Pingálóasszonyok és szürkemarhák a székesegyház árnyékában

Pingálóasszonyok és szürkemarhák a székesegyház árnyékában 

Kalocsa turizmusa újra felszállóágba került. A 2008-ban elkezdett felújítási program eredményei már látszanak, jövő tavasztól a turistákat egy látnivalókkal teli, teljesen megújult város fogadja. 
A magyar piacon is debütál a Google két új utazási terméke

A magyar piacon is debütál a Google két új utazási terméke 

Főhet az utazási irodások feje: két olyan eszköz debütál hamarosan a magyar piacon, amelyek révén jelentősen erősíti pozícióját az online utazási szolgáltatások piacon a Google.
Kiváló szezonra számítanak a hazánkban működő turisztikai képviseletek

Kiváló szezonra számítanak a hazánkban működő turisztikai képviseletek 

A hagyományoknak megfelelően, a nyári főszezon kezdetén idén is megrendezte partnerpartiját a Magyarországon működő Nemzeti Turisztikai Képviseletek Szövetsége (ANTOR). Mint kiderült, az ANTOR-tagok mindegyike kiváló 2017-es évre számít.
Prémium afrikai körutak és dedikált hajós oldal az OTP Travelnél

Prémium afrikai körutak és dedikált hajós oldal az OTP Travelnél 

Két katalógusban jelentette meg 2017-es ajánlatait az OTP Travel. Az idei kínálat fókuszában Izrael, az USA, a csoportos hajóutak és újdonságként prémium afrikai körutazások szerepelnek – emelte ki Mikola György marketingvezető.

Nyári kilátások: biztos befutók, reménységek 

Jól indult az előfoglalási időszak a magyarországi utazásszervezők többségénél, és ha a lendület megmarad – és nem történik valamilyen rendkívüli esemény –, akkor az idei nyári kiutazási szezon erősebb lehet a tavalyinál.
Kiderült, melyek a tavalyi év legjobb hazai szállodái

Kiderült, melyek a tavalyi év legjobb hazai szállodái 

Péntek este nyilvánosságra hozták a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által immár negyedik alkalommal meghirdetett Év szállodája 2016 verseny eredményét. Magyarország legjobb szállodái a Corinthia Hotel Budapestben gálavacsorán vehették át az elismerést.
Christian Tour: görög, spanyol, bolgár, egyiptomi és senior ajánlatok

Christian Tour: görög, spanyol, bolgár, egyiptomi és senior ajánlatok 

Budapesten mutatta be 2017. évi árualapját a hazánkban tavaly óta működő Christian Tour, a rendezvényen részt vett az iroda alapítója, Christian Pandel is.
Hat görög sziget és más mediterrán úti célok a Personal Tours-nál

Hat görög sziget és más mediterrán úti célok a Personal Tours-nál 

Görög-, Spanyol-, Olasz- és Horvátország, továbbá az Egyesült Arab Emirátusok szerepel a Personal Tours idei árualapjában. 

Indiai esküvő és közép-amerikai körút az OTP Travel téli kínálatában 

Kulturális körutakat, csoportos hajóutakat és egyéni programokat is kínál az idén télen az OTP Travel, amely hamarosan országos road-show-ra indul. Az iroda a Buddha Bar Hotelben egzotikus ínyecsége kíséretében mutatta be árualapját.
Ilyen lesz az új ferihegyi repülőtéri szálloda

Ilyen lesz az új ferihegyi repülőtéri szálloda 

A napokban elkezdődött a régóta várt szállodaépítés a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A 145 szobás hotel közvetlenül elérhető lesz a terminálról és az Orbis Hotels regionális leányvállalata, az Accor-Pannonia fogja üzemeltetni.

Mit keresnek szovjet vadászgépek az ország legrégebbi vasútállomásán? 

Azok a férfiak, akik gyerekkorukban pilótának készültek, és azok az asszonyok, akik lánykorukban éppen egy ilyen pilótáról álmodtak, biztosan nagyra értékelik majd a szolnoki RepTár kollekcióját. A különleges kiállítás azonban nemcsak nekik szól, hanem bárkinek, akit kicsit is érdekel a repülés, azon belül a katonai repülés világa. Sőt valószínűleg még azok is élvezni fogják ezt a kiállítást, akik életükben nem utaztak repülővel és ezt nem is tervezik.

Viharsarki bölcsész vezeti a legmenőbb londoni pizzériát 

Olyan északír akcentussal tud megszólalni, hogy hasogatja a fülemet, pedig tíz éve alig tudott angolul. A bölcsészdiplomáját közben pizzakötényre cserélte, mellesleg statisztaként szerepel a Trónok harca és a Bridget Jones legújabb epizódjában. Egykori viharsarki cimborám ma London egyik legmenőbb pizzériáját vezeti. A minap hazalátogatott szegedi gimnáziumának érettségi találkozójára, ekkor beszélgettünk arról, milyen a magyar vendégmunkások élete Észak-Írországban és Angliában.

„Prágát le kell győzni, Bécset meg kell ostromolni” 

Nagy érdeklődés kísérte dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos előadását a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti közgyűlésén, ahol elsőként ismertethette szélesebb szakmai plénum előtt a kormányzat turizmussal kapcsolatos elképzeléseit.

Jó magyar borok a Mercure és Novotel szállodákban 

Megújult az Accor Hotels emblematikus Mercure-borválogatása. Csütörtök este közel 130 szállodai szakember, borász és újságíró vett részt azon a vakkóstoláson, amelyen eldőlt, milyen magyar borok szerepeljenek a két szállodai márka borlapjain az idei évben.

Földi örömök, lelki béke 

Magyarország tele van izgalmas, felfedezésre váró helyekkel. Legutóbb Baktalórántházán győződtem meg erről, ahol gasztronómiai, kulturális és szellemi élményekben egyaránt részem volt.

Marokkói bemutatkozás Budapesten 

3500 kilométer hosszú tengerpart, az Atlasz-hegység hófödte csúcsai, történelmi városok, élő hagyományok, kiváló ízek és a világ legnépszerűbb zenei fesztiválja – ezt kínálja a turistáknak a Marokkói Királyság.

Erős last minute időszak várható 

A Sun & Fun Holidays óvatos optimizmussal várja az idei szezont. Mind a charteres, mind a szállodai szerződéseiket maximális rugalmassággal kötötték meg, hogy a piaci igények alakulásával párhuzamosan növelni vagy csökkenteni tudják kapacitásaikat.

Nem tud leállni a reptérgyűjtő 

A világ 558 repülőterén járt már Földvári András, aki hamarosan további skalpok begyűjtésére készül: márciusban újra körbeutazza a világot. Volt, hogy orosztudása mentette ki szorult helyzetéből, és az is előfordult, hogy egy komplett szállodai szárnyat nyitottak ki a kedvéért Szaúd-Arábiában.

Adrenalinbomba röpít vissza a dicső múltba 

Sátoraljaújhelyen és környékén bármikor érdemes egy hétvégét eltölteni, annyi a látni- és tennivaló. A hegyvidéket kerékpárutak, túraútvonalak és tanösvények szelik át, a hatalmas, érintetlen erdők és a borospincék mellett olyan különlegességek várnak itt, mint a Zempléni Kalandpark vagy a füzéri vár. Szálláshely is bőven akad, minden pénztárcához.

Nőtt az utazásszervezők összkauciója 

2015-re 16,2 milliárd forintnyi vagyoni biztosítékot igazoltak a magyarországi utazásszervezők, a 2016-ra vonatkozó összeg eléri a 18,7 milliárd forintot. Ez azt jelenti, hogy az idén az irodák egy jelentős része forgalma növekedésére számít.

Könnycsepp az óceánban 

Gomolygó felhők között, szitáló esőben, 90%-os páratartalomban mászunk felfelé Srí Lanka egyik legfőbb látványosságába, Sigiriya sziklaerődjébe. Körülöttünk úton-útfélen fényképezkedő hongkongi és koreai turisták, melléjük szegődött helyi segítőkkel. Szépen megizzadunk, mire felérünk a közel merőleges falú szikla tetejére, ahol a segítők szerephez jutnak: a reszkető lábú, a magasságtól megrémült turistákat lekísérik a vaslépcsőkön.

Áttekinthető tervek és pluszforrások 

Ahogy azt a nyár végén ígértük, az első néhány hónap eltelte után újra interjúra kértük Glázer Tamást, a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettesét. A szakember a londoni WTM vásárról hazatérve adott interjút munkatársunknak. Glázer Tamás bizakodó a jövőt illetően, mivel a pozitív trendeket várhatóan pluszforrások segítségével tudjuk meglovagolni a jövőben.

Sri Lanka egyre népszerűbb a magyarok körében 

A minap jelent meg a Jetwing Travel 2015/16-os téli-tavaszi katalógusa, ebből az alkalomból tartott között termékbemutatót és fogadást a Dél-Ázsia-specialista utazásszervező és a Turkish Airlines a Budapest Marriott Hotelben.

Olcsó kerozin, fapadosodás, közel-keleti mumusok 

2015 minden idők egyik legnyereségesebb éve lehet a légitársaságok számára. A kerozin azonban nem lesz mindig ilyen olcsó, ezért érdemes lenne több figyelmet fordítani olyan strukturális problémákra, mint a széttöredezett európai légi irányítás vagy a károsanyag-kibocsátás kérdése. Európai légitársaságok döntéshozói, régiós repterek vezetői és más légügyi szakemberei találkoztak szeptember elején Budapesten, a CEE Aviation konferencián.

Szappanoperával nyerhetjük meg a koreai turistákat 

Az ázsiai küldőpiacok kapcsán a legtöbb hazai turisztikai szakembernek Japán és Kína jut először eszébe, pedig a Dél-Koreai Köztársaságból közel annyi turista érkezik hozzánk, mint Japánból, a növekedés tempója pedig sokkal gyorsabb, mint a kínai relációban. Ezért is volt hasznos az a szakmai nap, amelyet a minap a Magyar Turizmus Zrt. szervezett a Budapesti Gazdasági Főiskola, a Budapest Airport és a Koreai Kulturális Központ támogatásával Budapesten.

Törökország átvette az elsőséget a magyar charterpiacon 

Jelentősen nőtt idén nyáron az utazásszervezők által Magyarországról kínált repülős üdülések száma, azonban még mindig meg sem közelíti a 2008 előtti szintet. A legnépszerűbb charteres úti célok listáján idén átvette a vezetést Görögországtól Törökország, az év nagy vesztese Tunézia. A körutazások piacán Olaszország, a szomszédos országok és Skandinávia volt a nyerő, az egyéni utasok rekordszámban keresték fel Horvátországot.

Százéves tiszafák és a sellők hűlt helye 

Épp harminc éve annak, hogy elballagtam a szegedi Ságvári Endre Gimnáziumból. Egy szeptemberi tanulmányút során alkalmam nyílt a nosztalgiázásra, ugyanakkor felfedezhettem számos rejtett titkot és újdonságot.

Folytatódhat a kínai turistaözön 

Az utóbbi hét év alatt megnégyszereződött a Magyarországra érkező kínai turisták száma. A forgalom tovább erősödhet, miután az Air China május elején budapesti járatot indított. Az idei statisztikák bizakodásra adnak okot, a schengeni biometrikus vízum tervezett őszi bevezetése azonban lassíthatja a folyamatot.

Nemes feladat a magyar turizmusért dolgozni 

Kinevezése után két héttel interjút adott lapunknak a Magyar Turizmus Zrt. új turisztikai vezérigazgató-helyettese, Glázer Tamás, aki úgy véli: elérkezett számára a megfelelő idő, hogy a nemzetközi versenyszférában és egyetemi oktatóként szerzett tudását a magyar turizmus szolgálatába állítsa.

MUISZ-közgyűlés: aktív félév után tevékeny jövő 

Megtartotta idei első közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. Az eseményen hallhattunk a szövetség elmúlt félévének aktivitásairól és a jelenlegi lobbitevékenységekről, valamint a további tervekről, de a közgyűlésnek helyet adó Pesti Vigadót és a Hotelstars-rendszert is megismerhették a jelenlévők.

Meglódult a magyar kiutazási piac 

Az utóbbi három év során újra növekedésnek indult a hazai utazási irodák árbevétele, ami a hazai lakosság kiutazási kedvének erősödését jelzi. Bár az adatok biztatóak, azért még messze vagyunk a válság előtti szinttől.

Vízesés és esőerdő is lesz az új szingapúri repülőtéren 

Budapesten mutatkozott be a minap a Singapore Airlines (SQ), a Changi Airport, a Cook-szigetek és az ausztrál beutaztató AOT Group.

Az új Európa üzleti vására 

Idén már hetedik alkalommal rendezték még Ljubljanában a Conventa nevű kiállítást, amely idén új szlogennel, az új Európa üzleti vásáraként határozta meg önmagát.

Új úti célok, bővülő kapacitások 

A kiutazási piac tavalyi élénkülése után az idén további fellendülés várható. Az utazásszervezők többsége növelte nyári kapacitásait, új járatok is indulnak, például Budapestről Nyugat-Krétára és Izmírbe, Sármellékről pedig a török Riviérára. Debrecenből Kréta és Korfu lesz az újdonság. Amióta cikkünk megjelent a Turizmus Trend 2015 márciusi számában, azóta két új török járatot jelentett be a Green Travel, ezek is szerepelnek már a táblázatban.

Paradicsom a Dél-kínai-tenger partján 

Pálmafák hajladoznak a közép-vietnami Da Nang fehér homokos tengerpartján, miközben viharos szél teríti be sós vízpárával a környéket. A távolban egy kis szigetről óriási Buddha-szobor felügyeli az öböl vizét – a helyi párttitkár állíttatta néhány éve, hogy megvédje a várost az errefelé gyakori tájfunok pusztításától.

Neckermann-kocsmatúra 

A budapesti romkocsmák egyre változatosabb világával is megismerkedhettek azok a viszonteladók, akik részt vettek a Neckermann 2015. évi árualapjának rendhagyó bemutatóján.

Új elnök és tisztújítás 

Tisztújítást tartott decemberi ünnepi közgyűlésén a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ). Molnár Gabriella elnök asszony 14 év után lemondott posztjáról, a tagság új elnököt választott Erdei Bálint személyében.

QuaesTour - több mint névválasztás 

A QUAESTOR Utazási Iroda tavaly október közepe óta QuaesTour néven folytatja munkáját. Az új név egy szerves fejlődési és átalakulási folyamat első állomása. A névváltás, ahogy az utaztatási szakemberek háttérmunkája is, egyetlen célt szolgál: növelni a vállalat már megszerzett piaci részesedését, és mindennap minden utas és üzleti partner számára garantálni a legmagasabb szintű kiszolgálást. A változásokról és a társaság jövőbeli terveiről nyilatkozott lapunknak Végh Balázs, a QuaesTour turisztikai igazgatója.

Távoli földrészek turistáit célozzák meg a V4-ek 

368 ezer eurót költ a négy visegrádi ország közös marketingakciókra elsősorban Ázsiában, az Egyesült Államokban és a volt szovjet utódállamokban 2014-ben, ez körülbelül 8%-kal több, mint egy évvel ezelőtt.

Költözik a TUI 

A TUI Magyarország központja szeptember közepén beköltözik a belvárosba, a TUI Bazilika irodájába. 

Nincsenek szinkronban a szavak és a tettek 

Az idei második félévben mintha elindult volna a kilábalás a magyar turizmusban, ugyanakkor a nemzeti marketingszervezet összevonása az agrármarketinggel nem jó üzenet a szakma felé, mondja Deák Imre, a Danubius Hotels Nyrt. vezérigazgatója. A szállodavállalat idei évéről, a jövőre vonatkozó tervekről beszélgettünk a régió legnagyobb hotelláncának a vezetőjével.

Ciprus: új légitársaságok viszik idén a magyarokat 

Magyarországon 12 évvel ezelőtt nyílt meg a Ciprusi Turisztikai Hivatal képviselete, azóta folyamatosan nő a vendégforgalom.  Akkoriban évente 7000 magyar kereste fel évente a szerelem szigetét, tavaly pedig már 12000 – hangzott el a hivatal sajtótájékoztatóján.

Minden változik... 

Csényi Csaba, a Globair Hungary Kft. ügyvezetője nemrégiben leköszönt. A döntése hátteréről, a gondolatairól kérdeztük.

Kárpátaljai képeslap 

Budapestről Nyíregyháza is meglehetősen messze van, hát még az onnan nyolcvan kilométerre, a határ túloldalán fekvő Kárpátalja. Pedig érdemes felkeresni ezt a vidéket, mert a magyar történelem több száz éves, jeles emlékei, gyönyörű erdők és hegyek, kiváló borok és valódi, őszinte vendégszeretet fogadja az erre járót. Arra is felkészülhetünk, hogy egy néhány napos kiránduláson csak a látnivalók töredékét sikerül felfedezni.

Tavaszi örömhír 

Az ír fapados légitársaság vezérigazgatója, a kőkemény tárgyalási stílusáról és botrányos kijelentéseiről is híres Michael O’Leary személyesen jelentette be Budapesten, hogy a Ryanair öt járatot indít márciustól a Liszt Ferenc repülőtérről.

Halálugrás az ismeretlenbe 

A szakma részéről felháborodás helyett megdöbbenés és hitetlenkedés fogadta az új felsőoktatási törvényt, amely radikálisan csökkenti az államilag finanszírozott, gazdasági jellegű (ide tartozik a turizmus is) képzésben részt vevők számát.

Eltérő szakmai reakciók a keretszámok kurtítására 

A szakma részéről felháborodás helyett megdöbbenés és hitetlenkedés fogadta az új felsőoktatási törvényt, amely radikálisan csökkenti az államilag finanszírozott gazdasági jellegű (ide tartozik a turizmus is) képzésben résztvevők számát.

Ünnep után 

Lapzártánk idején ünnepelte a szakma világszerte a Turizmus Világnapját.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!