hirdetés
hirdetés

A MABEUSZ szerint is tarthatatlan a helyzet a bulinegyedben

A Magyar Beutaztatók Szövetségének tagjai mind a fentartható turizmus hívei. Ami az utóbbi években a “bulinegyedben” kialakult, akkora terhet ró az ottani lakosságra, hogy az már szinte elviselhetetlen, főleg az idősebb lakosok számára – mondta szerkesztőségünknek Kálmán István, a szövetség elnöke.

hirdetés

Ahogy arról mi beszámoltunk, február 18-án tartják a szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló helyi népszavazást, ahol ha az igenek nyernek, a helyeknek zárva kell tartani éjfél és reggel hat között.

A MABEUSZ elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy tisztában vannak vele, hogy a partyzók nemcsak a szórakozó helyeken, hanem sokszor a nyílt utcán hangoskodnak, a hajnalban az utcán hagyott szemét pedig jogosan irritálja a lakókat. Emellett ezen a környéken nagyon sokan vásároltak fel ingatlanokat, amit kiadnak a kerületben bulizó fiataloknak, akik sokszor az éjszakai buli után házon belül folytatják a hangoskodást.

A másik oldalon Budapest éjszakai élete rengeteg turistát vonz a fővárosba -folytatta az elnök - illetve azok a szervezett csoportok, akik nem kifejezetten ezzel a céllal érkeznek hozzánk, azok is szívesen ellátogatnak ebbe a negyedbe szórakozni. Nincs pontos számadatunk, de a szervezett turistáink kb. 10% -a néz körül a “latin negyedben”- hangsúlyozta Kálmán István.

A “Ruin pubs” Budapest egyik vezető termékévé vált, szinte mindenki hallott már róla, szeretné megnézni, nem csak a fiatal, hanem a középkorú turisták körében is érdekességnek, kuriózumnak számít, ami egy nagyon különleges városnegyedben található építészeti és kultúrtörténeti nevezetességek mellett – mondta az elnök.

Szerintünk az nagyon nagy baj lenne, ha a magyar turizmus országos szinten megérezné a szórakozóhelyek éjféli bezárását, amennyiben ezt szavazzák meg a kerület lakói.

Kérdéses, hogy ez a konfliktus feloldható-e. Európában már több városban is találkozhatunk a turisták özönét korlátozó rendelkezésekkel (Barcelona, Velence), és a MABEUSZ szerint arra kell törekedni, hogy Budapesten ne kerüljön erre sor és egy kompromisszumos megoldást tudjanak találni a felek.

Összességében úgy látja a szakmai szervezet, hogy a népszavazás előtt szükséges lenne még egy újabb egyeztetés a lakosság és a helyi vállalkozók között, hogy mik lehetnének azok a változtatások amik enyhíthetnék a lakosok terheit.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai