Kávé és kikapcsolódás Budapest legkisebb kávézójában

Óbuda páratlan hangulatú, macskaköves Fő terén az Esernyős működteti a főváros legkisebb kávézójaként emlegetett Gázlámpa Kioszkot.

A közel 100 éves ipari műemlékből, egykori gázátadó állomásból kialakított egyszemélyes vendéglátóhely kávékülönlegességeken, hűtött italokon és főzött fagylalton kívül szabadtéri minikoncertekkel várja látogatóit egész nyáron.

Június 8-án indul az ingyenes Kioszk Live mini-rendezvénysorozat, amelynek első vendégeként Weszely Ernő lép fel. A Gázlámpa Kioszk békebeli hangulatához illeszkedő harmonikajátékában hamisítatlan francia sanzonok, argentín tangók és könnyed swing dallamok köszönnek vissza.

A hely további különlegességét specialty kávékínálata adja. A kávéfőzés Ferrarijaként számon tartott La Marzocco kávégépen készült világos pörkölésű kávéfinomságokat lehet kóstolni, kihasználva az egyedi szabadalommal védett „hattyúnyak” és a speciális mechanikus karokkal szabályozható főzőfejek adta „előáztatás” előnyeit.



A Gázlámpa Kioszk 2015-ben nyerte el mai alakját. A kerületi vezetés inspirációja nyomán történt átalakítás óta a mindössze 4 négyzetméter területű pavilon elsősorban nyáron és az adventi időszakban van nyitva. Az építmény egyik izgalmas része a leginkább bűvészdobozhoz hasonlítható pince. A közvetlenül a személyzet lába alatt található helyiségre azért van szükség, mert a szűk pultban nincs elég hely a söröshordók, felszerelések tárolására, ám ebben a kompakt alsó térben minden elfér és egy pillanat alatt elővarázsolható.

A Gázlámpa Kioszk mintaértékű példája a fővárosi közterek megújításának. 2016-ban fődíjat nyert a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. Terasz-pályázatának pop-up kategóriájában, míg a Turizmus Trend/Vendég & Hotel szaklap Gastro Design versenyében a “vendéglátóipari berendezés és belsőépítészet - 40 fő alatti nyitott tér " kategóriájában ért el döntős helyezést.

Az Esernyős Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont  3 HÉV-megállónyira a Margit-hídtól egyedi környezetben kínál kulturális programokat és kávéházi hangulatot Óbudán. A multifunkcionális intézményben kiállítások és filmvetítések mellett egész évben zenei koncertek látogathatók: az Esernyős Live és a Kioszk Live sorozata mellett június végén fiatal zenészekkel indul a Cseh Tamás Program szakmai támogatásával összeállított Warm-up Udvar (WuU).

Forrás: Vendég & Hotel Online


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.