az idén az iroda Szicíliát és Máltát.

Charterjárattal utazhatnak utasaik Hurghadára és Marsa Alamra. Májustól októberig közlekednek Egyiptomba chartereik, addig az Air Cairo menetrend szerinti járataira tudnak foglalni az utasoknak.

A török Riviérára hetente három charterjáratot vehetnek igénybe a társaság utasai, így nem csupán egy- vagy kéthetes turnusokat lehet foglalni. Újdonság a kínálatban Dalaman, illetve Észak-Ciprus. Görögországban négy szigetet kínál a Kartago Tours: Rodoszt Zakinthost, Korfut és Krétát. Madeirát július 9-től a TAP menetrend szerinti járataival lehet foglalni, míg a Costa Bravára busszal és fapados járatokkal is eljuthatnak utasaik.

A Kartago Tours árualapjának meghatározó desztinációja Tunézia, ahová április közepétől október végéig kínálnak üdüléseket. Monasztirba hetente kétszer lesz járat a főszezonban, Djerbára keddenként közlekednek.

Heti hét török járat

Az idei szezonban öt charterjáratot indít Budapestről a török Riviérára a Sun & Fun Holidays, de lesz egy járatuk Debrecenből is Antalyára, ugyanakkor egy másik lánc Dalaman érintésével Észak-Ciprusra közlekedik. Az iroda árualapját bővítette a görög szigeteken és Bulgáriában, a kínálatban újdonság Korfu.

Több mint 300 fő részvételével rendezte meg nyolcadik árualap-bemutatóját a Sun & Fun Holidays. Tolga Deniz Sariyüce ügyvezető kijelentette, hogy ígéretesen indul az idei év az eddigi foglalások alapján, és a viszonteladó partnerek száma is örvendetesen nő. Összesen 758 hotel szerepel kínálatukban, ezek közül 353 a Sun & Fun Holidaysnél, 225 pedig a Last Call Travelnél foglalható.

A török Riviéra lesz az idén az utazásszervező legfőbb desztinációja, ahová Budapestről heti öt, Debrecenből pedig heti egy charterjáratot indítanak. A törökországi Dalamanba is lesz járat, amelyet Észak-Ciprussal kombinálnak. Tunéziát újra komolyabban programozza idén a társaság, Egyiptomba és Bulgáriába is növelték kapacitásaikat. A görög kínálatban újdonság Korfu. Exkluzív törökországi kínálatukban szerepelnek a WOW hotelek. A görög szigetek közül Krétára és Rodoszra már negyedik éve, Zakynthosra második éve kínál csomagtúrákat az iroda, Korfu újdonság az árualapban. Bulgáriában is a korábbinál többféle szálláslehetőséget kínálnak az utasoknak, akik hetente több indulási időpont közül választhatnak.

A görög szigetekre a Travel Service járatain bérelnek helyeket, míg egyes török üdülőjáratokat a Lufthansa és a Turkish Airlines 1989-ben alapított vegyesvállalata, a Sun Express üzemeltet. Ez az első alkalom, hogy a Sun Express Magyarországról repül. A légitársaság évente hétmillió utast szállít, flottája kizárólag Boeingokból áll.

Az iroda társvállalkozása, a Last Call Travel idén jelentetett meg először katalógust. Péhl Beatrix ügyvezető igazgató elmondta, hogy üdülésekkel, körutazásokkal, egzotikus programokkal, hajóutakkal és repülőjegy-foglalással foglalkoznak. Tíz hajóstársaság útjai foglalhatók online felületükön, dynamic packaging keretében szállás és repülőjegy is foglalható a hajóút mellé. Körutat szerveznek az idén Indiába és az Egyesült Arab Emirátusokba, az egzotikus úti célok között Thaiföld, a Maldív-szigetek, Kuba, Dominika, Mauritius és a Seychelle-szigetek szerepel.

Tervezett charterjáratok a 2017-es nyári szezonban:

ETI: heti ötször Egyiptomba

A tavalyi sikerek után további utasszám-növekedésre számít az idén az Express Travel International, amely a nyári főszezonban öt járatot tervez indítani Magyarországról a Vörös-tenger partjára.

2016-ban közel 7000 fő utazott az ETI-vel Magyarországról, ily módon egyiptomi charteres utak vonatkozásában az ETI két év jelenlét után piacvezetővé vált – hangsúlyozta Kerekes Gábor irodavezető.

Az ETI húsz éve alakult Németországban, az osztrák leányvállalat tízéves múltra tekint vissza. A társaság Ausztriában is piacvezető Egyiptom vonatkozásában. Az ETI Magyarország az osztrák ETI GmbH nevében szervezi az utakat regisztrált határon átnyúló szolgáltatás keretében, így ügyfeleikre az osztrák cég 2,9 millió euró összegű felelősségbiztosítása érvényes.

Az idén egész évben közlekedik a tervek szerint a vasárnapi Budapest–Hurghada közvetlen járat az Air Cairo üzemeltetésében, majd május 3-tól indul és október 25-ig közlekedik egy szerdai hurghadai járat is, szintén az Air Cairóval. A tervekben szerepel egy harmadik, pénteki Air Cairo-járat is Budapestről. A tervek szerint lesz egy Sharm el-Sheikh-i járat is szerdánként június 14-től. Ez „valódi” charterként üzemelne, szintén az Air Cairóval. Terveznek egy Debrecen–Hurghada járatot is, szintén Air Cairo-charterként.

A Hurghada, Makadi Bay, Sharm el-Sheikh és Marsa Alam/Port Ghalib üdülőhelyeken található, összesen 17 Red Sea-szálloda előnyei közé tartozik, hogy a vendégek érkezéskor azonnal be tudnak jelentkezni és csak a transzfer indulásakor kell kicsekkolniuk.

A nílusi hajóutakkal kapcsolatban elhangzott, hogy a társaság hajóin is all inclusive az ellátás, a (legtöbb) program ára pedig a látványossághoz a belépőket is tartalmazza, ugyanakkor a hajókon csak német és angol nyelvű asszisztencia van. A viszonteladókat nettó 11%-os jutalékkal díjazzák, amely a teljes részvételi díjból jár. 2016-ban ötven utazási irodával bővült hazai viszonteladóik köre.

Négyes fókusz

Az OTP Travel nyári kínálatában három kiemelt desztináció: Izrael, az Egyesült Államok és Afrika, illetve egy kiemelt termék, az idegenvezetett csoportos hajóutak szerepelnek – mondta el kérdésünkre Mikola György, az iroda marketingigazgatója. A szakember hozzátette, hogy a hajóutak esetében minden esetben repülős transzferrel, budapesti indulással kalkulálták a csomagárakat. A március elején megjelenő katalógusukban meglepetések várhatók – tudtuk meg.

Albánia, Robinson Tours

A Robinson Tours 2017-re a szokásos nyári programfüzet mellett egy csak bulgáriai topszállodákat tartalmazó katalógust is készített, mert megnőtt az érdeklődés a prémiumkategóriás hotelek iránt. Az iroda kiemelt desztinációja továbbra is Bulgária – Budapestről a Travel Service járatai június közepétől szeptember elejéig közlekednek Burgaszba, hétfőn és szombaton, nappali menetrenddel. Debrecenből a Bulgarian Air Charter repül hétfői napokon szintén nappali időpontban.

A programfüzetben néhány újdonság is helyet kapott, ilyen a bolgár körutazás vagy a Helsinkivel kombinált szentpétervári városlátogatás.

Tengerparti üdülést Bulgária mellett Törökországba, Horvátországba, Albániába és Montenegróba kínálnak, a városlátogatóknak Csehországot és Oroszországot ajánlják, a körutazások Bulgáriát, a Baltikumot és a Kaukázus országait mutatják be.

Bulgáriába öt útvonalon indítanak buszos utakat, június elejétől szeptemberig. Debrecenből és Budapestről szombati és hétfői indulással lesznek járatok. Újdonságuk a fitnesztábor, amelyet két személyi edző vezet, és a Robinson kölyökklub.

Albániában a Robinson Tours új partnere az Intours Albania, amely megnövelt szálláskapacitással várja a magyarokat is. Kedvelt lehet idén a desztináció, mivel közvetlen repülőjárat indul Tirana és Budapest között. Albániában minden szállodának saját partszakasza van. Az ide látogató vendégek száma évente 10-15 százalékkal növekszik, a 362 kilométer hosszú tengerpartot egyre többen kedvelik. Montenegróba hetente közlekedik autóbuszjáratuk.

Törökországban a választék több négy- és ötcsillagos szállodával bővült, Budapestről Antalyába pénteki napokon indulnak a járatok. A Robinson Tours bízik abban, hogy idén ismét erősödik a kereslet a török Riviéra iránt.

A katalógusban több oldal is foglalkozik Oroszországgal. A városlátogatások közül Szentpétervár a teljes szezonban telt házas volt. 2017-ben a bécsi indulás helyett Budapestről indulnak az utak, moszkvai átszállással. Lesz egy helsinki városnézéssel egybekötött Szentpétervári kirándulás is, ahol Budapest–Helsinki között repülővel, Helsinki–Szentpétervár között hajóval utazik a csoport. Az iroda tevékenysége vízumügyintézéssel bővült: Oroszországba, Azerbajdzsánba, Üzbegisztánba és Fehéroroszországba intéznek magán-, turista- és üzleti vízumot.

Neckermann: bővülő kínálat

Nagyon jól indult a 2017-es év nyári előfoglalási szezonja a Neckermann utazási irodánál is. A január végéig tartó first minute foglalási időszakban még soha ilyen magas arányban nem töltötték meg charter járataikat. Békefi Veronika ügyvezető igazgató elmondta, hogy nyári újdonságként jelennek meg a Neckermann kínálatában közvetlen budapesti indulású repülős ajánlatok Algarvéba, Costa Bravára, Fuerteventurára, Lanzarotéra és Szicíliába. De a cég továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet a már népszerű úti célok értékesítésére is, mint Spanyolország, Görögország, Bulgária, Olaszország, Franciaország, Szlovénia. Szintén sikeresek kínálatukban a hajóutak: a Földközi-tenger medencéje, az Északi- és a Balti-tenger, a Kanári-szigetek és az Arab-öböl úti céljai is elérhetők náluk 2017-ben. De új típusú és új technikájú foglalási lehetőségeink által ügyfeleink bárhová bármikor el tudnak velünk utazni, és élvezhetik a csomagtúra által nyújtott előnyöket és biztonságot.

A Neckermann Magyarország 2018-ban ünnepli 25 éves jubileumát, ebből az alkalomból, Magyarországon először egy világ körüli utat szervez, melynek utasai Budapestről indulva, privát repülőgéppel, szakavatott idegenvezetők kíséretében 23 nap alatt a világ legszebb és legkülönlegesebb helyeit érintve utazhatják körül a Földet.

Egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a Neckermann szállodamárkái is, a SENTIDO Hotels & Resorts, a smartline Hotels, a SunConnect Resorts, a Sunprime Hotels, a Sunwing Family Resorts és a Casa Cook Hotels, melyek az egyedül utazóktól a párokon át a nagycsaládosokig minden célcsoportnak élményeket tartogatnak, ráadásul portfóliójuk az elkövetkező két évben további tagokkal bővül, és így megközelíti a 300-at.

Taurus Reisen – új vezető

Az idei évben új ügyvezető vette át a Taurus Reisen irányítását. Sami Ben Azaiez lapunknak elmondta, hogy általában a tavalyihoz hasonló kapacitással tervezik a 2017-es évet, de idén Djerbára is lesz egy charterjáratuk. Bizakodóak a szezont illetően, mivel az előfoglalások 33 százalékkal nőttek. Az értékesítés szempontjából a legkiemelkedőbb Tunézia, a görög szigetek közül pedig Rodosz és Zakynthos.

Hat görög sziget

Az idei évben 113 millió forintra emelte vagyoni biztosítékát a Personal Tours, ezzel a charterező tour-operátorok listáján a 16.-ról a 12. helyre lépett előre. A Personal Tours utasai az idén hat görög szigetre juthatnak el a Travel Service heti nyolc üdülőjáratának fedélzetén. A görög szigetek közül Korfut, Krétát, Rodoszt, Zakynthost, Karpathost és Kefaloniát programozzák. Újdonság a kínálatban Zakynthos debreceni indulással. Sarti és Paralia, akárcsak a horvát és olasz ajánlatok. A Costa Bravát menetrend szerinti járatokkal kínálják. Bajai Ágnes ügyvezető igazgató kiemelte, hogy az árualapban szereplő szálláshelyek 90 százaléka garanciálisan van lekötve. Immár harmadik éve programozza az iroda az Egyesült Arab Emirátusok üdülőhelyeit.

Szokatlan kombinációk

Az 1000 Út utazási iroda számos újdonsággal és szokatlan kombinációkkal erősít a körutazások piacán Míg 2016-ban 23 csoport jukindult egzotikus körutazásra, az idei prospektusban 74 ilyen program található.

A tavalyi 60 millió forint után az idei évre 144 millió forintos vagyoni biztosítékot igazoltak. 2017-ben 19 időpontjuk van Szentpétervárra, tíz időpontban indítják Szentpétervár–Moszkva körutazásukat, hatszor lesz Szentpétervár gazdagon körút, és nyolc időpontban szerveznek moszkvai utazást. Szentpétervárra idén budapesti indulássaltörténik az utazás. A moszkvai alapprogram ötnapos lett, azoknak, akik már jártak Moszkvában, ajánlják a 11 napos Szentpétervár–Moszkva hajóutat. Különlegesség a Moszkva–Kazany körutazás, illetve a 13 napos Moszkva–Asztrahány hajóút a Volgán, de a transzszibériai vasútra is szerveznek utazásokat.

Hawaiira, Alaszkába, sőt a Feröer-szigetekre is lesz körútjuk. Afrikában újdonság a 8 napos algériai túra és Tanzánia–Zanzibár körutazás. Újítás a 14 napos kínai körutazás, valamint a 8 napos Peking–Sanghaj program a „puskagolyó” expresszel. Peruba hét időpontban garantált indulású körutazásokat szerveznek.

Idén 14 útja van az 1000 Útnak mediterrán úti célokba, 28 időpontban. Calabria, Korzika, Szardínia, Toscana és Cinque Terre is elérhető a kínálatban. Észak- és dél-portugáliai körutazásaikat a TAP Portugal légitársasággal repülik. Bor- és gasztroutazásokat is szerveznek repülővel. Az úti célok közé tartozik Toscana, Bordeaux, Champagne vidéke, Provence, Erdély és Grúzia.

A Hon Tours újdonságai

A 121 éves Roham étteremhajón tartotta katalógusbemutatóját a Hon Tours. Ez a hajó viszi utasaikat Passautól a Vaskapuig, a fedélzeten 55 fő utazhat kényelmesen.

A Hon Toursnak az idei a huszadik katalógusa. Jáky Gábor ügyvezető elmondta, hogy nagy várakozás előzi meg egyik újdonságukat: Moldáviába visz az útjuk, kitérővel a Dnyeszter Menti Köztársaságba. A bor és a konyak hazájában hatalmas pincerendszereket keresnek fel, valamint egy olyan üzemet, amely 11 millió literes konyakkészlettel rendelkezik. Az út során a résztvevők jó néhány évtizedet visszarepülhetnek az időben. Havasalföldi körutazásuk is újdonság, a Dél-Kárpátok legszebb útjain járva megnézhetik a világörökség részét képező kolostorokat, eljutnak Targovistébe, a Ceausescu házaspár kivégzésnek helyszínére is. Dunai újdonságaik közé tartozik a Duna–Dráva hajóút a Vaskaputól Baranyáig, amelynek során a Duna legnagyobb vízlépcsőjén zsilipelnek át a hajóval, 33 métert emelkedve. A felső-dunai szakaszon júniusban egyedülálló utat terveznek, magyar személyhajóval mennek el Regensburgig és vissza. Így a csoport a teljes Duna-szakaszt 725 km hosszan járja be sok zsilipeléssel.

Szeniorokra is számít a Christian Tour

A hazánkban tavaly debütált Christian Tour az idén repülős és buszos utakat kínál görög, spanyol, olasz, egyiptomi és bolgár üdülőhelyekre. Az ajánlatokat két katalógusban adták közre, az egyik csak a senior programokat tartalmazza, a másik katalógus foglalja össze a nyaralási ajánlatokat. Görögországi üdülési kínálatuk a legszélesebb: Korfut, Zakynthost, Rodoszt és Krétát a Wizz Air járataival, Thassost, az olimpiai Riviérát, Pargát, Lefkadát, a Halkidiki-félszigetet egyénileg és buszos utazással érhetik el az utasok. Bekerült idén a kínálatba Hurghada, Tenerife és Mallorca, és a bolgár tengerpart is, ezekre az üdülőhelyre a Wizz Air járatain foglaltak le hetente 40-50 helyet a szezonra. Az irodalánc alapítója, Christian Pandel kiemelte, hogy online rendszerük Magyarországon is a teljes fizetendő végárat tünteti fel, a viszonteladói jutalék is a teljes összegből jár. A Christian Tour online elérhető szálláskínálatában 350 hotel 5000 szobája foglalható le valós időben.

El Camino, Izland, örmény és grúz utak

A Proko Travel 2017-es katalógusában száz oldalon szerepelnek az ajánlatok. A programokat több mint félezer viszonteladó értékesíti. Prónay Gyula ügyvezető elmondta, hogy Európa összes országába utaztatnak. Nagy siker volt tavaly az El Camino hátizsákos zarándokút, amelyet újra meghirdettek. A 9 napos túrán közel 120 km gyalogolnak is.

Az idei újdonságok közé tartozik a Pireneusok mindkét oldalát bemutató túra, az Olasz csizma sarka és a Nápolyi-öböl felfedezése vagy a Híres felvonókon Svájcban és a Cseh paradicsom ötnapos kirándulás. Örményország és Grúzia is az új ajánlatok közt szerepel. Az igazgató szerint mindenkinek a bakancslistáján szerepelnie kellene Izlandnak, ők két éve szerveznek ide programot. Lengyelországi körutazásukat Fehéroroszországgal bővítették. Egyes utakat négyről ötnaposra alakítottak át, több látnivalóval, kevesebb utazással – mondta el az ügyvezető felesége, Prónay Ildikó, aki idén elnyerte az Év idegenvezetője elismerést. Szerinte az utazók kényelmesebbé váltak, szeretnek megállni, nézelődni.

Charter és Wizz Air

Az egyik utazásszervező, amely a charteres helyek mellett jelentős kapacitásokat foglal el menetrend szerinti járatokon, az Unitravel. Az iroda munkatársa, Sipőcz Tamás lapunknak elmondta, hogy nem lekéréssel, hanem garantált csoportos lekötésekkel összesen 3172 helyet foglaltak le a nyárra a Wizz Air járatain. A Costa Blancára és Szicíliába keddenként vannak kapacitásaik június 20-tól október 21-ig. A Costa Bravára szerdánként indulhatnak utasaik június közepétől. Máltát csütörtökönként május 20-tól október 19-ig kínálják. Csütörtöki az indulás a ciprusi járatok esetében június 15-től október 12-ig. Sorrentóba két turnusban júliusban, a Costa del Solra július és szeptember között három alkalommal szombatonként utazhatnak Wizz-járatokkal az Unitravel utasai.

A Budavár Tours a charterjáratok mellett a Wizz Air több járatán is rendelkezik lekötött kapacitásokkal. Máltára és Ciprusra keddi napokon június 13-tól, Alicantéba június 20-tól szintén keddenként, valamint a Costa Bravára is. Madeirára a Tap légitársaság járatain vannak folyamatosan block seatjeik.

Bevált utak és újdonságok

A Fehérvár Travel nyári katalógusa 192 oldalon 130 féle társasutazást kínál 531 időpontban. Az előző nyári katalógus valamennyi programja megtalálható a kiadványban, ugyanakkor természetesen újdonságok is várnak az utazni vágyókra a Fehérvár Travelnél, például újabb szicíliai körutazások (autóbusszal és repülővel), egy türingiai csillagtúra és egy teljesen új programokat kínáló svájci körutazás. Március 14-ig minden program előfoglalási kedvezménnyel foglalható. Hamarosan átadásra kerül a Fehérvár Travel autóbuszainak új telephelye, a cég flottája pedig ismét egy vadonatúj járművel bővül áprilisban, egy Neoplan Tourliner típusú autóbusszal.

15 éves az Anubis Travel

A Corinthia Royal szállodában rendezte meg katalógusbemutatóját az Anubis Travel. Közel 200 fő előtt Ahmed Bahgat ügyvezető igazgató ielmondta, hogy 15 éve vannak a magyar piacon, tavaly charterjárataikon közel 100 százalékos volt a kihasználtság. Kapacitásaikat 2017-re minden üdülőhelyen növelték. 2017-ben is Rodosz és Kréta lesz a két legmeghatározóbb desztinációi a mediterrán térségben az Anubisnál saját charterjáratokkal. Törökországot hat éve programozzák, az idén hetente kétszer indítanak chartert Antalyára a Travel Service járatain. Törökországi kínálatukban több mint 180 szálloda szerepel. Ciprus és Mallorca is színesíti a kínálatot. Egyiptomba most menetrend szerinti, áprilistól charterjárattal közlekednek. Az utasok körében ismét egyre kedveltebb programok a kairói hétvégék és a nílusi hajóutak. Egyiptomba nyáron heti két charterjáratuk lesz – Hurghadára és Sharm El Sheikhre. Jordániába a magyar piacon csak az Anubis Travelnek van charterjáratra. Aqabán all incusive ellátással kínálnak üdülést, de szerveznek körutakat is.

Hat földrész

„A Haris Travel Club 2017 Nyár - Ősz katalógusa az öt klasszikus földrész mellett, a hatodikra is bepillantást nyújt.Legyen az egynapos belföldi kirándulás, egy hetes európai körutazás vagy 22 napos, egész kontinenst megmutató Ausztrália - Tasmánia - Új-Zéland körutazás. Programjaikat szakértelemmel, optimális útvonaltervezéssel és a visszajelzések figyelembevételével állítják össze, hogy utasaik az adott térség minden fontos látnivalóját a programba építve ismerhessék meg. A szolgáltatások, a rejtett költségektől mentes ár-struktúra, valamint a Haris ár-érték arány önmagukért beszélnek 22 éve. Idei údonságaik: a reformáció 500 éves évfordulója alkalmából megismertetnek Luther Márton életútjával; toszkán tengerparti és szicíliai nyaralást kínálnak; Rómát, Albániát és a Baltikumot kényelmes repülős utazással is kínálják. A szezon attrakciója pedig a „Kínai varázslat ínyenceknek” - az Avatar díszletei között!”

Nyári sláger: Horvátország

Az előfoglalások alapján az idei nyár slágere Horvátország, Ciprus valamint Spanyolország (Costa Brava, Costa del Sol és Gran Canaria) lesz., mondta el kérdésünkre Fajta Gábor, az utazom.com irodavezetője. Mivel a tavalyi év hasonló időszakához képest a horvát forgalomnövekedés háromszoros, így újabb garanciális szállodákat kötöttek le a tengerparton

Számottevő növekedést értünk el Szicília tekintetében is, ahol újdonságként egy hétnél hosszabb turnusok is foglalhatók lesznek. Egyéni városlátogató programjaink továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek és a sikeres tél után nyáron is folytatjuk a saját szervezésű egzotikus utak (Thaiföld, Dubai, Dominika, Kuba) értékesítését. Újdonságként a kínai utak után hamarosan az Amerikai Egyesült Államokba szervezett városlátogató programok és körutazások is felkerülnek oldalunkra. Megújult árualapunkat a partnerek számára március végén egy horvátországi hosszú hétvége során mutatjuk be - közölte Fajta Gábor.


LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot

LOT: gépbeszerzések - a Boeingtől nem kértek ajánlatot 

A társaság akár 110 gépet is vásárolhat 2028-ig.
Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé

Nyáron ismét vonatozhat a horvát tengerpart felé 

Idén is indulnak vonatok a horvát tengerpartra Budapestről.
Közvetlen buszjárat Zürich-be

Közvetlen buszjárat Zürich-be 

Napi közvetlen járatot indít a FlixBus márciustól Svájc legnagyobb városába.
Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya

Mongóliába utazna? Nem lesz akadálya 

Aláírták a Mongólia és Magyarország közötti légiközlekedési kapcsolatokról szóló megállapodást.
Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint

Változás a vasúti közlekedésben - több járatot is érint 

A MÁV korlátozza a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között.
Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend

Érdemes az ünnep előtt megvenni a jegyeket, változik a menetrend 

A MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat.
Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál

Járattörlések csütörtökön az Austrian Airlines-nál 

A pilóták és légiutas-kísérők gyűlése miatt az Austrian Airlines járatainak közel egyharmada nem közlekedik csütörtökön.
Két napos sztrájk Németországban

Két napos sztrájk Németországban 

Kedden és szerdán a Lufthansa légiutas-kísérői tiltakoznak. Budapesti járatindulásokat is érint a munkabeszüntetés.
Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között

Rádupláz a RegioJet Budapest és Bécs között 

Április 4-étől a két főváros közötti RegioJet-vonatok száma napi nyolcra emelkedik.
Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát

Így számítják ki egy repülőút karbonlábnyomát 

Repülőjegy-vásárláskor egyre gyakrabban jön velünk szembe az az adat, hogy mennyi karbonlábnyomot hagyunk magunk után az adott utazással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.