Új elnök a TUTSZ élén

2020. november 25-én a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége tisztújító Közgyűlésén a tagok elnökké választották Holczerné Szentirmai Ágnest, a HON-IFO Üzletviteli Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, a szervezet korábbi titkárát.

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tisztújító közgyűlésen alelnöknek választották Kraft Pétert, Próbáld Ákost és Karsai Árpádot. A Szövetség új titkára Bártfai Endre lett. Tiszteletbeli taggá választották ( időtartamtól függetlenül) Bocsák Lászlót.

A Közgyűlés rendhagyó módon, az ismert okok miatt online keretek között zajlott, ahol egy elektronikus szavazórendszer biztosította a titkos szavazást, bár Holczerné Szentirmai Ágnesnek – közismert és kevésbé hivatalos nevén Holczer Áginak - nem akadt kihívója. A szavazás előtt, még elnökjelöltként megkapták a tagok az elnökjelölt két éves ciklusra vonatkozó terveit. Ezek között szerepelnek a szervezet belső megújításával kapcsolatos vállalások és a szakmai kapcsolatépítésre vonatkozó elképzelések is.



Az új elnök elkötelezett híve a kutatásokon alapuló turizmusfejlesztési és objektív tanácsadói munkának, amire megítélése szerint a jelen helyzetből való kilábaláshoz még inkább szükség van és lesz. De a legjobb kutatások eredményeiből is csak abban az esetben profitálhat igazán a szakma, ha megvan és élő az a kapcsolat, ami a kutatóműhelyeket és a turizmus szereplőit egy jól működő gazdaságban összeköti, ezáltal biztosítva van, hogy azonnal megtörténhet az innováció, a hasznosítás. Ebben a folyamatban kívánja a TUTSZ katalizáló szerepét erősíteni Holczer Ágnes a jövőben és ehhez kéri a tagság támogatását.

Az új elnök ígéretet tett arra, hogy a TUTSZ továbbra is nyitott marad az összes szakmai szervezet és kutatóműhely által alkotott hálózat megerősödésére és megerősítésére. Az egyik legfontosabb célja az új elnöknek, hogy a szakmai kapcsolatokat is a másik tisztelete, a párbeszéd és a partnerség jelle-mezze, ahogy a tanácsadói tevékenységet az új – esetleg szokatlan – megoldások iránti nyitottság, a mindenkori helyzetre történő gyors és rugalmas reagálás, magas minőségű, korrekt szakmai munka. A TUTSZ ezzel fog és tud hozzájárulni a turizmus szektor mihamarabbi talpra állásához. Holczer Ágnes elérhetőségei: elnok@tutsz.org.hu , +36 (30) 678 9743

Az utóbbi években a turisztikai desztinációk új rendszere, az új térségi rendszer kereteire szabott fej-lesztés és annak sikeres uniós támogatása is megköveteli a kínálatfejlesztés szakmailag legmegalapo-zottabb véghezvitelét. Ily módon minden eddiginél jobban felértékelődött a turisztikai tanácsadók szerepe. Az akkor viselt nevén még Turisztikai Tanácsadók Szövetsége tagságának tudását 2016-ban az korábbiaknál intenzívebben kívánta a döntéshozók figyelmébe ajánlani. A Szövetség megújulása és a tisztújítás ezt a célt szolgálta.

A most leköszönő elnök, Professor emeritus dr. Fekete Mátyás, a TUTSZ alapító tagjainak egyike, az utóbbi négy évben koordinálta a Szövetség munkáját. Vezetésével a TUTSZ megerősödött, taglétszáma bővült és a korábbiakhoz képest erőteljesebben hallatta a hangját a legfontosabb szakmai kérdésekről. Az immár huszonötödik évét is betöltő TUTSZ élén a legjobb hagyományokat követve állt ki a szakértői-tanácsadói munka rangjáért, miközben a TUTSZ vezetését teljes mértékben a külső-belső kooperativitás és nyíltság jellemezte.



A leköszönő elnök beszámolójában elmondta: "A TUTSZ minden fontos szakmai kérdésről állást foglalt, véleményét meghallották és értékelték, per-sze nem egyformán. Az elmúlt négy évnek voltak sikerei és meddő próbálkozásai is. Hiába érveltünk pl. a régóta hiányolt turizmus törvény mellett, ami megszületett, már másról szólt. A helyi TDM-ekről kiadott álláspontunk is túlhaladottá vált. Darázsfészekbe nyúltunk, amikor a fővárosi bulinegyed kapcsán fogalmaztuk meg tárgyilagos gondolatainkat, de álmában sem gondolt senki arra, hogy a Covid-19 oldja meg ezt a problémát oly radikálisan, hogy abba a turizmus egésze belerokkant világszerte. A kormányzattal és a szakmával közösen keressük a kiutat a pandémia okozta gazdasági válságból.

Csatlakoztunk a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz, igyekeztünk erősíteni a kapcsolatainkat a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, illetve a szakmai társszervezetekkel, hogy minél több fórumon összeegyeztethessük és képviselhessük a turizmus ágazatban vállalkozók és dolgozók érdekeit.

Közzétettük a TUTSZ állásfoglalását a buliturizmusról, a Bálna hasznosításáról, a magasházak építésé-ről, legutóbb pedig a TUTSZ értékelését a magyar turizmus helyzetéről „Diagnózisok!” címmel. Probáld Ákos irányításával kidolgozásra került a Turisztikai Üzleti Bizalmi index, amely kormányzati és szakmai oldalról egyaránt érdeklődést váltott ki.

Javaslatokat fogalmaztunk meg a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, az NTS 2030 megszövegezé-sekor, illetve a napjainkban zajló felülvizsgálatához. Ugyanez mondható el Budapest turizmus straté-giájának apropóján is.

Az Utazás Kiállítás 2020 gálaestjén első ízben adhattuk át Az év turisztikai tanácsadója megtisztelő címet Antalóczy Györgynének, a sokak által tisztelt és szeretett Marikának".

Mint leköszönő elnök, Fekete Mátyás azzal zárta beszámolóját, hogy nem sikerült volna a TUTSZ dinamizálása a két alelnök, Kraft Péter, Karsai Árpád és a TUTSZ titkára, Holczerné Szentirmai Ágnes segítsége nélkül. Köszönetet mondott rajtuk kívül minden régi és új aktív tagnak, különösen Antalóczy Györgynének, Bártfai Endrének, Bocsák Lászlónak, Bódis Gábornak, Kovács Balázsnak, Kovács Dezsőnek, Krompaszky Gábornak, Probald Ákosnak és Ongjerth Richárdnak. Fekete Mátyás elérhetőségei: Fekete.matyas@gmail.com; +36 (70) 418-5895


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.