A falu, ahol még a részeg se lép a virágra

Virágvásár, anyák napi főzőverseny, sportesemények a mini sporttelepen, tájház és hagyományőrzés minden vonalon. Ez talán a nagyobb községekben természetes, de hogy egy nagytanyás községnek saját fafaragó művésze, messze földön ismert virágos utcái és gyógyító lovardái vannak, az már kevésbé szokványos. Az alig több mint 4000 lakossal rendelkező Csemő azonban ilyen. Hogy mindez minek vagy kinek köszönhető? Erre Bartha Alajosné, a most leköszönő, de a község húsz éven át regnáló polgármestere adott választ egy találkozón.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De ne szaladjunk ennyire előre. Eddig csak annyit tudtam, hogy Cegléd közelében van Csemő, és egy kedves kollégám elbeszéléseiben sűrűn fordul elő a neve, többször jár arra a jó levegőért és a baráti társaságért. Mikor meghívta tanulmányútra néhány újságíró kollégáját Csemőre, arról is szó esett, hogy a különleges tanyás község első helyezést ért el 1997-ben a „Virágos Magyarországért” versenyen, így elnyerték a „legvirágosabb település” címet. Bronzérmet rá egy évvel kaptak az európai virágos helységek versenyén, ami annyit is jelent, hogy messze földön a harmadik legvirágosabb település lett. Kíváncsiak voltunk a Ladányi Ferenc emlékházra, a könyvtárra, az iskolára és az óvodára, főleg arra, milyen nevezetességek csábítanak errefelé, a Pest megye déli csücskében lévő kis faluba egyre több holland, német és dán turistát.

Barátságos és vendégszerető emberek laknak itt – mondta Bartha Alajosné, akinek élete első munkahelye Csemőn volt, ötven éve dolgozik az önkormányzatnál, idén ment nyugdíjba, miután húsz évig volt polgármestere a községnek. A községháza avatásán lépett fel néptáncosként nyolcadikos korában a „ház” most nyugdíjba menő asszonya, aki akkor még nem gondolt arra, hogy 1994-ben ő lesz a falu első embere. Neki és segítőinek köszönhető, hogy aszfaltos utak, csatornák, közösségi épületek születtek a pályázatok nyomán.

Arra a kérdésre, hogy sok pályázatot nyertek-e, így válaszolt: „Pénz nélkül bolond az ember, törekedtünk mi is arra, hogy segítséggel szépüljünk. Itt Csemőn még a részeg ember se lép a virágra! Nem csak a pályázatokon múltak a dolgok, de azon is, hogy az itt élők akartak is tenni a közösségért” – válaszolta Bartha Alajosné.

Ő már csak azért is megérti a tanyán lakókat és életüket, mert Alsócsemő egyik tanyáján nőtt fel, ami a csend, nyugalom és a béke szigete volt számára. Ennek az indíttatásnak köszönhető, hogy a „tanyásokra” külön gondot fordított: a busz behozza a diákokat a modern sószobával ellátott óvodába és az iskolákba, a közösségi szintérré alakult könyvtárba, amelynek faragott polcait messze földről jött vendégek is megbámulják. Sajnos tervezőjük és kivitelezőjük, Kiss József már elhunyt, de keze nyomát őrzi az utókor. A könyvárban internet van, és már működik a Tégy egy könyvet, végy egy könyvet elnevezésű mozgalom – meg is fogadjuk, legközelebb könyvekkel állítunk be a vendégszerető községbe.

Megbámultuk a virágos utcák mellett a „névadók” faszobrait is, amelyet Orisek Ferenc fafaragó mester készít, ő megrendelésre kifaragja Petőfi vagy Arany szobrát, amelyeket aztán a gondos lakók kiállítanak az utca elejére, mint utcai névtáblát, hogy mindenki tudja, a névadó szobra őrzi az ott lakók nyugalmát. Állandó kiállítása nyílt Orisek Ferenc szoborfaragónak Csemőben, a Népművészet Mesterének, ahol most már negyvenegy alkotása tekinthető meg a helytörténeti gyűjteményben.

Icától, az idén októberi választás óta nyugdíjas polgármestertől azt is megtudtuk, hogy a 20 kilométer átmérőjű község kétharmada él tanyán, de lassan a beköltözések arányában ez 50-50-re változik. A gyerekeket menetrendszerű járattal hozzák a központba, ahol az uniós támogatásnak és a lelkes pedagógusoknak köszönhetően a legmodernebb körülmények között tanulhatnak. Az iskola utáni időtöltésre van játszótér, szabadidős központ, focipálya, tornaterem. A hagyományőrzésben élen járó Csemő LEADER-es pályázatoknak köszönhetően többek között helytörténeti gyűjteménnyel is gyarapodott.

Dobozi Anikó védőnő szerint a szétszórt helyben élők közül 200-200 ember vagy gyermek ellátása jut egy védőnőre, amely nem rossz arány. Négy tanyagondnok dolga az idősek ellátása és a közmunkások irányítása, közülük ketten, Turcsán István és Szűcs Ferenc kíséri kis csoportunkat. Mint mondták, a belterületen 600, a tanyákon pedig 400 ember életét követik és segítik.

Nem szabad kihagyni az élete utolsó éveit Csemőben töltő Ladányi Mihály költő egykori borházból alakult kis házát, amelyet gondosan karban tartanak, és nevét őrzi a modern általános iskola is.

Ifj. Tokaji Andrásnál a 7Vezér Étteremben a környék legjobb ebédjére ugorhat be a hazai ízekre vágyó éhes turista, utána már nyakba veheti a tarisznyát, és meglátogathatja a lovak birodalmát.

A Pacidoki Alapítványnál lovas terápiával foglalkoznak, mozgássérültek és a pszichikai bántalmakban szenvedő gyermekek keresik fel a tanyát. A Csuda csikó tanyán a diákokat várják, akik jurtában vagy honfoglalás kori földkunyhó mintájára készült épületekben tölthetik idejüket, és foglalkozhatnak a lovak mellett különféle háziállatokkal is.

Csemő falusi turizmusban is erős, sokan Ceglédről is kijárnak egy-egy hétvégére pihenni, jó levegőt szívni. A tanyáknak pedig – ahogy mondják – külön életterük van, a régmúlt időket mutatják be, és még őrzik a múlt nyomát. Érdemes a virágos Csemőre látogatni.


Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.