hirdetés
hirdetés

Bécsiek ismerkedtek az idei Budapesti Tavaszi Fesztivállal

Bécsben is bemutatták csütörtökön sajtótájékoztató keretében a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programját. Az idén valamivel későbbre, április 10-től 26-ig meghirdetett kulturális seregszemlére 2015-ben is sok ezer osztrák vendéget várnak a magyar fővárosba.

hirdetés

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviseletének vezetője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy 2015-ben Budapesten az osztrák vendégéjszakák száma meghaladhatja a 200 ezret Budapesten, és ezek 10-15 százaléka a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz köthető.

A fesztivál fókuszában Liszt Ferenc művészete lesz, valamint az olasz kultúra, melyet számos kiváló muzsikus képvisel, a Nemzeti Színházban pedig újra megrendezik a Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen idén 13 ország társulata, köztük a bécsi Burgtheater is részt vesz – hangzott el Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF-et szervező operatív testület elnöke, valamint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója, az operatív testület tagja közös prezentációján.

"Közös hagyományaink már önmagában is köteleznek minket a dialógusra, de ma az európai együttélésünk a tétje annak, hogy jobban megismerjük egymás kultúráját: ebben segít a Budapesti Tavaszi Fesztivál" – hangsúlyozta Káel Csaba.

Bán Teodóra és Káel Csaba kiemelte, hogy az idén valamivel később, április 10. és 26. között tartják a Budapesti Tavaszi Fesztivált, ezzel Bécs és Prága hasonló kulturális fesztiváljaihoz időben közelebb kerülve a magyar főváros vonzó célpontot kínálhat a távolról érkező turistáknak, emellett az időjárás is kedvezőbb lehet a szabadtéri programokhoz, városnézéshez.

Több mint száz program a fesztivál alatt

Az idei BTF 17 napja alatt 32 helyszínen 135 program, köztük 3 ősbemutató és több mint 20 magyarországi bemutató várja a hazai és külföldi közönséget. Olyan világsztárok és együttesek látogatnak Budapestre, mint Gyenyisz Macujev orosz zongoraművész, Kirill Petrenko és a Bajor Állami Zenekar, Vladimir Ashkenazy és a Philharmonia Orchestra, David Sanborn hatszoros Grammy-díjas szaxofonos, a világzene terén Dhafer Youssef arablant-művész és Nishat Khan szitárművész. A magyar kiválóságok közül koncertet ad mások mellett Ránki Dezső, Várdai István, Fassang László, Dresch Mihály, Balogh Kálmán és Lukács Miklós – hangzott el. Balázs János zongoraművész a sajtótájékoztatón Liszt A Villa d’Este szökőkútjai című művét bemutatva adott ízelítőt április 19-i vigadóbeli BTF-koncertjéből, amellyel példaképe, Cziffra György emléke előtt tiszteleg. Mint az MTI-nek elmondta, különösen nagy öröm számára ez a hangverseny, hiszen Cziffra 1956-os kivándorlása után először az 1970-es évek közepén térhetett haza koncertezni, és akkor éppen a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Pesti Vigadóban játszott. „Annak is nagyon örülök, hogy az idei BTF egyik központi alakja Liszt, mivel ő olyan kapcsolódódási pontot jelent világszerte, akire méltán lehetünk büszkék, hiszen magyarnak vallotta magát. Sokatmondó az is, hogy élete alkonyán Budapestet választotta otthonául, megalapítva a Zeneakadémiát, amelynek én és sok más zongorista, köztük Cziffra György is köszönheti, hogy művész lett” – fogalmazott Balázs János.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai