Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

A Magyar Konyha magazin Balaton 2025 gasztrokalauza 13. alkalommal foglalja össze, hol és mit érdemes enni a tó körül.  A strandtáskába is beférő kisméretű gasztrokiadvány bemutatóját a nyár eddigi legforróbb napján, a budai Émile étterem árnyas kerthelyiségében tartották.

Mint a június 24-én tartott bemutatón a kiadvány alkotói elmondták, idén tizenharmadik alkalommal készítették el az ingyenes balatoni gasztroiránytűt, és helyezték el az idén 49 éves Magyar Konyha magazin nyári dupla számának mellékleteként. A szerkesztőség, ahogy eddig is minden évben -  és ez alól a Covid időszaka sem volt kivétel, hallhattuk a tájékoztató alkalmával –, idén nyár elején is „körbeette” a tavat, aminek eredménye ezúttal 323 tipp, köztük 55 vadonatúj hely lett.

Ez a kiadvány nem egy szokásos értelemben vett étteremkalauz, inkább egyfajta aktuális látlelet a Balaton gasztronómiájáról – ha úgy tetszik, egy kulináris útikönyv, amely minden éttermi kategóriában ajánl felkeresésre érdemes helyeket. Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, pizzériákat, füstölgő grillt, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, hogy aztán ki-ki megtalálja a kedvére valót.

- emelte ki Vinkó József főszerkesztő a kiadvány bemutatója során.

 Vinkó József főszerkesztő  és Kitzinger Szonja főszerkesztő-helyettes a magazin mellékleteként megjelent kiadvány sajtóbemutatóján
Vinkó József főszerkesztő és Kitzinger Szonja főszerkesztő-helyettes a magazin mellékleteként megjelent kiadvány sajtóbemutatóján
Fotó: MTI/Purger Tamás

Ami feltűnő volt az idei évben, tette hozzá, hogy

a hagyományos beach és street food egységek mellett szmókerek, faszenes grillek, green egg sütők lepték el a partot. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a balatoni gyors­ételek színvonala emelkedett. Sajnos, ezzel együtt az áruk is. Folytatódik a néhány éve kezdődött folyamat: egyre több neves fővárosi séf tűnik fel a tóparton, elég, ha Mede Ádám, Barna Ádám, Rácz Jenő, Csillag Richárd nevét említjük. Sokat fejlődött a balatoni cukrászat is. Nemcsak a francia mono­desszertek hódítanak, hanem divatba jött a klasszikus magyar cuk­rászat is: a krémes, a hatlapos, a dobostorta. A fagyizók egymásra licitálva készítik kreációikat.

A főszerkesztő kiemelte, hogy a BalatonBor továbbra is sok helyütt étlapon megtalálható, miként kézműves sörök és pálinkák tucatjai készülnek a tó partján, nem beszélve a házi szörpökről.

A magyar tenger körül – úgy tűnik – lassan kikristályosodik egy újfajta gasztrokultúra. Nem harsány, nem világraszóló, mégis minden más régiótól különböző, és mi ezt a kiadványunkon keresztül mutatjuk be

- fűzte hozzá a kiadvány bemutatásakor Kitzinger Szonja, a gasztromagazin főszerkesztő-helyettese.

A Magyar Konyha július–augusztusi száma a Balaton 2025 gasztrokalauzzal kiegészülve mostantól az újságárus helyeken bárki számára elérhető.


Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.