hirdetés

Elnöki teendők átvétele a Hotel Presidentben

Mivel Niklai Ákos december 31-vel váratlanul lemondott MSZÉSZ (Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége) elnöki posztjáról, e megváltozott helyzetben megkülönböztetett figyelem kísérte a hazai szállodások legnagyobb érdekképviseleti szervének idei első ügyvezetői megbeszélését, majd az azt követő választmányi ülést január 11-én.

hirdetés

Mint Könnyid László ügyvezető alelnöktől megtudtuk, hat régió és a főváros képviselői vettek részt a pesti Hotel Presidentben tartott megbeszélésen, ahol többek közt kiderült, országos szinten az elmúlt évben 10 százalékos vendégéjszakaszám növekedést regisztráltak a MSZÉSZ tagszállodáinál, és az idei év első negyedévének előrejelzései alapján szintén hasonlóan kedvező számokról számolhatnak majd be az időszak végén, mint amit a tavalyi év ugyanezen időszakában regisztráltak. Konkrét példák is elhangoztak: például Bükfürdő esetében, ahol nemcsak a belföldi vendégszám alakult jól, hanem a cseh vendégszám érkezése is a duplájára nőtt. Nagy kérdés persze, 2017 végén a kedvező vendégéjszakaszám alakulás vajon magával hozza-e majd a várva várt szobaárbevétel növekedést országos szinten, avagy sem?

Az ülésen elhangzott, a házakban a 2017 január elsejétől kötelező Áfa-átállás mindenütt zökkenőmentesen lezajlott, néhány helyen viszont az étel- és itallap esetében úgy döntöttek a házak vendéglátóegységeinél, hogy egyszerűsítették az áfakulcsokat, mégpedig úgy, hogy a magasabb áfa-értékeket alkalmazzák továbbra is.

A szervízdíjak esetében a tagszállodák nem számoltak be változásokról, azonban azt jónéhányan elmondták, hogy az új rendelkezéseknek köszönhetően úgy döntöttek, inkább lemondanak ezentúl a házhoz szállítás szolgáltatásról, mert nem bajlódnak az Áfa-változások okozta nehézségekkel. Kisebb-nagyobb felújítások, átalakítások várhatók idén a tagszállodák egy részénél idén, és nyilván sokkal többen vágnának bele a felújítási munkálatokba, ha pontosan ismertek lennének a pályázati lehetőségek.

Végül arról is kaptunk információt, ami az egész szakmát nyilván kiemelten érdekli: mi várható a Niklai-éra után? Nos, arról született döntés, hogy idén tavasszal előrehozott tisztújító rendkívüli közgyűlést tartanak majd a MSZÉSZ-nél, ott döntenek az új elnök személyéről. Addig Könnyid László, eddigi alelnök átveszi az elnöki teendőket Kovács István főtitkárral együtt.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Vendég & Hotel)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai