Október 7-e után 8 ezer Izraelben dolgozó idegenvezető vált munkanélkülivé

Október 7-e után 8 ezer Izraelben dolgozó idegenvezető vált munkanélkülivé 

Köztük van Bodrogi Zsuzsa, aki 25 éve rendelkezik hivatalos engedéllyel idegenvezetői munkára Izrael területén. 

A következő szezon más lesz - az idegenvezetők számára 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, úgy tűnik, hogy a következő szezon más lesz, mint az eddigiek. Augusztusban az MTÜ illetékesei megkeresték a MIe és a MISZ elnökeit hogy egy több órás tanácskozás eredményeképpen az új Idegenvezetői Törvény tervezetét előkészítsék ez év végéig. De miért is van szükség új törvényre? Utánajártunk.
Ugyanazt a valóságot éljük

Ugyanazt a valóságot éljük 

Az idegenvezetők többsége –aki még a szakmában maradt– egzisztenciális bizonytalanságot él át munka és bevétel nélkül. A szakmai szervezetek több fronton is próbálnak változást elérni, hogy az ágazat meg tudja tartani a széleskörű műveltséggel és speciális készségekkel bíró munkaerőt, azonban úgy tűnik, süket fülekre találnak. Stumpf Éda idegenvezetővel, a Magyar Idegenvezetők Egyesületének (MIE) tiszteletbeli elnökével beszélgettünk.
Az idegenvezetés nem csak egy szakma, hanem hivatás

Az idegenvezetés nem csak egy szakma, hanem hivatás 

Azoknak az idegenvezetőknek, akik nem helyezkedtek el más szakmában, nehéz  a mindennapi élet. Nem tűnik valószínűnek, hogy az államtól a közeljövőben kapnak támogatást, így a váltáson kívül a kreativitásuk segítheti munkához őket. Ebben jár elöl jó példával Sümeghy Gyöngyi idegenvezető.
Ismét idegenvezetés az Operában

Ismét idegenvezetés az Operában 

Újraindulnak az operaházi idegenvezetések, július 1-jétől magyar és angol nyelven folytatódnak a bejárások a dalszínházban - közölte a Magyar Állami Operaház csütörtökön az MTI-vel.
Nincs több idegenvezetős séta Amszterdamban

Nincs több idegenvezetős séta Amszterdamban 

Betiltják az idegenvezetést a teljes vöröslámpás negyedben - osztotta meg az amszterdami önkormányzattól kapott információit Törteli Nikolett az Idegenvezetők Klubjának Facebook oldalán.
Harmincadik közgyűlését tartotta a MISZ

Harmincadik közgyűlését tartotta a MISZ 

Fennállásának 30. évét ünnepelte a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) ünnepi közgyűlésén, amelyen a szervezet elért eredményei mellett kitértek egy régóta megoldatlan problémára, a jogosulatlan idegenvezetésre is.  

Vajon ki az Év Idegenvezetője? 

Üvegesné Weigl Tünde és Nezepa Sándor nyerték a Magyar Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)  éves díját, miután mindketten azonos pontszámmal végeztek az első helyen - közölte lapunkkal a szervezet.
Városnézés virtuális túravezetővel

Városnézés virtuális túravezetővel 

Még a városlakók sem feltétlenül tudják, hogy az ismert nevezetességeken kívül milyen felfedezésre váró titkokat rejt lakóhelyük - ezen hivatott segíteni a Telenor és a Hosszúlépés együttműködésében kifejlesztett Hipernet TúraBOT, amely frappáns csavart visz a városlátogató túrákba.
Bántalmazzák az idegenvezetőket - Amszterdam bekeményít

Bántalmazzák az idegenvezetőket - Amszterdam bekeményít 

A holland város vezetése áprilistól engedélyhez köti az idegenvezetést a legforgalmasabb helyszíneken.

Ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indítanak Pozsonyban 

Helyiek és turisták számára egyaránt ingyenes magyar nyelvű városnéző sétákat indít Pozsonyban a hétvégétől a Pozsonyi Kifli polgári társulás.

Utazik? Béreljen helyi barátot egy napra! 

Önnel is előfordult már, hogy egy idegen nagyvárosba érkezve teljesen elveszettnek érezte magát? Vagy úti célját legszívesebben az ott lakók szemszögéből nézné meg? Egy weboldalon idegenvezetőként funkcionáló barátokat bérelhet.

Intézkedést vár a MISZ a jogosulatlan idegenvezetők terjedése ellen 

Az idegenvezetők jelzése szerint már a japán csoportoknál is feltűntek olyan irodák, akik nem kérnek magyar idegenvezetőt, hanem a saját csoportkísérőjük tartja a budapesti városnézést.

Eltűnhetnek Prágából a szakképzetlen idegenvezetők 

Hatósági engedélyhez és szakmai vizsgákhoz kívánja kötni a városi idegenvezetést Prága önkormányzata.

Világtrend lett az ingyenes idegenvezetés 

Idegenvezetés ingyen? Világszerte egyre népszerűbb ez a városnézési forma. Utánajártunk, hogy mi is ez, kik vesznek részt rajta, és miért éri meg annak, aki nem kér pénzt a városban való kalauzolásért.

Idegenvezetők Világnapja belvárosi sétákkal 

2014. február 20-23. között kerül megrendezésre fővárosunkban az Idegenvezetői Világnap.

Ki lett a világ legjobb idegenvezetője? 

A brit Wanderlust turisztikai magazin 2005-ben alapította a "Világ legjobb idegenvezetője" díját, amely az egyetlen globális díj, amely a túravezetők, idegenvezetők munkáját ismeri el. 

Kell-e nekünk buszos városnézés? 

Alaposan átalakult a város, a klasszikus budapesti városnézés útvonala mégis évtizedek óta változatlan. Szükségünk van-e ebben a formában a budapesti városnézésre vagy nem?

Szex és Budapest - új városnéző séták a fővárosban 

18 éven felülieknek ajánlott városnézéseket alkotott meg a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP). Az új séták a prostituáltak vagy a homoszexuálisok történetét mutatják be a fővárosban.

Változás a Uniquebudapestnél 

A Uniquebudapest tájékoztatása szerint Szabó Erika 2013. június 1-jétől távozott a cégtől.

Országimázs és identitás 

Országimázs és identitás

Turista from Hungary 

A luxushotelek és a taxisok világa után a külföldre utazó magyar turisták - hírességek, hatalmasságok és egyszerű emberek - elé tart tükröt most megjelent Turista from Hungary - A magyar ha megindul… című könyvében Kordos Szabolcs.

Az idegenvezetők érdekében tárgyaltak 

A Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének (MISZ) elnöksége az idegenvezetők érdekében tárgyalásokat folytatott Dr. Rétváry Bence államtitkárral, Vitézy Zsófiával, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetőjével, valamint Dr. Horváth Viktóriával, a turisztikai helyettes államtitkárral.

A Soproni Idegenvezetők Köre is készül a Világnapra 

Négy időpontban indulnak városnéző séták Sopronban február 24-én, az Idegenvezetők Világnapján.

Kedden újra Idegenvezetők Klubja! 

Kedden újra Idegenvezetők Klubja!

Ingyenes városnézés Kassán 

A Szlovák Idegenforgalmi Hivatal Kassai Kirendeltsége, a kassai Cassoviaturizmus Utazási Iroda és a DELTA Utazási Iroda Európa Kulturális fővárosába várja az érdeklődőket az Idegenvezetők Világnapján.

Múzeumok mindenkinek 

Együttműködő partnerként vesz részt a pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága pécsi Jakováli Haszan-dzsámi múzeumpedagógiai projektjében.

PocketGuide alkalmazás a Wizz Air honlapján 

Együttműködést kötött a mobiltelefonos városnéző alkalmazásairól ismert PocketGuide és a Wizz Air. Az utasok október 12-től a légitársaság honlapjáról is letölthetik a PocketGuide alkalmazását.

Múzeumegyetem a Ménesi úton 

Érdekes és hiánypótló kezdeményezéssel szolgálja a Magyarország építészettörténeti értékei iránt érdeklődő szakmabelieket – idegenvezetőket, referenseket, hostesseket, honlap-szerkesztőket, prospektus-írókat és marketingeseket - a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum most induló előadás-sorozata.

Merre induljanak Európában az irodalomkedvelők? 

Az irodalom kiemelkedő szerepet játszik Európa kulturális örökségében. Az irodalom kedvelői az öreg kontinens egy-egy városában számos kedvelt szerző nyomába eredhetnek. Ezek közül a legizgalmasabbakat válogatta össze a Tourism-Rewiew.

Popkulturális városnéző kerékpártúra Budapesten 

A Majdnem Híres Rocksuli és a Budapest Bike 2009 óta szervezi poptörténeti-popkulturális városnéző kerékpártúráit Budapesten. A túrák érdekessége, hogy nem idegenvezetők beszélnek, hanem a magyar poptörténet fontos személyiségei és a zeneipar működtetői személyesen mondják el élményeiket a helyszíneken.

Vajon kapnak-e majd kötbért az idegenvezetők lemondott munkájukért? 

Február 29-én került aláírásra a MUISZ, Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége és a MISZ, Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége által az Etikai kódex, mely az utazási irodák és idegenvezetők együttműködésének szabályait rögzíti. A kódex meghatározza az idegenvezetők feladatait, alapvető viselkedési normákat, melyek tulajdonképpen egybeesnek az idegenvezető tanfolyamokon tanítottakkal. Ennél sokkal érdekesebb az, ami a két fél zsebére megy, és korábban nem lett sehol sem meghatározva.

Jól járnak-e a SZÉP-kártyával az idegenvezetők? 

Igen - véli Szatmáry Kristóf államtitkár és dr. Nemes Andrea minisztériumi főosztályvezető.

Tömeges fekete szervezés Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 

Egy becsült adat szerint az autóbuszos utak 30-40 százalékát feketén szervezik Borsod-Abaúj-Zemplénben, írja a boon.hu. A jellemzően internetes ajánlatok 10-20 százalékkal olcsóbban csalogatják az utazni vágyókat, mint a hivatalosan regisztrált utazásszervezők.

Munka-e az idegenvezetés egyáltalán? 

Első hallásra talán fura egy kicsit a felvetés, de érdemes rajta elgondolkodni. A nyár folyamán én is ezt tettem, és rá kellett jönnöm, hogy nem.

Alternatív szolgáltató idegenvezetője a legjobbak között 

Az immár hagyományosnak számító Év Idegenvezető díjának átadására szerda este került sor, ünnepélyes keretek között. 

Megállapodás születhet az idegenvezetők minimális munkadíjairól? 

Együtt állapíthatják meg az idegenvezetők és hazai utazási irodák az idegenvezetők legalacsonyabb napidíjait - hangzott el a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) 2012-es közgyűlésén Esztergomban.

Ingyenes városnézés Párizsban 

Ingyenes városnéző sétákat szervez külföldieknek Párizsban egy helyi önkéntesekből álló egyesület.

Nézzen várost az Idegenvezetői Világnapon! 

Idegenvezetők mutatják be a főváros nevezetességeit és történelmi értékeit az érdeklődőknek vasárnap az Idegenvezetői Világnapon.

Kedden Idegenvezetők Klubja 

A Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Turizmus Szakosztályán belül működő Idegenvezetők Klubja 2011 január 18.-án, kedden 14 órakor tartja összejövetelét a XII. ker Orbánhegyi út 14. szám alatti székházában. 

Ismét idegenvezető szövetségi közgyűlés 

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) 2011. január 17-én, hétfőn, a Telkiben található Globall Football Park & Sporthotelben.

Megjelent az Országos Idegenvezetői Címjegyzék 

Megjelent a több mint 900 magyar idegenvezető adatait tartalmazó kiadvány II. féléves, digitális kiadása Touristic Data System Kft. gondozásában.

Izgalmas programok idegenvezetőknek 

Három érdekes előadást és két kirándulást ajánl a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság Turizmus Szakosztályának Idegenvezetők Klubja.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!