Széchenyi Turisztikai Kártyával az ágazat talpon maradásáért

November végéig 30 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya Konstrukcióban összesen 777 vállalkozó; elsősorban szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket üzemeltető kis-és középvállalkozások – derül ki a KAVOSZ Zrt. kimutatásából. 

A Széchenyi Turisztikai Kártya szeptember 21. óta segíti az ágazati szereplők talpon maradását. Különlegessége, hogy rendkívül előnyös hitelkonstrukciót biztosít kifejezetten turisztikai vállalkozások számára, a COVID-járvány kedvezőtlen hatásainak mérséklésére. 

Eddigi a befogadott hitelkérelmek 61%-át mikro-, 32%-át kis-, 9%-át közepes vállalkozás nyújtotta be. Az igényelt hitelösszeget vizsgálva a vállalkozásméret szerinti megoszlás 32-50-18%. A befogadott hitelkérelmek nagyságát tekintve a teljes igényelt összegből az éttermi, mozgó vendéglátás 34%-kal, a szállodai szolgáltatás 15%-kal részesedik, szintén kiemelkedő még az utazásszervezés 12%-kal. Őket az egyéb szárazföldi személyszállítás követi a sorban 10%-os részesedéssel. 

Fontos kiemelni, hogy a konstrukció kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, szabadfelhasználású, és teljes egészében kamat- és költségmentes (a vállalkozásoknak csak a hitelhez kapcsolódó garantőrintézményi kezességvállalás nettó, támogatással csökkentett díját kell fizetniük). Az igényelhető összeg felső határa 250 millió forint, a Programban rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd forint. A hitel 1, 2, vagy 3 éves futamidőre is igényelhető.

Az új hiteltermék a Széchenyi Kártya Program termékpalettáján, a KAVOSZ Zrt. koordinálása mellett érhető el. A vállalkozások hitelhez jutását ezen konstrukcióban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamarák, a KAVOSZ Zrt. irodáiban, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél tudják igényelni a hitelt.

 

Forrás: MTÜ


 Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban

Vizuális élményteremtés a luxusvendéglátásban 

A luxusvendéglátás világában minden apró részlet számít – legyen szó egy exkluzív enteriőrről, tökéletesen megkomponált menüsorról vagy az alkalmazottak megjelenéséről.
Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján

Szállodanyitás Tatán, az Öreg-tó partján 

Már csak pár napot kell aludni, és nyit a tatai négy csillag superior minősítésű Malom és Kacsa Boutique Hotel.
Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában

Nő az online foglalásos vendégéjszakák száma Európában 

A vendégéjszakák száma 2025 első negyedévében 2024 azonos időszakához képest 4,8 százalékkal nőtt.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.