hirdetés
hirdetés

Magyarok a Brnói Vásárvárosban

A Brnói Vásárvállalat, a Cseh Köztársaság budapesti Nagykövetsége, valamint Csehország Ipari és Kereskedelmi Minisztériuma február 15-én a nagykövetségen közös sajtótájékoztatón mutatta be a Brnói Vásárváros idei legfontosabb eseményeit. Máté Szilvia, a BD-Expo Kft. ügyvezető igazgatója volt az esemény moderátora, a szakemberek mellett megjelent Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete is.

hirdetés

A dél-morva régió központja Brno városa, Csehország második legnépesebb települése. Sok műemlékkel, jó közlekedéssel, kiváló vendéglátóhelyekkel, hangulatos utcáival, valamint mára már híres kiállítási és a szakvásári kínálatával várja a vendégeket. A Brnói Vásárközpontban (Veletrhy Brno) várják a különböző országokból érkező kiállítókat és érdeklődőket.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a Brnói Vásárvállalat évente 45 szakvásárnak ad otthont, amelyeken magyar cégek is rendszeresen bemutatkoznak. A gazdaság pozitív dinamikáját a vásárokon kiállítóként bemutatkozni kívánó vállalatok növekvő száma is tükrözi. A Magyarország és a Cseh Köztársaság közötti kétoldalú kereskedelem az előző évben elérte azt a rekordszámot, amelyre 2003 óta nem volt példa. 2015 végén (legutóbbi hivatalos statisztikai adatok szerint) a kereskedelem üzleti forgalmának volumene 5,4 milliárd euró volt, amely cseh részről pozitív kereskedelmi mérleget mutat.

A Csehországból Magyarországra exportált termékek közül kiemelkedik a közúti járművek, elektrotechnikai eszközök, elektrotechnikai ipari termékek és üzemi berendezések csoportja. Magyarországról ugyanezen árucsoportokon kívül Csehország gyógyszereket importál.

2008 óta a Brnói Vásárvállalat történetének legeredményesebb éve a 2016-os esztendő volt. A több mint 50 vásár, kongresszus és kulturális rendezvény az elmúlt évben több mint 780 ezer látogatót és nézőt vonzott a Brnói Vásárvárosban.

„2016-ban nettó 224 ezer négyzetméter kiállítói területet értékesítettünk, míg a bruttó kiállítói terület megközelítette a 600 ezer négyzetmétert. Ha Brnót és Bécset összekötnénk egy egyenes úttal, úgy a tavaly felépített standok az út feléig érnének. A 2016-os év vállalatunk történetének egyik legsikeresebb üzleti éve volt. Óriási igényt tapasztalunk standépítés, illetve standüzemeltetés terén a Csehországon kívüli rendezvényeken is és ennek köszönhetően rekordbevételről számolhatok be” – foglalta össze eredményeit Jiří Kuliš, a Veletrhy Brno vezérigazgatója.

A gépipari vásár (MSV) és az agrárgépvásár (TECHAGRO) a két legnagyobb rendezvényük, az MSV nemzetközi gépipari vásár a magas nemzetközi részvételnek és a szakvásár magas színvonalának köszönhetően Közép- és Kelet-Európa egyik legelismertebb rendezvénye. A kiállítói terület méretét illetően a TECHAGRO mezőgazdasági gép- és berendezés-szakvásáruk rekorderedményt ért el, és így Európa három legfontosabb agrártechnikai szakvására között foglal helyet.

Tavaly a legtöbb kiállítót Kína küldte. Mint mindig, most is nagy sikert könyvelhetett el Európa legnagyobb elektrotechnikai szakvására, az AMPER, amely a prágai Terinvest szervezésében újra vendégrendezvényük volt. A nagyközönségnek szóló vásáraik közül a Motosalon és a „Sportlife – In-Joy – Dance Life Expo“ sport-, tánc- és élményfesztivál produkálta a legmagasabb látogatói számokat. Ennek keretei között rendezték meg a cseh „gaming“ versenyt és a „Youtubers“ találkozót, amelyeken több mint 100.000 látogató vett részt. Látogatók ezrei, köztük a brnói egyetemisták vettek részt Majális ünnepükön, továbbá a kutyakiállításaikon és az évente megrendezett Rainbow futóversenyen is. Nagy érdeklődésre tart számot a Gaudeamus szakképzési vásár és a ZELENÝ SVĚT, azaz a „Zöld Világ“ kertészeti vásár.

Magyar kiállítói részvétel Brnóban

2016-ban a brnói vásárokon összesen 66 magyar kiállító vállalat mutatkozott be rekordnagyságú, összesen 1617 m2 kiállítói területen. A legnagyobb kiállítói jelenlét közel ezer m2-en a TechAgro nemzetközi mezőgazdasági gépvásáron volt, az őszi gépipari kiállításon, az MSV-n pedig több mint 260 m2-en állítottak ki magyar cégek. Tavaly 4 kiállításon volt magyar közösségi stand, az idegenforgalmi kiállításon, a GO-n, az élelmiszeripari kiállításon, a SALIMA-n, a mezőgépvásáron, a TechAgro-n, valamint a vadászati kiállításon, a SILVA REGINA-n. 2017-ben különösen nagy érdeklődés tapasztalható a magyar cégek részéről a divatvásár, a STYL; valamint a gépipari kiállítás, az MSV iránt.

További információk ide és ide kattintva érhetők el.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai