Mint a június 24-én tartott bemutatón a kiadvány alkotói elmondták, idén tizenharmadik alkalommal készítették el az ingyenes balatoni gasztroiránytűt, és helyezték el az idén 49 éves Magyar Konyha magazin nyári dupla számának mellékleteként. A szerkesztőség, ahogy eddig is minden évben - és ez alól a Covid időszaka sem volt kivétel, hallhattuk a tájékoztató alkalmával –, idén nyár elején is „körbeette” a tavat, aminek eredménye ezúttal 323 tipp, köztük 55 vadonatúj hely lett.
Ez a kiadvány nem egy szokásos értelemben vett étteremkalauz, inkább egyfajta aktuális látlelet a Balaton gasztronómiájáról – ha úgy tetszik, egy kulináris útikönyv, amely minden éttermi kategóriában ajánl felkeresésre érdemes helyeket. Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retró ikonokat, pizzériákat, füstölgő grillt, kockás abroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, hogy aztán ki-ki megtalálja a kedvére valót.
- emelte ki Vinkó József főszerkesztő a kiadvány bemutatója során.
Fotó: MTI/Purger Tamás
Ami feltűnő volt az idei évben, tette hozzá, hogy
a hagyományos beach és street food egységek mellett szmókerek, faszenes grillek, green egg sütők lepték el a partot. Nyugodtan kimondhatjuk, hogy a balatoni gyorsételek színvonala emelkedett. Sajnos, ezzel együtt az áruk is. Folytatódik a néhány éve kezdődött folyamat: egyre több neves fővárosi séf tűnik fel a tóparton, elég, ha Mede Ádám, Barna Ádám, Rácz Jenő, Csillag Richárd nevét említjük. Sokat fejlődött a balatoni cukrászat is. Nemcsak a francia monodesszertek hódítanak, hanem divatba jött a klasszikus magyar cukrászat is: a krémes, a hatlapos, a dobostorta. A fagyizók egymásra licitálva készítik kreációikat.
A főszerkesztő kiemelte, hogy a BalatonBor továbbra is sok helyütt étlapon megtalálható, miként kézműves sörök és pálinkák tucatjai készülnek a tó partján, nem beszélve a házi szörpökről.
A magyar tenger körül – úgy tűnik – lassan kikristályosodik egy újfajta gasztrokultúra. Nem harsány, nem világraszóló, mégis minden más régiótól különböző, és mi ezt a kiadványunkon keresztül mutatjuk be
- fűzte hozzá a kiadvány bemutatásakor Kitzinger Szonja, a gasztromagazin főszerkesztő-helyettese.
A Magyar Konyha július–augusztusi száma a Balaton 2025 gasztrokalauzzal kiegészülve mostantól az újságárus helyeken bárki számára elérhető.