hirdetés
hirdetés

Aradtól Vajdahunyadig

Határ menti barangolás

Magyarországi szakemberek ismerkedtek a közelmúltban Romániában a határ közeli Hunyad, Temes és Arad megyék turisztikai kínálatával. Az utat a Toc International Turisztikai Iroda és a vajdahunyadi Best Western Rusca Hotel szervezte.

hirdetés

Sűrű programot állítottak össze a szervezők a csoport számára, amelyet Kerekes Gábor, az Erdélyi Utazási Klub ( This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) vezetője kísért el az útra. Aradon Puskel Péter Pál, a Nyugati Jelen című régiós lap újságírója, helytörténész, idegenvezető tartott városnézést. Az aradi vértanuk emlékhelyét kerestük fel, majd megcsodáltuk a gyönyörű Szabadság-szobrot is. Következő állomásunk Marosillyén (Ilia) Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőháza volt, itt Varga Csaba, a dévai gyermekotthon egyik tanára kalauzolt, aki valamikor maga is az otthon lakója volt. Ma zenét oktat, pályázatokat ír, és Bethlen Gábor szülőházát gondozza. (Dévai Szent Ferenc Alapítvány, www.devaigyerekek.ro, www.magnificat.ro)

Vajdahunyadon már vártak vendéglátóink: a TOC International Turisztikai Iroda vezetője, Corneliu Jitaru és Naszódi Géza, a Best Western Rusca Hotel vezetője. A jó hangulatú ismerkedési est az éjszakába nyúlt.

A Best Western szállodalánchoz tartozó Hotel Rusca Vajdahunyad (románul Hunedoara, németül Eisenmarkt) városában található, egy sétára a népszerű Hunyadi vártól.

Felújított szállást kínál ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáféréssel, 45 tv-csatornával, 106 szobával. A Rusca étterme a tradicionális román és a nemzetközi konyha ételeit kínálja. Naszódi Géza elmondta, hogy a szálloda kihasználtsága 30 százalékos. A válságot ők is megérezték, ezért engedtek az áraikból és bővítették újabb kínálatokat vettek fel listájukra. A hotel bevételének felét a bankettek, esküvők és más rendezvények szervezése teszi ki. Az igazgató ugyanazt gondolja, amit a vele együttműködő Corneliu Jitaru, a hotellel szemben lévő utazási iroda vezetője, hogy a vendégek és a jó működés érdekében össze kell fogniuk a magyarországi és romániai turisztikai vállalkozásoknak.

A második napon a Hunyad megyei Sarmisegetuzában, az ókori dák város romjait tekintettük meg, majd Demsuson (románul Densus) megnéztük Románia egyik legrégebbi templomát, a Szent Miklós templomot, ezt követően meglátogattuk Őraljaboldogfalva (románul Santamaria Orlea) XIV. századi református templomát, ahol a vajdahunyadi régizene együttes két tagja rögtönzött reneszánsz zenei hangversenyt tartott.

A szervezők nem hagyták ki Dévát sem. A várba siklóval mentünk fel, sajnos a vár rossz állapota miatt nem látogatható, de a város látképe innen gyönyörű. Nem hagytuk ki a Magna Curia palotát, más néven a Nagy Udvarházat sem. Híres a Déván működő tornásziskola: a világhírű román női szertorna nagyjai majdnem mind innen kerültek ki, olimpiai és VB-címek és érmek sorával öregbítve a város hírnevét. Szabó Kati, Nadia Comaneci, Lavinia Milosovici valamint edzőik, Károlyi Béla és Márta, Octavian Belu és a többi tornászlegenda szobra egy külön sétányon kapott helyet.

Este a Hunyadi Kastélyban, Vajdahunyad várában vacsoráztunk, a hagyományok szerint sóval és kaláccsal fogadtak, majd vitézi játékokat láttunk. A Corviniana Régizeneegyüttes jóvoltából egy úttörő zenei kísérlet, reneszánsz-rock részesei lehettünk, majd a környék román, magyar és cigány táncaiból kaptunk ízelítőt.

Az utat Temesváron folytattuk, ahol Vigdorovics Gyuritza Adél idegenvezető, panziótulajdonos vezetett minket körbe: megtekintettük a soknemzetiségű és vallásilag is színes város templomait, a főteret, valamint Tőkés László püspök belvárosi református egyházközségét, ahonnan elindult a diktatúrát megdöntő forradalom 1989. decemberében.

Rövid erdélyi és bánáti barangolásunkat a történelmi Ménesi borvidéken, az Arad közelében fekvő Ópáloson (románul Paulis), Balla Géza borászatában fejeztük be. Balla Géza már 12 éve dolgozik Wineprincess című vállalkozásában, előtte az állami gazdaságot vezette. Kadarkái, kékfrankosai, Cabernet-i, Pinot-i utánozhatatlan színekkel, illatokkal és zamatokkal csábítják a turistacsoportokat is. A neves borász fő célja a történelmi magyar szőlőfajták újratelepítése, elsősorban a Ménesi Kadarkára és az ebből készülő Ménesi Vörös Aszúra összpontosít. Bálint Zoltán borász finom borokat kóstoltatott a temesvári sétában elfáradtakkal, az asztalról nem hiányoztak a finom falatok sem.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai