hirdetés
hirdetés

Élményközpontú hajózás és NTAK

Megújul a szántód-tihanyi komp, a kompkikötők és a révállomások, lecserélik a teljes személyszállító és komphajóflottát, de személyszállító katamaránokat is használhatnak majd a Balatonra utazók és az ott élők – csak néhány a következő években várható balatoni fejlesztések közül azok után, hogy a kormány hatmilliárd forint tőkeemelést biztosított a Balatoni Hajózási Zrt.-nek (Bahart) annak érdekében, hogy mindez megvalósuljon – mondta Guller Zoltán.

hirdetés

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója arról is beszélt, hogy lejárt a türelmi idő azokkal a szálláshelyekkel szemben, amelyek nem tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) kapcsán a vezérigazgató hozzátette, hogy szeptember elsejétől a szabálytalan szállodák figyelmeztetésre, majd büntetésre számíthatnak.

Guller Zoltán elmondta: a tervek szerint 2030-ra a teljes balatoni személyszállító hajó- és komphajóflottát lecserélik, annak érdekében, hogy a hajózás biztonságosabb, kiszámítható és élményközpontú legyen. A szántód-tihanyi komp teljesen megújul, lesznek új, környezetbarát motorral működő kompok, Szántódon és Tihanyban megújulnak a kompkikötők és a révállomások, családbarát szolgáltatásokat vezetnek be, a járműveken lesz wi-fi, és az utasok online is tudnak majd jegyet vásárolni.  Az új kompok várhatóan 2021 nyarán állnak üzembe, a tervek szerint 2024-ig az összes régi komp helyett új közlekedik majd.

Lesz még egy emblematikusnak tekinthető nagy, akadálymentes, kerékpárszállításra is alkalmas zászlóshajó az elképzelések szerint 2021 nyarától, és több személyszállító katamarán is forgalomba áll.  Ez utóbbiak a Balaton két partja közötti összeköttetést javítják.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a Balatonra érkező vendégek 78 százaléka magyar, a külföldi vendégek közül a németek vannak a legtöbben, de például az ide érkező románok száma 43 százalékkal, a kínaiak száma pedig 22 százalékkal növekedett 2018-ban, és a tó mentén realizálódott tavaly az összes hazai vendégéjszaka 20 százaléka. Ugyanakkor a balatoni hajózás mellett szeretnék a teljes magyar hajóparkot megújítani, beleértve a Dunán és a Tiszán közlekedő hajókat is.

A Magyar Turisztikai Adatszolgáltatási Központtal (NTAK) kapcsolatban Guller Zoltán elmondta: ez a Magyar Turisztikai Ügynökség és a turizmus legjelentősebb, és legátfogóbb informatikai fejlesztése, amelynek köszönhetően minden Magyarországon működő kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakáról naprakész statisztikai és forgalmi adatok rendelkezésre állnak, és így mérhetővé válik a szektor valós teljesítménye. Az adatszolgáltatási központ egyik célja az ágazat fehérítése, a digitális adatszolgáltatás javítja az ellenőrzések és a fejlesztések hatékonyságát.

A magyarországi szállodáknak júniusban kellett csatlakozniuk az NTAK-hoz, júliustól pedig az adatszolgáltatást is meg kellett kezdeniük, ezt sajnos nem mindenki tette meg határidőre, úgyhogy az első figyelmeztetések postázását a jegyzők hamarosan megkezdik. A szankcionálási rendszert német minta alapján alakították ki, a jegyzők először írásos figyelmeztetést küldenek, a második alkalommal szintén figyelmeztetésre számíthatnak a szabálytalan szállodák, de e mellé a jegyző egy kisebb összegű bírságot is kiszab a kötelezettségét nem teljesítő szolgáltatókra. Ha a szálloda ezután sem felel meg a jogszabályi előírásoknak, a jegyző ideiglenesen bevonja a működési engedélyét, következő lépésként a végleges bezárásra lehet számítani.

A szoftver rendelkezésre áll, az MTÜ tájékoztató roadshowkat szervezett országszerte és információs weboldalt, valamint telefonos ügyfélszolgálatot is működtet, a rendszert közel félezer szálloda használja. Következő lépésként szeptember elsején kezdődik a panziók regisztrációja, egy hónappal később pedig az adatszolgáltatásuk.

 

(forrás: origo.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai