hirdetés
hirdetés

Álomszigetek az óceánon

Az Atlanti-óceán változatos szépségű szigetei mutatkoztak be a minap Budapesten.

hirdetés

Madeira, Azori-szigetek, Zöldfoki-szigetek - gyöngyszemek az Atlanti-óceánon, néhány órás repülőútra Lisszabontól. A minap Budapesten mutatkozott be az elsősorban a portugál nyelvű szigetekre utaztató Newtour DMC és a TAP portugál légitársaság.

A rendezvényen Szolnok Péter, a légitársaság képviselője elmondta, hogy a magyar utasok a téli időszakban heti 7, nyáron heti nyolc járattal utazhatnak el Lisszabonba, ahonnan kényelmes átszállással érhetik el az Atlanti-óceán álomszigeteit.

A hazai piacon különösen népszerű, a portugál fővárostól csupán 1,5 órás repülőútra fekvő Madeira egész éves úti cél. A gyönyörű táj, a gazdag növényvilág, a piacok, a magas hegyek, a kiváló gyalogtúra-útvonalak mellett az utolsó magyar király, IV. Károly síremléke is sok honfitársunkat vonzza a szigetre. Szolnok Péter megjegyezte, hogy a Habsburg-család szeretné Bécsbe szállíttatni az uralkodó földi maradványait. Az óceánjáró hajók közül is számos útjába ejti a szigetet.

A szárazföldtől még távolabb, Lisszabontól 2,5 órás útra fekszik az Azori-szigetcsoport. Az örökké zöld, óceáni klímájú, 18 fokos átlaghőmérsékletű vidék különösen a vidéki nyugalom és a természet szerelmeseinek lehet ideális úti célja. Különleges látnivalót jelent a bálnavonulás, amelyet tisztes távolból a turisták is megfigyelhetnek.

Az Afrika partjainál, az Egyenlítőtől nem messze fekvő, alig 400 ezer lakosú Zöldfoki-szigetek ugyan önálló állammá vált az 1970-es években, de a portugál gyarmati örökség a mai napig él. A légitársaság 4,5 órás menetidővel a szigetcsoport három repülőterére indít menetrendszerinti járatokat, ezek közül kettőre – Sal és Praia - még aznap késő este odaérhetnek a magyar turisták. A luxusszállodáiról elhíresült Sao Vicente szigetére utazók lisszaboni éjszakázás után érhetik el úti céljukat.

A portugálul Cabo Verde nevet viselő szigetcsoport az évszázadok folyamán fontos szerepet játszott az Afrika déli része, illetve Dél-Amerika felé induló hajók ellátása szempontjából. Itt vettek fel vizet és élelmet a hosszú út előtt. A nagy tengerjárók a mai napig itt tankolnak meg, mielőtt átkelnének az Atlanti-óceánon.

A szigetek zenéje integrálta Fekete-Afrika, Brazília és Portugália hagyományait, amelyet Cezaria Evora, az ötven éves kora után világhírűvé vált, tavaly elhunyt „mezítlábas díva” tett híressé világszerte. A szigetek egész évben ideális úti célt jelentenek a kiváló homokos tengerpartot és nyugalmat keresők számára.

A zsúfoltság errefelé ismeretlen fogalom, amint a Newtour képviselője kiemelte, augusztusban vannak olyan tengerpartok, ahol kilométereken át csupán néhány turista élvezi a kristálytiszta vizet és a finom homokot.

Szolnok Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyár vége óta közvetlen metrókapcsolat van a lisszaboni belváros és a repülőtér között, így akinek 3 óra átszállási ideje van, az akár be is ugorhat Lisszabonba egy kis városnézésre. Ha valaki tovább maradna, annak a történelmi látnivalók mellett vásárolnia is érdemes, sok bolt este 11-12-ig is nyitva tart, a bőráruk, különösen a cipők között érdemes válogatni.

Szolnok Péter bízik abban, hogy jövő nyáron indít a légitársaság még egy – immár heti kilencedik - kora reggeli járatot Budapestről, így még több kényelmes átszállási lehetőség várja a hazai utazókat.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai