hirdetés
hirdetés

Bántalmazzák az idegenvezetőket - Amszterdam bekeményít

A holland város vezetése áprilistól engedélyhez köti az idegenvezetést a legforgalmasabb helyszíneken.

hirdetés

A Turizmus és Vendég hasábjain több alkalommal is foglalkoztunk a túlturistásodás problémájával. Ez Amszterdamban is egyre nagyobb problémát jelent. A városvezetés több dolgot is bevetett már, hogy csökkentse a turisták számát, mivel a lakosság évek óta arra panaszkodik, hogy a turisták tömege élhetetlenné tette a környéküket. Az utóbbi években például csúcsidőben, déli 11 és 12 óra között 27 csoport is megfordul az Oudekerksplein-en, a vöröslámpás negyedben található templomtéren. A zsúfoltságtól miatt az indulatok is felerősödtek. Mára már az idegenvezetők pocskondiázása, fenyegetése, sőt bántalmazása is bekerült az elkeseredett helyiek eszköztárába. Hogy ennek elejét vegyék, a döntéshozók idén áprilistól újabb rendelkezést vezetnek be.

fotó: 123rf

Törteli Nikolett, hollandiai helyi idegenvezető a facebookon osztott meg egy tartalmas bejegyzést a helyzetről. Tájékoztatása szerint április 1-től engedélyköteles lesz az 5 főnél nagyobb csoportok vezetése az óvárosban, a vörös lámpás negyedben (Wallen) és a Fő téren. A szabály minden gyalogos- kerékpáros és segway túrára vonatkozik. És a csoportok létszámát is limitálják 20 főben. Az intézkedés nemcsak az idegenvezetőktől, hanem a turistáktól is megfelelő viselkedést vár el. Ezek az alábbiak: 11 óra előtt be kell fejezni a városnéző sétákat, a zsúfolt helyeken tilos megállni bámészkodni (pl. Oudezijds Achterburgwal csatorna hídjai és az üzletek bejáratai nyitva tartási időben), tilos a szexmunkások fotózása, sőt, hátat is kell fordítani a kirakatoknak, tilos a hangosbeszélő használata és az alkohol- és drogfogyasztása a túrák során, és a túra megkezdése előtt az idegenvezető köteles felhívni a résztvevők figyelmét a helyi lakosság, a szexmunkások és az üzletek dolgozóinak tiszteletére.

Aki megszegi a szabályokat, egyéni vendégek vezetése esetén 190 eurós, csoportok vezetése esetén 950 eurós büntetésre számíthat. Három kihágás után pedig visszavonják az engedélyt. A helyi önkormányzat növeli a közterületfenntartók számát, hogy fokozottan ellenőrizhesse, a turisták betartják-e az előírásokat. A 111 eurót kóstáló és 2020-ig érvényes engedély elvileg bárki számára kérvényezhető, de erősen megszűrheti a mezőnyt, hogy az engedélykérő oldal nyelve holland és a kérvényezőnek társadalom biztosítási számmal kell rendelkeznie. "A buszos behajtást most még egyelőre nem tiltják be, de csak célforgalom hajthat be. Legyen nálatok egy kinyomtatott itinerary, hogy a behajtás a túra szerves része, illetve írjátok ki a buszra, hogy "BESTEMMINGS-VERKEER" - olvasható a jótanács az Idegenvezetők Klubja magyar facebook oldalon.

2017 óta a turisztikai szolgáltatók közösen munkálkodnak azon, hogy csökkentsék az amszterdami belvárosban a turistadömpinget és az azzal járó hátrányokat. A túraszervezőknek azonban csak 40 százaléka írta alá az önkéntes alapú együttműködést, ami hozott is eredményt, de még mindig nem született a lakosság számára is elfogadható eredmény. A város vezetése ezért azt is kilátásba helyezte, hogy megadóztatja a belvárosban csoportosan turistáskodókat.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai