hirdetés
hirdetés

Petőfi is ott ül a felújított kurta kocsmában

Befejeződött az ökoturisztikai fejlesztés a Holt-Szamos mentén, ahol öt település, Fülpösdaróc, Géberjén, Győrtelek, Ököritófülpös és Tunyogmatolcs 300 millió forint összegű, európai uniós támogatású idegenforgalmi beruházást valósított meg - közölte a géberjéni Jót, s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület elnöke az MTI-vel.

hirdetés

Kovács Sándorné elmondta, hogy a Szamosi élménytér kialakítása elnevezésű projekt pályázatára 293,5 millió forint támogatást kapott az öt község önkormányzata, s az összeget a konzorciumvezető egyesület 6,5 millió forint saját forrással egészítette ki.

A térség gazdasági és turisztikai fellendítése érdekében megvalósított beruházás során például Fülpösdarócon élménytorony, Géberjénben télen-nyáron használható korcsolyapálya, úszómalom, Győrteleken keszegsütő, Ököritófülpösön pedig fedett szabadtéri színpaddal pihenőtér létesült, míg Tunyogmatolcson újjáépítették a valamikori kurta kocsmát, amelynek emlékét Petőfi Sándor Falu végén kurta kocsma című verse is őrzi.

Petőfi Sándor élethű szobra a kocsmában

A fennmaradt emlékek alapján a költő Luby Zsigmond, fülpösdaróci barátjához menve járt egykor a Szamos menti kurta kocsmában, amely a folyón közlekedő komp kikötője mellett állt. Amíg az átkelésre várt, betért a ivóba. Az 1945-ben lebontott épület egyik gerendájába vésve megtalálták a nevét is, amit a legenda szerint ő maga faragott bicskájával. Az újjáépített kurta kocsmát egy új látogatóközpont részeként rendezték be, a régi típusú kocsmapulttal, kármentővel, s az italkimérő egyik asztalánál Petőfi Sándor élethű viaszszobra is látható, ahová letelepedhetnek a turisták.

Petőfi Sándor viaszszobra a kurta kocsmában (Forrás: Facebook / Szamosi Élménytér)
Petőfi Sándor viaszszobra a kurta kocsmában (Forrás: Facebook / Szamosi Élménytér)


Géberjénben felújították továbbá a Jékey-kúriát is, ahol ökoturisztikai élménytért rendeztek be. A közeli Shrek-tanya egy viaszbábos játszótér, amely az észak-európai mitológiában említett ogréknak, az emberevő félóriásoknak állít emléket.

Kovács Sándorné közölte még: az öt település turisztikai attrakcióit vízi járművekkel, csónakokkal, kenuval és kajakkal is felkereshetik majd a turisták a Holt-Szamoson. A projekt pénzügyi elszámolása, lezárása és ellenőrzésének befejezését követően a jövő tavasztól szervezik majd az utakat az öt szatmári településre, de a létesítmények addig is felkereshetők.

A Holt-Szamos (Forrás: Facebook / Szamosi Élménytér)
A Holt-Szamos (Forrás: Facebook / Szamosi Élménytér)

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai