hirdetés
hirdetés

Új rendelet aggasztja a vízitúrás társadalmat

Egy január 17-én életbe lépő új szabályozás szerint tízről húsz lóerőre nő az engedély, illetve bármilyen végzettség nélkül vezethető motoros csónakok teljesítményének mérethatára. A vízitúrás társadalom arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza az új rendelkezéseket - tájékoztatta szerkesztőségüket a Magyar Vízitúra Klaszter.

hirdetés

A Magyar Vízitúra Klaszter szakmai szempontok alapján kialakított álláspontja szerint a jogszabályváltozás alapjában veszélyezteti a hazai vizeinken való biztonságos és nyugodt vizitúrázást és tovább károsítja természeti kincseinket. Az új szabályozàs nemcsak a hazai vizitúrázók, szabadidős fürdőzők és horgászok érdekeit sérti, hanem komoly környezetvédelmi aggályokat is felvet.

Az új szabályok értelmében bárki "száguldozhat" húsz lóerős motorral, és senki nem várja el tőlük, hogy akár a legalapvetőbb technikai tudással rendelkezzenek, tisztában legyenek a vízirendészeti, biztonsági szabályokkal, elsősegélynyújtással vagy környezetvédelmi alapelvekkel.

A kétszeres teljesítmény várhatóan kétszeres sebességgel, kétszeres hullámkeltéssel, kétszeres tehetetlenséggel jár együtt. Egy húsz lóerős motorral akár az 50-60 km/órás sebesség is elérhető, ami avatatlan kezek között hatalmas kockázatot jelent.A Vízitúra Klaszter álláspontja szerint egy 20 lóerős motorral rendelkező csónak irányítása és megállítása már komoly technikai tudást igényel. A klaszter tagjai úgy gondolják, hogy a képzetlen hajóvezetők fokozott veszélyt jelentenek az emberéletre, különösen a kézzel hajtott vízijárművekben tartózkodókra. Különösen igaz ez azokra az egyre népszerűbbé váló vizekre, ahol a nyári forgalom már így is kritikusan nagy, és ahol már a korábbi években is előfordultak képzetlenségből adódó balesetek.

A vízitúrások arra számítanak, hogy a jogszabály változása miatt elszaporodó nagyobb teljesítményű motoros járművek jelentős zaj és károsanyag kibocsátással rontják vizeink és vízi utjaink környezeti állapotát, élvezeti értékét. Az új szabályozás várhatóan veszélyezteti és rontja a parton tartózkodó pihenők, strandolók horgászat nyugalmát és biztonságát.

A fentiek értelmében a Magyar Vízitúra Klaszter arra kéri a jogalkotókat, hogy vonják vissza a rendelet módosítását.

További információk a klaszter weboldalán: www.vizitura-szovetseg.hu

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk