Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Ünnepélyes díjátadó gála keretében hirdették ki a 44. Országos Borverseny kategóriagyőzteseit, nagyarany, arany és ezüstérmes borait, ezzel lezárva Magyarország legrangosabb szakmai bormustráját.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által szervezett verseny idén is teljes országos lefedettséggel zajlott:

22 borvidékről 239 pincészet 890 tételt nevezett, közel 3,5 tonna bort küldve a szakmai zsűri elé. A legtöbb mintát Villány, Szekszárd és a Kunság borvidékei küldték, a mezőny túlnyomó részét pedig idén is a csendes fehérborok adták.

Az idei verseny minden eddiginél szélesebb közönséget ért el, csak a közösségi médiafelületeken mintegy 5 millió emberhez jutott el a híre.

 Az országos borverseny idei díjazottjai
Az országos borverseny idei díjazottjai
Fotó: HNT

A bírálat a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) ajánlása szerint történt, a kategóriagyőztes címeket minden esetben a legmagasabb pontszámot elért bor kapta.

Az idei mezőny színvonala kimagasló volt – a legtöbb tétel már átesett a helyi hegyközségi és borvidéki borversenyeken, így a döntőbe valóban a legjobb borok kerültek. A kategóriagyőztesek között több visszatérő borászat is szerepel, ugyanakkor látványosan növekszik a fiatal, feltörekvő családi pincészetek száma, amelyek magas színvonalon szerepelnek a versenyen.

Frittmann János, a HNT elnöke a díjátadó alkalmával ezt mondta:

Az Országos Borverseny mára a hazai borágazat egyik legfontosabb szakmai fórumává vált. A benevezett tételek színvonala egyértelműen mutatja, hogy a magyar bor nemzetközi mércével is versenyképes. A siker kulcsa azoknál a borászatoknál van, amelyek képesek az innovációt szervesen beépíteni a munkájukba, miközben megőrzik a tradíciók értékeit. A borászat nem csupán termelés, hanem kultúra és közösségformáló erő. Hiszünk abban, hogy a mértékletes borfogyasztás értéket közvetít, és a jövő sikeres borászai azok lesznek, akik nem másolnak, hanem saját, hiteles utat járnak

A 2025-ös Országos Borverseny kategóriagyőztesei: 

  • Legjobb fehérbor –Sike Balázs Pincéje/SkizoBor – Balatoni Sauvignon Blanc – 2024 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából
  • Cezar Winery – Balatoni Irsai Olivér – 2024 – Zalai borvidék
  • és Várszegi Pincészet – Várszegi Irsai Olivér – 2024 – Balatonboglári borvidék
  • Legjobb rozé –Pátzay Borbirtok – Pinot Noir Rosé – 2024 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb vörösbor –Bock Pince – Magnifico – 2020 – Villányi borvidék
  • Legjobb pezsgő –Garamvári Szőlőbirtok – Furmint Brut – 2019 – Balatonboglári borvidék
  • Legjobb gyöngyözőbor –Feind és Feind Pincészet – Irsai Olivér gyöngyözőbor – 2024 – Balatonfüred–Csopaki borvidék
  • Legjobb természetes édes bor –Grand Tokaj – Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia – 2013 – Tokaji borvidék
  • Legjobb biobor –Szászi Birtok – Szent György-hegyi Rókaluki Olaszrizling – 2023 – Badacsonyi borvidék
  • Legjobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából –Tornai Pincészet – Prémium Hárslevelű – 2021 – Somlói borvidék
  • Legjobb kékfrankos alapú házasítás –Vesztergombi Pince – St. László Bikavér – 2021 – Szekszárdi borvidék
  • Legeredményesebb borászat – Bock Pince
  • Legmagasabb pontszámot elért bor –Grand Tokaj – Terroir Selection Amforában Érlelt Tokaji Eszencia – 2013 – Tokaji borvidék
  • Az Országos Borverseny fiatal feltörekvő borásza – Fodor Gábor – Fodor Borbirto

 

Íme, az idei díjazottak
Íme, az idei díjazottak
Fotó: HNT

Szabó Levente, a főtámogató MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese:

Kiemelt célunk, hogy a jövőben is aktív szerepet töltsünk be az ágazat fejlődésében. A borszőlő termőterülete a maga mintegy 55 ezer hektárjával a magyar mezőgazdasági termőterületek 1,2 százalékát teszi ki, a borászat nettó árbevétele azonban évi 140-150 milliárd forint, vagyis kiváló értékteremtő ágazatról beszélünk. A borászat a kultúránk és a hagyományaink szerves része, de emellett a turizmuson és a vendéglátáson keresztül a gazdaság erősödésében is fontos

Hubai Imre, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára:

A HNT a borágazat egyik legmeghatározóbb szakmai szervezeteként évtizedek óta a szakma érdekeit képviseli, a szabályozásokkal kapcsolatos párbeszéd, az érdekképviselet, a szőlő- és bortermelők piaci érdekeinek közös érvényesítése pedig ma fontosabb, mint valaha. A technológiai megújulás, a korszerű infrastruktúra és a tudatos fejlesztések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a magyar borászat versenyképes maradjon. Aki nem él a támogatási lehetőségekkel, egyre nehezebben tud lépést tartani a piaci és fogyasztói elvárásokkal. 

Új kategória született

Az idei díjátadó gála egyik különleges színfoltja a Nagyközönség Bora kihirdetése volt öt kategóriában. Ezekben a kategóriákban ismert médiaszemélyiségek, influenszerek és gasztronómiai szakemberek választották ki kedvenc boraikat a nevezett tételek közül. 

A legnagyobb múlttal rendelkező borverseny fontos innovációja a közönségdíj bevezetése, amelynek lényeges üzenete az, hogy a borászok nagyobb figyelmet szentelnek a fogyasztói visszajelzésekre 

– mondta Rókusfalvy Pál, nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos.

A Nagyközönség Bora

  • Olaszrizling kategória – Juhász Testvérek Pincészete – Juhász Olaszrizling – 2024 – Egri borvidék
  • Irsai Olivér kategória – Csanádi Szőlőbirtok – Irsai Olivér – 2024 – Hajós–Bajai borvidék
  • Rozé kategória – Szentpéteri Borpince Kft. – Néró rosé Válogatás – 2024 – Kunsági borvidék
  • Gyöngyözőbor kategória – Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Anna Rosa – 2024 – Kunsági borvidék
  • Kékfrankos alapú házasítás kategória – Gere Tamás & Zsolt Pincészete – Páratlan – 2024 – Villányi borvidék

 


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.