hirdetés
hirdetés

Dicső múlt és szebb jövő?

Kalocsa, az álomba szenderült város

Tíz-húsz évvel ezelőtt virágkorát élte a turizmus Kalocsán. Azóta némileg elhalványult a város varázsa, és kevesebb vendég is kopogtat a szálláshelyeken. A helyiek nem elégszenek meg a helyzettel, komoly terveket szőnek a forgalom fellendítésére.

hirdetés

Sok helyen megfordultam már Magyarországon, de Kalocsán még nem jártam. Ezért örültem meg, amikor a Magyar Turizmus Zrt. Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága által meghirdetett cikkírópályázaton nyertem, és ezt a várost választhattam úti célul.

A Kalocsáról korábban megjelent írások általában dicshimnuszokat zengnek a vasútállomás épületéről, kalocsai mintákkal telepingált falairól. Az épület valóban gyönyörű, csak az a szomorú, hogy oda személyvonat már évek óta nem jár. Így magam is autóbusszal érkeztem a városba, amely előtt egy másik híres-neves látnivaló, a Chronos–8 nevű fénytorony áll. A Párizsban élő, kalocsai születésű szobrászművész, Schöffer Miklós, a kibernetikus szobrászat egyik úttörője alkotta a művet, akinek a városban múzeuma is van. Az autóbusz-állomás előtt valóban ott áll az 1982-ben felavatott, kibernetikusan vezérelt 27 méteres fénytorony, csak éppen nem működik. Pedig valódi különlegesség: Magyarországon egyedülálló, a világon is csupán mindössze 11 létezik belőle. A tizennyolcezer lakosú Kalocsán három utazási iroda működik, a Márkus Kata vezette Kalocsa-Gold Tours nemcsak jegyértékesítést és idegenvezetést vállal, hanem ki- és beutaztatással is foglalkozik.

Duna-part, repülőtér

Márkus Kata, aki a fővárosban az IBUSZ-nál kezdte pályafutását 1971-ben, kérdésünkre elmondta, hogy manapság Kalocsán a vízi turizmus kiemelkedő. A turistáknak a kalocsai hímzést és porcelánfestést, valamint az érseki palota könyvtárát tudják bemutatni a város sétálóutcáján, az érseki szobrokon és a múzeumokon kívül. Sajnos a híres római katolikus főszékesegyház épülete zárva van, csodás szobrai és oltárképe, híres orgonája most nem látható.

Mikor megemlítem neki, hogy állítólag a vasútállomás falai is gyönyörűek, kissé keserűen jegyzi meg, hogy ott már nem sok látnivaló akad, a kalocsai bútorokat elvitték, a falfestés is az enyészeté vált. Hogy miért is mondja ezt keserűen? Mert néhány éve felvetette, hogy az utazási iroda bérbe venné az épületet, és megóvná, mutogatná mint nevezetességet, de a döntéshozók ebben nem találtak fantáziát.

Kata fia, Csapai Tamás – aki szintén az utazási irodában dolgozik – városnézésre invitált. Megnéztük a vasútállomás épületét, a Duna- partot, ahol a közelmúltban uniós támogatással létrehoztak egy kisebb csónakkikötőt, igaz, a tereprendezés még várat magára, de majd nyárra az is elkészül. A várostól öt kilométerre kanyarog a Duna, amely nyáron békés strandjaival, éttermeivel, sörözőivel várja az idelátogatókat. A parton található két nemzetközi hajóállomás több száz úszó szállodát fogad, és a hajón utazók szárazföldi programjairól is gondoskodnak. A szervezett turizmus kilencven százaléka a dunai hajókon érkezik. Tamás kedvence helye a városban a repülőtér, amelynek kifutója nagyobb gépeket is képes lenne fogadni, de most csak kisebbek használják. Sajnos az irányítótorony és a kiegészítő épületek is kezdenek az enyészeté válni.

„Sok pénz kellene, de fel lehetne támasztani a repülést” – mondja Tamás, aki kutyájával itt szokott kocogni.

Virágminták porcelánon, szöveten

Kalocsa méltán híres porcelánfestéséről és hímzéséről. A Kalocsai Porcelán Manufaktúra is halad a korral – mondja Tóth Istvánné porcelánfestő, aki 1974 óta dolgozik kisebb megszakításokkal a cégnél. A kézművesüzemben az érdeklődők megtekinthetik, hogyan tervezik, festik, rajzolják, égetik a híres porcelánokat. A turisták megnézhetik a porcelánöntést, a tisztítását, a mázazás folyamatát, és ha kedvet kapnak hozzá, kipróbálhatják, hogyan is lesz a folyékony masszából porcelántárgy. Az üzemlátogatásra magyar, angol, német és olasz nyelvű idegenvezetést biztosítanak.

„Előremenekültünk – mondja Kárász László Csaba, az üzem vezetője. – A 2009-es év elején kísérleti jelleggel elindult a cserépkályhacsempe gyártása, ami ma egyre sikeresebb, és számos újdonsággal is előrukkoltunk.”

Hogy mennyire sikeresek, azt jelzi az is, hogy a közelmúltban a Liszt Ferenc-repülőtéren megnyílt duty free boltban Szentesi Zoltán, a manufaktúra tulajdonosa mutatta meg nekem a polcokon díszelgő termékeiket és a kalocsai pingálóasszony munkáját, amely az egyik falat díszítette.

Kalocsai sétánk során betértünk Szabóné Mariann Negyvennyolcasok terén levő népművészeti boltjába, ahol kalocsai mintákkal készült ruhákat, kiegészítőket, ékszereket, babákat vásárolhatnak a turisták.

Kincsek a testnek, a léleknek

A Szentháromság téren, az Érseki Palota épületében található a Főszékesegyházi Könyvtár, amely páratlanul gazdag kódexekben és a könyvkiadás első évtizedeiből származó ősnyomtatványokban. Könyvtáros kísérőnk, Matula Imre mindent megmutat, és lelkesen meséli, a diákok mekkora figyelemmel kísérik a fóliánsokon keresztül a történelem útját.

Itt kapott helyet a könyvtár könyvtörténeti kiállítása is. A kalocsai püspökség egyike volt a Szent István által alapított első tíz egyházi központnak, sőt másodikként az országban elnyerte az érseki rangot is. A főszékesegyház szomszédságában található az Érseki Kincstár, amelynek állandó kiállítása igen változatos tárgyanyaggal mutatja be az ezeréves kalocsai érsekség történetét.

A tér túloldalán, a Szentháromság tér közelében található a Paprika Múzeum, amely ugyancsak egy régi kanonokházban, az úgynevezett Szent István-házban kapott helyet. A ház padlásterében berendezett kiállítás ismerteti a magyar fűszerpaprika-termesztés történetét, valamint bemutatja a munkafolyamatok során használt legfontosabb eszközöket.

Kalocsa ideális helyszín az egynapos városnézőutak, az iskolai tanulmányi kirándulások és osztálykirándulások számára. Éppen ezért sikeresek a dunai hajós kirándulások is. Aki a borturizmus iránt érdeklődik, azt a közeli Hajóson 1200 présház és 1700 pincelyuk várja, ahol valódi falusias hangulatban kóstolhata a borokat.

Ahhoz, hogy több napot is eltöltsenek Kalocsán a turisták, nemcsak programok, látnivalók, hanem szálláshelyek is kellenek. Ezzel szemben a város legjobb szállodája, a legutóbb 2005-ban felújított Wellness Hotel Kalocsa bizonytalan ideig zárva van. A vendégek szállásigényéről így a háromcsillagos Kalocsa Club Hotel és fél tucat vendégház gondoskodik.

Magam is Spiegl András Club Hoteljében aludtam, amelynek étterme kiváló pizzákat is kínál. Éhen semmiképp nem marad az ember Kalocsán: a Szent István király úton lévő hangulatos Korona étterem és a Szalontai cukrászda is gondoskodik erről.

TDM-es tervek

A 2012 szeptemberében regisztrált TDM-szervezet, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, Marton Balázs a sikereik között megemlítette az Orbán-napi Borünnepet és a Szüreti Forgatagot Hajóson, valamint a szezonális információs pontok működtetését Kalocsán és Dunapatajon.

Az új Széchenyi-terv TDM-pályázati kiírásának eredményére várnak. Állítja, ha elnyerik az 50 millió forintos támogatást, akkor a városnak és térségének, Hajósnak és Dunapatajnak a turisztikai eredményei jelentősen javulnak majd.

Hogy mire költik a pénzt? Információs irodával és táblarendszerrel, térképekkel, új turisztikai weboldallal és ingyenes Wifi-rendszerrel szeretnék javítani a térségbe érkező turisták fogadásának feltételeit és a szolgáltatókkal összehangolt közös marketingtevékenységgel növelni a Kalocsára utazó vendégek számát.

Remélem, lesz alkalmam a nyáron visszatérni ebbe a télen – érthető módon – kissé csendes, de nagy múltú alföldi városba, és akkor a mostani tervek megvalósulásáról is beszámolhatok.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai