hirdetés
hirdetés

Három dámborjú született a Budakeszi Vadasparkban

Három vörhenyes színű, pettyes kis dámborjú született néhány nappal ezelőtt a Budakeszi Vadasparkban. Elsőként Szőke, a különleges, fehér dámbika, és az ugyancsak ritkaságszámba menő fekete dámtehén utódja született meg. A rozsdavörös csöppséget néhány nap múlva két újabb borjú követte, így a Budakeszi Vadaspark dámállománya immár egy tucatnyira bővült.

hirdetés

A Kárpát-medencében őshonos és betelepített fajok bemutatására specializálódott Budakeszi Vadasparkban a látogatók a dámszarvasokra jellemző mindhárom színváltozatot megismerhetik: láthatnak sötétszőrű tehenet és spíszert (vagyis egyéves, az első agancsát viselő, ugyancsak fekete bikát), „hagyományos” vörös alapon fehér pettyes dámokat, valamint egy különleges, fehér színű dámszarvast is.

A fekete dámtehén és utódja, Forrás: Budakeszi Vadaspark

A napokban éppen a negyedik születésnapját ünnepelte a Budakeszi Vadaspark egyik legszebb és legkülönlegesebb nagyvadja, Szőke, a fehér dámbika. A látogatók Szőkét valóságos sztárként kezelik – ez nem is csoda, hiszen a fehér színváltozat a dámoknál igen ritka, és a magyarországi állomány mindössze egy százaléka visel ilyen típusú szőrzetet. Külön érdekesség, hogy a bika nem albínó, vagyis a szeme barna és a csülkei is pigmentáltak. Bár a tehenek a borjak születése utáni első napokban még féltő gonddal igyekeznek elrejteni a kicsinyeiket, a kitartó látogatók néhány napja már Szőke „elsőszülöttjét”, valamint két másik dámszarvasborjút is megleshetnek a kifutókban.

Szőke és borja Forrás: Budakeszi Vadaspark

A nyár eleji dámszaporulat nem érte meglepetésként a vadasparki gondozókat, hiszen a dámok esetében a barcogás, azaz a párzási időszak október-november közé tehető. A vemhesség a tehén korától függően hozzávetőlegesen hét és fél hónapig tart, így az ellés jellemzően május végére, június elejére esik. A borjak elég korán, már háromhetes korukban követni kezdik anyjukat, és bár az első két hónapban csak anyatejen élnek, a tejzápfogaik megjelenése után hamar áttérnek a rostban gazdag növényi étrendre.

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Forrás: Budakeszi Vadaspark

Forrás: Budakeszi Vadaspark

További információk a dámszarvasokról ide kattintva érhetőek el:

(forrás: Budakeszi Vadaspark)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai