Ez történt a Turizmus és Profit 2017 konferencián

Az éttermi mellett, a szállodai áfa csökkentést és a szervízdíj bevezetését is szorgalmazták Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferenciáján.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A turizmus és a vendéglátás a magyar gazdaság húzóágazatává vált, ami az ott dolgozók munkáját dicséri – fejtette ki Az Utazó magazin Turizmus és Profit 2017 konferencián Nyitrai Zsolt, stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott. Hozzátéve: a turizmus jelentőségét mutatja, hogy az ágazatban ma már mintegy 45 ezer kis- és középvállalkozás működik, amely több mint 350 ezer embernek ad munkát és miközben jelentős mértékben hozzájárul a gazdasági növekedéshez, a munkahelyteremtésben is jelentős szerepet játszik. Kifejtette: Magyarország és Budapest vonzerejét az is nagyban erősíti, hogy a külföldről érkező turisták, biztonságos helynek tartják. A nemzetközi versenyképesség további erősítését a kormány adócsökkentéssel is segíti a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése a jól képzett munkaerő megtartásához is segítséget nyújthat.

Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) általános alelnöke szerint a versenyképesség megőrzéséhez, a munkaerő megtartó képességhez a szállodaiparban is elengedhetetlen az áfa csökkentés. A kedvezményes áfa bevezetése ugyan nem szerepel a közelmúltban közzétett adótörvény módosításban, de az MSZÉSZ a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együtt lobbizik az 5+1 százalékos javaslat elfogadásáért, amelyben az 1 százalék az ágazat marketingjét szolgálná. Mivel a jól képzett munkaerő elvándorlása már ma is érezteti kedvezőtlen hatását, az MSZÉSZ szerint a munkaerő megtartáshoz a kötelező 8-15 százalékos szervízdíj bevezetése is nagyban hozzájárulna.

Kifejtette: miközben vidéken elsősorban kisebb szállodák épülnek, az előkészületek szerint, Budapesten, idén és jövőre 20 új, jellemzően közép és felsőkategóriás hotel nyílik, ami további 3000 új szobát jelent. Jó hír, hogy újabb neves szállodamárkák is fantáziát látnak a magyar fővárosban, de félő, hogy olyan túlkapacitás jön létre, ami negatív árspirált generálhat.

Már csak azért is, mert az Airbnb terjedése is rendkívül megnövelte a kapacitást: van ahol már önálló épületeket emelnek a kevesebb adó és egyéb teherrel járó lakáshotel üzletágra alapozva. Az MSZÉSZ nem az üzletág betiltását, hanem az egyértelmű szabályozás megjelenését szorgalmazza. Személyes véleményeként hozzátette: az építőiparban is érződő munkaerőhiány miatt, a Budapesten akár 40 százalékkal is megdráguló építési költségek több későbbi szállodai projekt újratervezését is megkövetelhetik.

Nemzetközi felmérések szerint Európában már 7 millió gasztroturista van, aki elsősorban a kulináris élményeket keresve választ magának úticélt – fejtette ki Hamvas Zoltán, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) gasztronómiai társelnöke, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA) alelnöke.

Szerinte ezért fontos a Magyarországon lezajlott gasztroforradalom és a nemzetközi színtéren elért eredményeknek. A szakma lobbimunkájának célja – tette hozzá -, hogy a Michelin, a vidéki éttermeknek is esélyt adva, a jövőben egész Magyarországot vizsgálja, ne ragadjon le Budapestnél. Legalább ilyen fontos, hogy Magyarország a régió országaival együtt, egy önálló Michelin Guide-ban, markánsan jelenhessen meg.

Miközben Szlovénia a közelmúltban úgy vált a 16 európai uniós országban már működő Hotelstars szállodaminősítő rendszer tagjává, hogy a szálláshelyek számára az egész országban kötelezővé tette a csatlakozást, Magyarországon a szállodai csillagok tekintetében még nagy a szórás. Ezért is lenne fontos a rendszer kötelező bevezetése nálunk is – emelte ki Géher Zoltán a Continental Hotel igazgatója.

Aki szerint a vendégek eligazodását szolgáló egységes, transzparens és utóellenőrzésekkel is járó minősítés – amely a nemzetközi online foglalási rendszerekben is megjelenik - a szállodák nemzetközi versenyképességét is növelné.

Az Utazó magazin szakmai konferenciáján a hagyományokhoz híven, a közönség és szakmai szavazatok alapján, az elmúlt év legjobb szolgáltatóit is díjazták: az év üzleti szállodája 2016-ban a The Ritz-Carlton Budapest lett, wellness szállodája a miskolctapolcai Avalon Resort & Spa, konferencia szállodája a Continental Hotel Budapest, városi szállodája a Hotel Moments Budapest, új családbarát szállodája a noszvaji Tündérkert Hotel és Rendezvényközpont, családbarát szállodája a Kolping Hotel, szállodaüzemeltetője a Service4You Hotel Management, légitársasága a Turkish Airlines, utazási irodája az OTP Travel, wellnessfürdője a Hungarospa, gyógyfürdője a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum, az év fővárosi étterme a Costes, vidéki étterme az Anyukám Mondta, all inclusive étterme a Trófea Grill Király utca, autókölcsönzője az AVIS, városa Nyíregyháza lett.


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.