Erotika, japán babák és sok más Debrecenben a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte több száz intézmény csaknem kétezer programot kínál az idei, június 24-ére meghirdetett Múzeumok Éjszakájára. Debrecen kiemelt helyszíne, a „fővárosa” lesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatnak. A központi téma ebben az évben az értékőrzés.  

Hogy időben megismerjék és hírt tudjanak adni az esemény debreceni helyszíneiről, újságírói tanulmányúton mutatták be a kínálat egy részét június 7-én. A programon Tóth-Megyesi Enikő turizmusvezető (VisitDebrecen divízió), Darin-Séllei Lívia TDM menedzser, és Erdei Nóra TDM asszisztens (Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület) voltak kalauzaink és segítőink.

Debrecenben a kialakuló „Múzeumi Negyed” évek óta összefog a rendezvény sikere érdekében: a Déri Múzeum, a MODEM, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a Református Kollégium Múzeuma és a Református Nagytemplom együttesen látogatható a Múzeumok Éjszakáján egyetlen, kedvezményes karszalag megvásárlásával.

A Nagyerdei park kiemelt látványossága a Nagyerdei Víztorony. Az 1913-ban épült, 2014-ben teljes körűen felújított, ma is működő víztorony műemlék épületének 34 méter magas kilátójából csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. Kunkli Anna, a Debreceni Víztorony vezetője szerint, a debreceni fiatalok egyik legkedveltebb közösségi-kulturális terévé és Debrecen egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciójává nőtte ki magát, itt még a falmászást is ki lehet próbálni.

Aki Debrecenbe jön, biztos ellátogat az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdőben található parkba, amely alig tízpercnyi távolságra a belvárostól, száz éves fák alatt kínál kikapcsolódást, a gyerekeket pedig ötletes és sportos játszóterek várják.

Rodin Csókja a MODEM-ben

Megleshettük hogyan készülnek a Múzeumok Éjszakájára épülő új kiállítások, és megnéztük a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé anyagából rendezett Nagy felbontás című kiállítást Kónya Ábel, a Modem művészeti vezetője, egyben a tárlat társkurátora vezetésével.

A művészeti központba érkezik erre az alkalomra (egy éjszakára) az erotika művészeként is emlegetett Rodin Csók című bronzszobra. A MODEM az ország második legnagyobb kortárs galériája, mely Magyarország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti magángyűjteményével büszkélkedik. A Csók június 24-én 17-től 25-én 2 óráig látható a MODEM 2. emeleti kiállítóterében.

Bocskai díszbuzogánya és japán babák a Dériben

Utunk követező állomása a Déri Múzeum, Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyagával, valamint Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé. 

Az intézmény igazgatója dr. Angi János bemutatta a debreceni Múzeumok Éjszakájának legfontosabb látványosságait, élén a történelmi szenzációnak ígérkező Bocskai-díszbuzogánnyal. Bocskai István erdélyi fejedelem uralkodói hatalmi jelvényét, a fejedelmi botot, valamint Lala Mehmed nagyvezír által Bocskainak készíttetett eredeti kinevező levelét mutatják be a Múzeumok Éjszakáján.

A két nevezetes tárgyat a Magyar Nemzeti Múzeum jóvoltából Báthory István lengyel király és erdélyi fejedelem buzogánya egészíti ki.

Zseblámpás felfedezőtúrára indultunk az egyiptomi sírkamrába, ahol egy iskolai csoport órákig nézheti a kincseket, akár kihelyezett történelemórát is tarthatnának itt.

A Déri Múzeum megújult állandó kiállításaival és a Nihon ningjó – Rítus és játék című japán babakiállítással várja látogatóit, bemutatva a babák rituális és esztétikai szerepét a japán kultúrában. A rendhagyó tárlatvezetést követően egyik kolléganőnk felpróbálta az eredeti japán yukatákat (nyári kimonó) és a tradicionális zene hangjaira hagyományos japán táncot, ún. bonodorit is tanulhattunk.

Miért éppen Debrecen? – Református Kollégium Múzeuma

Református Kollégiumban Gáborjáni Szabó Botond gyűjteményi igazgató (Tiszántúli Református Egyházkerület) kalauzolt. Az 1538 óta folyamatosan működő oktatási intézmény a magyar kultúra bölcsője, ahol olyan nagyságok nevelkedtek, mint Csokonai Vitéz Mihály, Kölcsey Ferenc vagy Móricz Zsigmond. Az állandó kiállításokon az iskola történetével, a diákok életével, a Tiszántúli Református Egyházkerület kincseivel ismerkedhetnek a látogatók, és választ kaphatnak arra, miért éppen Debrecen válhatott a magyar reformátusság legfontosabb támaszává. 

A freskókkal díszített lépcsőház a világ legszebb könyvtárai közé választott, több mint 600 000-es állománnyal rendelkező Nagykönyvtárhoz, a Csokonai-emlékszobához, és az 1849-ben az országgyűlésnek otthont adó Oratóriumhoz vezet.

Eredeti Vizsolyi Biblia és panorámajárda a Nagytemplomban

A Nagytemplom nemzeti kegyhely, nemcsak a reformáció 500 éves évfordulójához, hanem a Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódik érdekes programokkal. Bemutatják többek között Kossuth Lajos karosszékét, amelyet akkor használt, amikor 1849-ben felolvasta a Függetlenségi Nyilatkozatot.

Az egyháztörténeti kiállításon az eredeti Vizsolyi Biblia egyik fennmaradt példánya látható majd. A látogatók megnézhetik a Rákóczi-harangot és a padlásteret, valamint kisétálhatnak a két torony közötti panorámajárdára, ahonnan lélegzetelállító látványt nyújt a város.

A város már évek óta aktív résztvevője a rendezvénysorozatnak és évről évre új helyszínekkel és még színesebb programokkal bővítik a kínálatot. A Múzeumi Negyed helyszínei nemcsak állandó és időszaki kiállításaikkal, hanem kifejezetten erre az éjszakára szervezett programjaikkal is csalogatják majd a látogatókat, melyek közül több program is kapcsolódik az értékőrzéshez, mely az idei Múzeumok Éjszakája kiemelt témája.

Az említett érdekességeken túl a látogatók találkozhatnak kísérletező grafikusok munkáival, megismerkedhetnek a friss festészeti tendenciákkal, rendhagyó tárlatvezetéssel látogathatják a kiállításokat, valamint szamurájharc- és hagyományőrző bemutatók mellett bábszínházi előadás, one-man- és one-woman- show, valamint remek koncertek is várják a látogatókat.

Valamennyi kiállítóhelyen szerepet kapnak a társművészetek is.

Az erotika Eszenyi Enikővel és Rejtő Jenő világa

Eszenyi Enikő estje az erotika témához kapcsolódik, míg Olt Tamás, színművész Rejtő Jenő életébe és regényeinek világába kalauzolja az érdeklődőket. Emellett számos koncert is várja a látogatókat, akik a fúvószenétől a PopUndergroundon és a rockabilly-n át a középkori világzenéig, az Éva Presszóig vagy Zagarig válogathatnak a zenei programokban.

A szervezők tehát arra törekednek, hogy valamennyi generáció élvezze ezt az estét, így a gyerekeknek szóló bábelőadástól a 18+ programokig mindenki megtalálhatja a kedvére való eseményt a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én.

Bővebb információ: www.muzej.hu


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.