hirdetés
hirdetés

Díjazták az év ökoturisztikai létesítményeit

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a Nemzeti Parkok hetéhez kapcsolódva írt ki pályázatot "Az év ökoturisztikai létesítménye" cím elnyerésére, az eredményt pedig a Turizmus Világnapján, szeptember 27-én hirdették ki a Larus Rendezvényközpontban.

hirdetés

A három-három nyertes díját és a különdíjat dr. Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkár és Mártonné Máthé Kinga, az MTÜ igazgatója adták át.

Dr. Rácz András felsorolta, hogy az utóbbi néhány évben hány ökoturisztikai terv valósult meg, és még számtalan vár uniós és hazai támogatással garantált megvalósításra.

"Ahogyan a fa minden évben ugyanazt a gyümölcsöt hozza, és az mégis mindig új, ugyanúgy a maradandó értékű gondolatokat is állandóan újra kell alkotni" - idézte Albert Schweitzer szavait Mártonné Máthé Kinga, amikor arról beszélt, hogy a turizmusbarát látogató számára mindig megújult attrakciókról kell gondoskodni.

A pályázatra összesen 12 pályamunka érkezett, amelyeket a lebonyolításban közreműködő szervezetek delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírált el. Az előzetes értékelés során a bírálóbizottság vizsgálta, hogy a létesítmények mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. Pontozták többek között a természeti és kulturális erőforrások fenntartható használatát, a résztvevők számára nyújtott autentikus élményeket, a terület értékeinek alapos és élményszerű megismertetését, illetve a létesítmény tudatosan oktató és szemléletformáló szerepét is. A második fordulóba jutott pályázatokat helyszínbejárás során értékelték, látogató- és családbarát jellegük figyelembevétele alapján.

A díjazottak
A díjazottak

DÍJAZOTTAK

Látogatóközpont kategóriában

Megosztott I. helyezettek:
Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont (Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság)
Pörbölyi Ökoturisztikai Központ (Gemenc Zrt.)

III. helyezett: Budakeszi Vadaspark (Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.)

Tanösvény kategóriában

I. helyezett: Kincskereső játékösvény – Aggtelek (Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)
II. helyezett: Égerösvény – Termáltó és Ökopart tanösvény – Zalakaros (Zalakaros Város Önkormányzata)
III. helyezett: Tamási-Miklósvári tanösvény – Tamási (Gyulaj Zrt.)

A címet elnyert létesítményeket a pályázat lebonyolításában közreműködő szervezetek kommunikációs tevékenységük során kiemelten kezelik. A kategóriák győztesei korlátlan ideig használhatják „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2016” és „Az év ökoturisztikai tanösvénye 2016” címet.
A tavalyi évhez hasonlóan idén is lehetőség volt különdíj odaítélésére. Rendhagyó módon az idei különdíjat nem pályázó létesítménynek, hanem az ökoturisztikai tanösvények, kiállítások kivitelezésében és tervezésében leginnovatívabb megoldásokat felmutató vállalkozásnak ítélték oda.

Különdíj a leginnovatívabb megoldásokat kivitelező vállalkozásnak:

• Patkós Stúdió (Tápiógyörgye)

A különdíjat elnyert tápiógyörgyei Patkós Stúdió a klasszikus tanösvénytáblákat alapjaiban gondolta újra, a hangsúlyt a játék közbeni tudásszerzésre, a látogató aktív közreműködésére helyezve. A különböző interaktív és szórakoztató elemeket a tanösvénytáblákba is beépítették, így a Stúdió alaptevékenysége a tanösvények, a kreatív játékok és a kiállítások tervezése, építése felé tolódott. A Stúdió fejlesztései új utakat jelöltek ki a tanösvényépítés hazai gyakorlatában, az általuk tervezett kiállításokat és tanösvényeket országszerte számos díjjal ismerték el, közülük többet „Az év ökoturisztikai létesítménye” pályázatokon is díjaztak.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai