hirdetés
hirdetés

Advent Nagyváradon

A PR in Hungary partnerségével a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) kétnapos karácsonyi tanulmányútra invitálta a magyar média néhány képviselőjét december 4-5-én Nagyváradra. A kis csapatot Mihai Jurca ügyvezetője tájékoztatta és kísérte útján.

hirdetés

Az ide utazóknak nem kell nyelvi nehézséggel számolni, mert a közös múltnak köszönhetően sokan beszélnek magyarul, az éttermek zömében magyarul is felsorolják a kínálatot. Nagyvárad kedvelt turistaút, hiszen nincs messze hazánktól, Debrecen mintegy 60 kilométerre van. Jobban járunk, ha a nagyobb ünnepeken - amikor hazánkban már minden hely zsúfolt - Nagyváradra utazunk, mivel az ünnepek nagyjából nem egyszerre vannak a két országban, mivel ott az üzleti turizmus dominál, ezért a hosszú hétvégeken van hely a szállodákban, és mindez megfizethető áron vehető igénybe.

Adventra érkeztünk, de természetesen a város nevezetességeit is megnéztük, a Szent László Teret, a Nagyváradi Várat, a Nagyváradi római katolikus székesegyházat, és másik két elemét, a püspöki palotát és az árkádos Kanonok-sort. Nem hagytuk ki a Darvas-La Roche házat, a Sas-palotát, és a Zsinagógát, és a nagyváradi Nymphea Wellness és Termálközpontot is természetesen megnézzük. 

A sétáló utcán egy bronz szoborcsoport vonzza a magyarokat, itt életnagyságban látjuk egy kávéházi asztal körül ülni a neves irodalmárokat, mellettük egy üresen hagyott székre egy közös fotó kedvéért szívesen ülünk le.

Az Ady Endre által alapított Holnap irodalmi társaság egyes alakjait ábrázoló szoborcsoport Ady Endrét, Dutka Ákost, Juhász Gyulát és Emőd Tamást ábrázolja.

A nagyváradi önkormányzat és az APTOR ismét megszervezte a Karácsonyi vásárt november 30 és december 31 között. A szecessziós épületekkel körülvett Szent László teret (Piata Unirii) fényözön árasztja el.

Van lacikonyha, fajátékot és kesztyűket, sapkákat, sálakat árulnak, sok az édességpult és az üstökből fűszeres forralt bort kínálnak. A hidegben mindenki eldöntheti forralt bort, vagy egy kis pohárka helyi szilvapálinkát fogyaszt.

Esti vásár / fotó: Bódi Ágnes
Esti vásár / fotó: Bódi Ágnes

A házak falán fényjáték fut, pörög az óriáskerék és elkezdett esni a hó is. Fényfüzérek díszítik a fenyőfát és a környező bokrokat. A téren kialakított színpadon gyermekprogramok várják a kicsiket, bőven van műsor, lehet közülük válogatni. Nem találtunk bóvlit a faházakban ez azért van, mert már évek óta szigorú pályázati rendszer alapján szűrik meg ki árulhat és mit ott, és ki nem – tájékoztat Mihai, amikor megnéztük a kínálatot.

A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által működtetett Vallásturisztikai Iroda munkatársa, Erdei Anita referens kísért el minket a Székesegyházba, ahol a nagyváradi Szent László Egyházművészeti Múzeumot a Mária Mennybemeneteléről felszentelt, barokk stílusban épült, nagyváradi székesegyház épületében néztük meg. A templom legféltettebben őrzött kincse kétségkívül Szent László hermája és a benne tartott, a királynak tulajdonított koponyacsont darab, melyet a híres győri Szt. László-hermában lévő koponyacsontból pattintottak le.

Feltétlenül meg kellett nézni, ezt senki nem hagyhatja ki, a Szent László által alapított középkori olasz reneszánsz stílusban épült Nagyváradi Várat, Közép-Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítményét. Avatott kísérőnk a Nagyváradi Vár-és Várostörténeti Múzeum muzeológusa, Mihálka Nándor volt, aki arról is beszélt, hogy milyen hatalmas terveik vannak még a vár feltárása folyamán, az ásatások jelenleg is folyamatosan zajlanak a területen.

Fényjáték / fotó: Bódi Ágnes
Fényjáték / fotó: Bódi Ágnes

Várad néhány éve a szecessziós városok európai szövetségének tagja, tavaly megnyitották a nagyközönség előtt a Darvas-LaRoche házat, a szecessziós építészet egyik gyöngyszemét, az egykor ott lakók múzeummá alakított első emeleti termeit csodálhattuk meg. Még időben, mert jövőre hozzálátnak a felújításhoz, uniós támogatással szépül meg, és megnyílik benne egy szecessziós múzeum is.

Felkerestük Nagyvárad neológ zsinagógáját, amelyet 1878-ban a zsidó hitközség épített fel a Körös partján. A monumentális méretű épület 1000 férőhelyes volt, tetején egy hatalmas kupola látható. Az épület felújítása 2015-ben fejeződött be.

Végül várt ránk a város madártávlatból. A polgármesteri hivatal tornya az épület Tudor Vladimirescu utcára néző szárnyában található és 50 méter magas. 4 fő szintből áll, amelyek közül az utolsóra felérve körbe megtekinthettük a város szépségeit.

Nagyvárad és a benne élők ismét meggyőztek arról, hogy ide érdemes eljönni, akár csak néhány napra, nemcsak a látványért, de az ízletes ételekért és italokért valamint a kedvességért, amivel vártak minket.

Nagyvárad a városháza tornyából / fotó: Bódi Ágnes
Nagyvárad a városháza tornyából / fotó: Bódi Ágnes

 

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai