Kalocsa, az álomba szenderült város

Tíz-húsz évvel ezelőtt virágkorát élte a turizmus Kalocsán. Azóta némileg elhalványult a város varázsa, és kevesebb vendég is kopogtat a szálláshelyeken. A helyiek nem elégszenek meg a helyzettel, komoly terveket szőnek a forgalom fellendítésére.

Sok helyen megfordultam már Magyarországon, de Kalocsán még nem jártam. Ezért örültem meg, amikor a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága által meghirdetett cikkírópályázaton nyertem, és ezt a várost választhattam úti célul.

A Kalocsáról korábban megjelent írások általában dicshimnuszokat zengnek a vasútállomás épületéről, kalocsai mintákkal telepingált falairól. Az épület valóban gyönyörű, csak az a szomorú, hogy oda személyvonat már évek óta nem jár. Így magam is autóbusszal érkeztem a városba, amely előtt egy másik híres-neves látnivaló, a Chronos–8 nevű fénytorony áll. A Párizsban élő, kalocsai születésű szobrászművész, Schöffer Miklós, a kibernetikus szobrászat egyik úttörője alkotta a művet, akinek a városban múzeuma is van. Az autóbusz-állomás előtt valóban ott áll az 1982-ben felavatott, kibernetikusan vezérelt 27 méteres fénytorony, csak éppen nem működik. Pedig valódi különlegesség: Magyarországon egyedülálló, a világon is csupán mindössze 11 létezik belőle. A tizennyolcezer lakosú Kalocsán három utazási iroda működik, a Márkus Kata vezette Kalocsa-Gold Tours nemcsak jegyértékesítést és idegenvezetést vállal, hanem ki- és beutaztatással is foglalkozik.

Duna-part, repülőtér

Márkus Kata, aki a fővárosban az IBUSZ-nál kezdte pályafutását 1971-ben, kérdésünkre elmondta, hogy manapság Kalocsán a vízi turizmus kiemelkedő. A turistáknak a kalocsai hímzést és porcelánfestést, valamint az érseki palota könyvtárát tudják bemutatni a város sétálóutcáján, az érseki szobrokon és a múzeumokon kívül. Sajnos a híres római katolikus főszékesegyház épülete zárva van, csodás szobrai és oltárképe, híres orgonája most nem látható.

Mikor megemlítem neki, hogy állítólag a vasútállomás falai is gyönyörűek, kissé keserűen jegyzi meg, hogy ott már nem sok látnivaló akad, a kalocsai bútorokat elvitték, a falfestés is az enyészeté vált. Hogy miért is mondja ezt keserűen? Mert néhány éve felvetette, hogy az utazási iroda bérbe venné az épületet, és megóvná, mutogatná mint nevezetességet, de a döntéshozók ebben nem találtak fantáziát.

Kata fia, Csapai Tamás – aki szintén az utazási irodában dolgozik – városnézésre invitált. Megnéztük a vasútállomás épületét, a Duna- partot, ahol a közelmúltban uniós támogatással létrehoztak egy kisebb csónakkikötőt, igaz, a tereprendezés még várat magára, de majd nyárra az is elkészül. A várostól öt kilométerre kanyarog a Duna, amely nyáron békés strandjaival, éttermeivel, sörözőivel várja az idelátogatókat. A parton található két nemzetközi hajóállomás több száz úszó szállodát fogad, és a hajón utazók szárazföldi programjairól is gondoskodnak. A szervezett turizmus kilencven százaléka a dunai hajókon érkezik. Tamás kedvence helye a városban a repülőtér, amelynek kifutója nagyobb gépeket is képes lenne fogadni, de most csak kisebbek használják. Sajnos az irányítótorony és a kiegészítő épületek is kezdenek az enyészeté válni.

„Sok pénz kellene, de fel lehetne támasztani a repülést” – mondja Tamás, aki kutyájával itt szokott kocogni.

Virágminták porcelánon, szöveten

Kalocsa méltán híres porcelánfestéséről és hímzéséről. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra is halad a korral – mondja Tóth Istvánné porcelánfestő, aki 1974 óta dolgozik kisebb megszakításokkal a cégnél. A kézművesüzemben az érdeklődők megtekinthetik, hogyan tervezik, festik, rajzolják, égetik a híres porcelánokat. A turisták megnézhetik a porcelánöntést, a tisztítását, a mázazás folyamatát, és ha kedvet kapnak hozzá, kipróbálhatják, hogyan is lesz a folyékony masszából porcelántárgy. Az üzemlátogatásra magyar, angol, német és olasz nyelvű idegenvezetést biztosítanak.

„Előremenekültünk – mondja Kárász László Csaba, az üzem vezetője. – A 2009-es év elején kísérleti jelleggel elindult a cserépkályhacsempe gyártása, ami ma egyre sikeresebb, és számos újdonsággal is előrukkoltunk.”

Hogy mennyire sikeresek, azt jelzi az is, hogy a közelmúltban a Liszt Ferenc-repülőtéren megnyílt duty free boltban Szentesi Zoltán, a manufaktúra tulajdonosa mutatta meg nekem a polcokon díszelgő termékeiket és a kalocsai pingálóasszony munkáját, amely az egyik falat díszítette.

Kalocsai sétánk során betértünk Szabóné Mariann Negyvennyolcasok terén levő népművészeti boltjába, ahol kalocsai mintákkal készült ruhákat, kiegészítőket, ékszereket, babákat vásárolhatnak a turisták.

Kincsek a testnek, a léleknek

A Szentháromság téren, az Érseki Palota épületében található a Főszékesegyházi Könyvtár, amely páratlanul gazdag kódexekben és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban. Könyvtáros kísérőnk, Matula Imre mindent megmutat, és lelkesen meséli, a diákok mekkora figyelemmel kísérik a fóliánsokon keresztül a történelem útját.

Itt kapott helyet a könyvtár könyvtörténeti kiállítása is. A kalocsai püspökség egyike volt a Szent István által alapított első tíz egyházi központnak, sőt másodikként az országban elnyerte az érseki rangot is. A főszékesegyház szomszédságában található az Érseki Kincstár, amelynek állandó kiállítása igen változatos tárgyanyaggal mutatja be az ezeréves kalocsai érsekség történetét.

A tér túloldalán, a Szentháromság tér közelében található a Paprika Múzeum, amely ugyancsak egy régi kanonokházban, az úgynevezett Szent István-házban kapott helyet. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket.

Kalocsa ideális helyszín az egynapos városnézőutak, az iskolai tanulmányi kirándulások és osztálykirándulások számára. Éppen ezért sikeresek a dunai hajós kirándulások is. Aki a borturizmus iránt érdeklődik, azt a közeli Hajóson 1200 présház és 1700 pincelyuk várja, ahol valódi falusias hangulatban kóstolhata a borokat.

Ahhoz, hogy több napot is eltöltsenek Kalocsán a turisták, nemcsak programok, látnivalók, hanem szálláshelyek is kellenek. Ezzel szemben a város legjobb szállodája, a legutóbb 2005-ban felújított Wellness Hotel Kalocsa bizonytalan ideig zárva van. A vendégek szállásigényéről így a háromcsillagos Kalocsa Club Hotel és fél tucat vendégház gondoskodik.

Magam is Spiegl András Club Hoteljében aludtam, amelynek étterme kiváló pizzákat is kínál. Éhen semmiképp nem marad az ember Kalocsán: a Szent István király úton lévő hangulatos Korona étterem és a Szalontai cukrászda is gondoskodik erről.

TDM-es tervek

A 2012 szeptemberében regisztrált TDM-szervezet, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Marton Balázs a sikereik között megemlítette az Orbán-napi Borünnepet és a Szüreti Forgatagot Hajóson, valamint a szezonális információs pontok működtetését Kalocsán és Dunapatajon.

Az új Széchenyi-terv TDM-pályázati kiírásának eredményére várnak. Állítja, ha elnyerik az 50 millió forintos támogatást, akkor a városnak és térségének, Hajósnak és Dunapatajnak a turisztikai eredményei jelentősen javulnak majd.

Hogy mire költik a pénzt? Információs irodával és táblarendszerrel, térképekkel, új turisztikai weboldallal és ingyenes Wifi-rendszerrel szeretnék javítani a térségbe érkező turisták fogadásának feltételeit és a szolgáltatókkal összehangolt közös marketingtevékenységgel növelni a Kalocsára utazó vendégek számát.

Remélem, lesz alkalmam a nyáron visszatérni ebbe a télen – érthető módon – kissé csendes, de nagy múltú alföldi városba, és akkor a mostani tervek megvalósulásáról is beszámolhatok.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?