hirdetés
hirdetés

Költözik a Costes!

Régóta tervezte, sosem csinált titkot belőle Gerendai Károly, a Michelin-csillagos Costes Restaurant többségi tulajdonosa, hogy imádott helyét, a Magyarországon elsőként Michelin-csillaggal díjazott pesti, Ráday utcai fine dining éttermet nagyobb, tágasabb helyre költöztetné. Most végre eljött az idő? Mivel a nagy bejelentés előtt beszélgetünk, tisztázzuk, csak akkor jelenik meg az interjú, amikor mindenki számára kiderül: a Costes Restaurant tavaszra Costes Downtown néven újjászületik.

hirdetés

A Costes jelszava: kompromisszumok nél­kül. Egy idáig kizárólag vacsorázóhelyként funkcionáló fine dining étterem szállodába költöztetése azonban mégis egyfajta meg­alkuvást jelent, nem?

Én inkább kihívásnak nevezném, mi­vel a Prestige Hotel Budapestben egyetlen étterem üzemel majd – a miénk, a Costes Downtown –, így a reggeliztetést és a room service-t is nekünk kell megoldanunk, ami valóban egészen más jellegű feladat, mint amilyet eddig végeztünk. Külön csapatot veszünk fel erre a munkára, a Prestige-ben amúgy is sokkal több ember kell majd a konyhára, ráadásul a 2008-ban megnyi­tott Ráday utcai Costes is minimum egy évig még nyitva marad.

?!

Mivel a Michelin-kalauz épp akkor jelenik majd meg, amikor a szálloda is megnyílik, kénytelenek vagyunk még egy évig fenntartani a „régi” Costest, hi­szen az az étterem kapta a csillagot. Úgy szól az előírás: amíg le nem tesztelték az új étterem színvonalát – nem vihetjük automatikusan magunkkal a díjat.

A szakmában úgy hírlik, a Ráday utcai bérleti szerződés amúgy sem engedné, hogy a Costes-csapat idő előtt ott hagyja a helyet.

Az lenne a legkisebb gond, hiszen egy önkormányzati bérleti szerződést bár­mikor fel lehet mondani. Azonban a Mi­chelin-csillagot kár lenne veszni hagy­ni. Ezért nyitunk tavasszal más néven és kicsit más jellegű helyet a belvárosi szállodában.

Mi lesz a különbség?

A konyhatechnológia vadonatúj lesz, a belső terek picit rusztikusabbak és le­tisztultabbak, ezeket közösen tervezzük meg a hotel belsőépítészével. Végre meg­valósulhat régi vágyunk, a Séf asztala, és a konyha sem a föld alatt üzemel majd, mint most, hanem látványkonyhát alakí­tunk ki a vendégtérben. És ami a legfőbb, a mostani harminchat férőhely – amit rég kinőttünk – hatvanra bővülhet, így remé­nyeink szerint talán hosszú távon végre már nem lesz ráfizetéses a hely. Nagyobb konyhával, tágasabb vendégtérrel, bővülő személyzettel nyílik majd meg a Costes Downtown, különleges topvendéglátóhely­ként, amire az egyik garancia, hogy a séf ugyanaz a portugál Miguel Rocha Vieira lesz, aki kezdetektől velünk dolgozik, és aki addig, amíg a Ráday utcai egységünk is nyitva tart, megpróbál majd mindkét ét­terem szakmai irányításáról gondoskodni.

Ez elég nagy kihívásnak hangzik. Az előbb a Costes costjáról, azaz áráról volt szó: korábban, a csillag odaítélésekor már beszéltünk arról, hogy az étterem telt ház esetén is veszteséges.

Annyiban egészíteném ezt ki, hogy a csillag odaítélése után nagyot javult a helyzet, már jóval kevesebb pénzt kell behordani, de ennél sikeresebben egy ek­kora helyen, ilyen költségek mellett sosem tudnánk működni. Most azonban, ha meg­nyílik a másik egységünk, jóval nagyobb személyzettel, reggeli- és ebédkínálattal kibővülve, egy darabig biztos megint ta­licskával tolhatjuk majd bele a pénzt… De a cél az, hogy mielőbb önfenntartó legyen, és itt végre látok erre esélyt.

Korábban is próbáltatok már szállodába költözni…

Valóban, de most szerencsére meg is valósul a tervünk. Egyébként a Prestige tulajdonosa keresett meg minket azzal, hogy szeretné, ha odamennénk hozzájuk. Hiszen nekik sem akármilyen hírverés, hogy egy Michelin-csillagos fine dining hely, a világ 25. legjobb étterme költözik a házukba. Mivel a mi elvárásaink szerint, de ők alakítják ki az éttermet, a konyhát és a vendégteret, ez nekünk kényelmes megoldás, mert szimplán bérlők leszünk, így sokkal kisebb összeget kell beruház­nunk az új hely létrehozásába.

A Costes fine dining hely.

A Costes Downtown is az lesz, csak kicsit másképp üzemel majd: ott nem lesz cérnakesztyűs, kimért felszolgáló, kicsit lazábbra, trendibbre vesszük a stílust. A Costes 2010 óta sikerrel őrzi a Miche­lin-csillagot, a cél most már az, hogy az új csapat szintén Vieira vezetésével besö­pörje a Costes-brand második csillagát.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai