hirdetés
hirdetés

"Visszakastélyosítási" munkálatok kezdődnek a Forgách-Lipthay-kastély épületén

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megkezdődött a szécsényi Forgách-Lipthay-kastély és a szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria turisztikai és infrastrukturális fejlesztése; 600-600 millió forintból állítják helyre az épületeket és új turisztikai funkciókat alakítanak ki - mondta Virág Zsolt, a program végrehajtásáért felelős miniszteri biztos pénteken Szécsényben.

hirdetés

Virág Zsolt a Forgách-Lipthay-kastélyban működő Kubinyi Ferenc Múzeumban tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram legfontosabb feladatának az örökség- és műemlékvédelem mellett azt nevezte, hogy hosszú távon működtethetőek, fenntarthatóak legyenek a várak és kastélyok 21. században úgy, hogy a bevételek legalább akkorák legyenek, mint a kiadások.

Elmondta: a programban 20 kastély és 19 vár kapott helyet, de további épületek fejlesztésére is sor kerül a második szakaszban.

A miniszteri biztos tájékoztatása szerint a szécsényi kastélyban felújítják a kasznárház épületét, kávézót alakítanak ki, rekonstruálják a díszterem díszítőfestését, új épületrészeket megnyitásával átalakítják a térszerkezetet.

Összességében az épület "visszakastélyosításán", a történeti hűség visszaadásán dolgoznak, hogy azt a környezetet jelenítsék meg, amelyben az egykori tulajdonosok éltek - mondta, hozzátéve, hogy a kastély parkjában rendezvényhelyszínt építenek ki mobilszínpaddal.

Az épületben lesz többek között ajándékbolt és multifunkciós filmvetítő, okostelefonos és tabletes tárlatvezetés.

Egységesebbé válik a kiállítások tematikája, benne a birtokos családok és a nemesség történetének ismertetése. Bővítik az enteriőrtárlatot, interaktív időszalagon mutatják be Szécsény város történetét, virtuálisan teszik láthatóvá az egykori kastélyt, például azt, hogy az egyes terek milyen funkciót töltöttek be, ki lakott bennük.

Felelevenítik a helytörténeti vonatkozású programokat, így például Mikszáth Kálmánra vagy Krúdy Gyulára építve, a nógrádi irodalmi életet.

A szécsény-benczúrfalvai Benczúr-kúria - ahol Benczúr Gyula élt és alkotott - a festőművész fő műveit interaktív módon mutatja majd be. A látogatók megismerhetik Benczúr korát, a Millenium időszakát a festmények tükrében. Bemutatják, hogyan készül egy festmény, milyen festékeket, anyagokat használ a festő. A kúriában is kávézót és filmvetítőt építenek ki.

Virág Zsolt kitért rá, hogy itt a munkát az épület helyrehozásával kell kezdeni, a reastaurálással, a statikai, szigetelési problémák megoldásával a nyár végére készülnek el. Mint mondta, a 600 millió forintos rekonstrukció az épület megújítását fedezi, a további fejlesztések a második ütemben valósulnak meg.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője és Stayer László, Szécsény polgármestere a sajtótájékoztatón azt emelték ki, hogy a Forgách-Lipthay-kastély országos és nemzetközi rendezvényeknek is helyt tud majd adni, a kilenc hektáros várkert nemzetközi lovasversenyekre éppúgy alkalmas lesz, mint komoly- vagy könnyűzenei koncertekre és színházi előadásokra, a Benczúr-kúriában pedig művészeti és diáktáborokat is szervezhetnek majd.

Kubinyi Ferenc Múzeum / forrás: facebook.com
Kubinyi Ferenc Múzeum / forrás: facebook.com

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk