hirdetés
hirdetés

Krimibe illő városnézés a Balatonon

A Balaton körüli települések turisztikai szakemberei évek óta a szezon meghosszabbításán dolgoznak. Legutóbb a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület szervezett tanulmányutat, hogy bemutassák az Ősszel is Balaton! elnevezésű projektjüket.

hirdetés

Nem álltunk meg Földvár felé fél- úton, mint ahogy többen javasolták Bródy János dalát dúdolva, hanem folytattuk utunkat, hogy a saját szemünkkel lássuk és megtapasztaljuk: lehet ősszel is szép, tartalmas napokat eltölteni a Balatonon. Ebben segítségünkre voltak a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület munkatársai, akik azzal dicsekedhetnek, hogy a 2008-ban 23 taggal megalakult szervezetben mára már 152 szolgáltató, önkormányzat és magánszemély dolgozik többek között azért is, hogy ne csak nyáron legyen vonzó 13 települést felölelő kistérségük. A tavaszi sikeres Nyitott Balaton akció után az Ősszel is Balaton! projekthez eddig 24 szolgáltató csatlakozott.

SZÍNPAD ÉS INFORMÁCIÓS PAVILON, ÚJ KERÉKPÁRÚT

Az egyesület a balatonföldvári önkormányzattal összefogva 2010–12 között az első TDM pályázat keretében 50 037 141 forint értékű forráshoz jutott, aminek záróakkordjaként 2012. januárban átadták a város központjában az új Tourinform-irodát. A 2013-tól indult és 2015 februárjában záruló második TDM pályázat során megvalósuló fejlesztések teremtették meg az egyesület működésének alapjait is. Az elnyert 53 926 683 forint uniós fi nanszírozású pályázatból a turisták által kedvelt rendezvények céljaira színpadot, valamint professzionális fény- és hangtechnikát vásárolt az egyesület, továbbá Balatonszemesen információs pavilon létesült. Az egyesület sikeres TDM pályázatai mellett a 2012-ben kiírt és 2013-ban elnyert Új Széchenyi-terv Dél-Dunántúli Operatív Program turisztikai attrakciófejlesztés projektje révén 181 millió forintos uniós támogatás érkezett a térségbe, és jelentős fejlesztésekkel gyarapodik a régió két Balaton-parti végpontja, Szántód és Balatonszemes. A projekt fő elemeként 1,1 km-es szakaszon új kerékpárút épül a szántódi révtől a méltán közismert Szántódpusztáig, amely egyben kapcsolódási pont a tihanyi kerékpárútprojekthez.

CSÁBÍTÓ PROGRAMOK, VÁROSISMERETI TÚRA

Hogy az ősszel Balatonföldvárra látogatók játékosan ismerjék meg a nevezetességeket, krimibe ágyazták a városismereti túrát. Ernyes Violetta TDM-menedzser, a Tourinform-iroda vezetője elmondta, a Keresd a nyomokat! elnevezésű versenyen azok indulhatnak, akik felkeresik a Tourinform irodát. Az ott beszerezhető kis füzetben lévő információk alapján kell megfejteni egy rég elkövetett gyilkosságot. Csak az tudja meg, ki ölte meg Heltait, aki Földvár nevezetességeit is felkeresi, mert a megfejtés azoknál van elrejtve. A városnézés másfél-két óra, a végén a megfejtőknek apróbb ajándékkal kedveskednek az irodában. A kalandos, krimibe ágyazott városnézés után utunk a Rádpusztai Gasztro Élménybirtokra vezetett, ahol cigányzenés ebéd várt. A Magyar Borok Pincéje megtekintése után quaddal „száguldoztak”’ a merészebbek, és a birtok állatfarmját is szemügyre vettük, nehezen szakadtunk el a gyönyörű lovak látványától. Hatalmas fejlődésen ment keresztül a terület, sok pályázat elnyerése után tökéletesedett a minden földi jót kínáló vendéglátó birtok tisztaságtól ragyogó képe. Hogy mennyire ismert és kedvelt a létesítmény, azt jelzi, hogy még ki sem léptünk, már a következő csoportnak húzták az üdvözlést a cigányok.

FÉLNAPOS INTERAKTÍV BOROS TÚRA JÁTÉKKAL

Megnéztük azt is, hogy milyen boros programot tudnak kínálni az idelátogatóknak. Megtudtuk, hogy idén első alkalommal valósul meg – a kötcsei borászok összefogásával – a modern technikai eszközöket és az információs világhálót is felhasználó félnapos interaktív boros túra, amelynek során a településre érkező borkedvelők okostelefonjuk segítségével rengeteg élményben és kalandban részesülnek majd. A térség borászatai a Balatoni borrégióhoz, azon belül is a Balatonboglári borvidékhez tartoznak, és számos termelő tagja a Dél-balatoni Borútnak. A Balatonboglári borvidékhez 35 község tartozik, amelyeket nyolc hegyközség tömörít. Mi négy borászatot is meglátogattunk: a Veszprémi Családi Pincészetet, Buzás János borászatát, a Gutman Borpincét és a Fáncsi-hegyi Pincét. Megállapítottuk, hogy kedves, vendégszerető emberek a borászok és természetesen a családjuk is: „Ezt máshogy nem is lehet, csak szívvel csinálni” – mondta egyikük. A programok szerint lovas kocsi viszi a látogatókat pincéről pincére, ahogy minket is. A jövőről szólva Fekete Tamás, az egyesület alelnöke elmondta, hogy Balatonföldvár város beruházásában egy interaktív hajózási kiállítás és kilátó valósul meg a földvári magas parton, ahonnan egyedülálló módon a Balaton keleti és nyugati medencéje is egyszerre megtekinthető lesz. A kiállítás és a kilátó várhatóan a jövő év tavaszán nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai